SON DAKİKA



Haber > Gündem > Önce Mısır şimdi de Suudi Arabistan ve BAE! Büyük resetleme başladı!

Önce Mısır şimdi de Suudi Arabistan ve BAE! Büyük resetleme başladı!

07 Mayıs 2021 Cuma - 11:43




Darbeci Sisi yönetimindeki Mısır ile normalleşmeyi başlatan Türkiye, Ortadoğu ile ilişkilerinde büyük resetlemeyi başlattı. Türkiye, Suudi Arabistan ve BAE ile normalleşmeye başlıyor.





Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi İstanbul Başkonsolosluğunda suikasta uğramasının ardından kopma noktasına gelen Suudi Arabistan - Türkiye ilişkileri, Riyad yönetiminin Türk mallarına karşı gayri resmi boykot uygulaması, Ege'de Yunanistan ile işbirliği yapması ve son olarak ülkede faaliyet gösteren 8 Türk okulunu kapatması ile daha da gerilmişti.  Mısır'da ilk defa seçimle başa gelmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi darbeyle deviren Abdülfettah es‑Sisi yönetimi ile normalleşme sürecine giren Türkiye, Suudi Arabistan ile de temas kurmaya hazırlanıyor. 

BÜYÜK RESETLEME BAŞLADI

ABD merkezli Bloomberg ve Reuters'in ortaya koyduğu iddialara göre Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ve beraberindeki Türk heyetinin Kahire'de iki günlük temasının ardından Türkiye, Suudi Arabistan ile ilişkileri yeniden başlatmak istiyor.

“Türkiye, bölgesel ilişkileri resetlemenin bir parçası olarak Suudi Arabistan’la görüşmek istiyor” başlığını atan Bloomberg, “Türkiye, gelecek hafta Suudi Arabistan’a bir ziyaret planlayarak Arap dünyasındaki etkisini artırmak istiyor” yorumunu yaptı.

Gazete, Türkiye'nin, Libya ve Suriye'deki çatışmaların hafifletilmesi, bölgesel ticaret ve gerilimlerin ortadan kaldırılması için Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkilerini sıfırlamaya çalıştığını öne sürdü.


Reuters ise  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz El Suud ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suudi mevkidaşı Prens Faysal bin Farhan Al Suud ile görüşmek için anlaştı.

Reuters'e konuşan Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynak, "Bu ziyaretle birlikte Türkiye-Suudi Arabistan arasında yeni bir dönem açılması mümkün" dedi. Kaynak, iki bakanın görüşmesinde ikili ilişkiler, ticaret ve Libya konusunun masada olacağını vurguladı.

Bloomberg, iki bakanın görüşmesine dair tarih verdi. Gazete, 11 Mayıs'ta gerçekleştirilmesi muhtemel olan görüşmenin Cemal Kaşıkçı olayının ardından bir ilk olacağını kaydetti.

TÜRKİYE BIDEN'İN İSTEDİĞİNİ YAPIYOR

Bloomberg haberin devamında Türkiye'nin Joe Biden yönetiminin Ortadoğu politiskasıyla eş değer hareket ettiğini vurguladı. Gazete şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye, Libya ve Suriye'deki çatışmaları hafifletmek ve bölgesel ticaret ve enerji keşiflerini engelleyen gerilimleri ortadan kaldırmak için Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkilerini sıfırlamaya çalışıyor.  Bu hamle ABD Başkanı Joe Biden’ın Kasım ayında seçimi kazanmasından sonra istediği Orta Doğu’daki ilişkilerin yeniden geniş ölçekte düzenlenmesi hamlesiyle eş gidiyor.

Erdoğan yönetiminde Türkiye, Müslüman Kardeşler’in destekçisi oldu ve bu siyasi hareket birçok Arap hükümeti tarafından yönetime tehdit olarak görülüyor. Türkiye’nin Riyad ve Abu Dabi’yle ilişkilerini düzeltmek için Müslüman Kardeşler’e desteğini kesip kesmeyeceği belli değil. Suudi Arabistan, Türk işletmeler için bölgedeki en büyük pazarlardan biriydi. Türk şirketler geçen yıl Suudi yetkililerin Türk mallarının geçişine izin vermediğinden yakınmıştı. Kaşıkçı cinayeti sonrasında gerilen ilişkilerle birlikte Türk ithalatçıların verilerine göre ithalat yüzde 90 oranında azalmıştı."


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap