SON DAKİKA



Haber > Gündem > Ömür Gedik söyleyince gündem oldu: Kilosu 3 bin dolar

Ömür Gedik söyleyince gündem oldu: Kilosu 3 bin dolar

02 Kasım 2021 Salı - 09:14




Haber Global'de Okan Bayülgen'in sunduğu 'Uykusuzlar Kulübü'ne konuk olan yazar ve şarkıcı Ömür Gedik, yapay etin yaygınlaşması gerektiğini söyleyerek, "Et yiyelim ama hayvanlar ölmesin" dedi. Gedik'in açıklamaları sosyal medyada gündem oldu. Gedik'in açıklamalarından sonra yapay et nedir, Türkiye'de üretiliyor mu, caiz mi fiyatı nedir gibi sorular internette araştırılmaya başlandı. İşte detaylar.





Yazar ve şarkıcı Ömür Gedik, Okan Bayülgen'in sunduğu Uykusuzlar Kulübü Programı'na konuk oldu.

Hayvan hakları savunuculuğu ile ön plana çıkan Gedik, programdaki açıklamaları sonrası sosyal medyada gündem oldu.

Ömür Gedik, iklim değişikliğinde faktör oldukları belirtilen besi hayvanlarının tüketilmemesi için suni etin yaygınlaşması gerektiğini belirtirken, hayvanlara da eziyet edilmemiş olacağını söyledi.

Ömür Gedik, "Ben et yemek istiyorum ama hayvanları öldürmek istemiyorum" dedi.

Yapay etin caiz mi değil mi sağlıklı mı sağlıksız mı olduğu ülkemizde bir süredir tartışılıyor. Ancak bunun bir de maliyet boyutu var. 1 kilogram yapay et şu anda 3 bin dolar.

Türkiye’de“yapay et” konusunda çalışmalar yapan tek firma olan Biftek CEO’su Kerem Erikci geçtiğimiz günlerde çıkan bir tartışmanın ardından odatv’ye açıklamalarda bulunmuştu. İşte o açıklamalar:

 “Yapay et” nedir?

Aslında üretilen ürün biyolojik olarak normal et ile aynıdır. Bu yüzden yapay kelimesi doğru bir ifade değil. Genellikle temiz et, kültür eti veya laboratuvar üretimi et olarak isimlendiriliyor. Doğal olmasının sebebi ise hayvanın canını acıtmadan alınan kök hücresinin hayvan dışında bölünmesi sureti ile etin üretilmesidir. Bu bölünme besin elementleri ile zengin büyüme ortamı içinde mümkün oluyor. Aslında tüm yenilik hayvanın bünyesinde olmasından ziyade laboratuvar ortamında olmasından ibaret.

Laboratuvar ortamında üretilen et ile organik et arasında fark nelerdir?

Biyolojik ve besin değerleri açısından bir fark yoktur. Laboratuvar ortamında üretilen et çok daha az kaynağa ihtiyaç duyar. Örneğin hayvanları beslemek için gerekli tarımsal faaliyetlere gerek kalmaz. Etin işlenmesi ve hayvan yetiştirilmesi süreçlerindeki muazzam miktarda suya ihtiyaç yoktur. Hayvanlara verilen antibiyotiklerin insanlara da direnç oluşturması söz konusu değildir. Etlerdeki şarbon gibi hastalıklardan ari bir üretim süreci vardır. Eski usulde hayvanlara gerek duyulan sistemlerdeki CO2 ve metan gazı salınımları söz konusu olmadığı için bu yöntemin çevreci ve sürdürülebilir özellikleri ön plandadır.

Biftek üretime başladı mı, son durum nedir?

Biftek.co firması kullanıcı için et üretmemekte. Dünyadaki temiz et girişimleri için teknoloji geliştiriyoruz. Temiz etin önündeki problem, fiyatının çok pahalı olması. Bu pahalılığın en büyük sebebi ise kök hücrenin bölünmesi için gerekli büyüme ortamının çok pahalı yöntemlerle elde edilmesi. Firma olarak bu büyüme ortamının çok daha doğal ve ucuz yöntemlerle elde edilmesine yönelik teknolojiler geliştirmekteyiz.

Laboratuvar üretimi ile et fiyatları nasıl olacak?

Günümüzde 1 kilo temiz et 3000$ civarındadır. 8 sene önce ilk prototip 330.000$ civarında idi. Teknoloji geliştikçe 4-5 sene içinde normal et fiyatına düşebileceğini öngörmekteyiz.

Satış ne zaman başlayacak?

2025 senesinden sonra piyasada temiz et markalarını göreceğiz.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap