SON DAKİKA



Haber > Gündem > OHAL sonrası düzenlemeler komisyondan geçti

OHAL sonrası düzenlemeler komisyondan geçti

20 Temmuz 2018 Cuma - 17:08




OHAL'in kaldırılmasının ardından terör örgütleriyle mücadele kapsamında, bazı kanunlarda değişiklik içeren kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonu'nda kab





OHAL sonrası terör örgütleriyle mücadele kapsamında, bazı kanunlarda değişiklik içeren kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

Komisyonda kabul edilen kanun teklifine göre, yeni dönemde yakalama anından itibaren 48 saati, toplu olarak işlenen suçlarda dört günü geçemeyecek.

Delillerin toplanmasındaki güçlük veya dosyanın kapsamlı olması nedeniyle gözaltı süresi, birinci cümlede belirtilen sürelerle bağlı kalmak kaydıyla, en fazla iki defa uzatılabilecek.

Gözaltı süresinin uzatılmasına ilişkin kararın, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine yakalanan kişi dinlenilmek suretiyle hakim tarafından verileceğine dikkat çekilen madde şöyle devam ediyor:

"Yakalama emri üzerine yakalanan kişi hakkında da bu bent hükümleri uygulanır. Şüphelinin aynı olayla ilgili olarak yeniden ifadesinin alınması ihtiyacı ortaya çıktığında bu işlem, Cumhuriyet savcısı veya Cumhuriyet savcısının yazılı emri üzerine kolluk tarafından yapılabilir. Tutukluluğa itiraz ve tahliye talepleri dosya üzerinden karara bağlanabilir. Tahliye talepleri en geç otuzar günlük sürelerle tutukluluğun incelenmesi ile birlikte dosya üzerinden karara bağlanabilir."

Askeri mahallelerde arama şartları değişti

Askeri mahallerde yapılacak arama ile ilgili de yeni düzenlemede değişiklikler var.

"Cumhuriyet savcısının nezaretinde askeri makamların katılımıyla adli kolluk görevlileri tarafından yerine getirilir" ibaresi eklenen madde şöyle devam ediyor:

"Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının yazılı emriyle de askeri makamların katılımıyla adli kolluk görevlileri tarafından arama yapılabilir.

Askeri mahallerde yapılacak elkoyma işlemi, Cumhuriyet savcısının nezaretinde askeri makamların katılımıyla adli kolluk görevlileri tarafından yerine getirilir. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının yazılı emriyle de askeri makamların katılımıyla adli kolluk görevlileri tarafından elkoyma işlemi yapılabilir.
İşlemler uzun sürecekse Cumhuriyet Savcısı devreye girecek
Yeni önergeyle birlikte 5271 sayılı Kanunun 134'üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Cumhuriyet savcısının istemi üzerine" ibaresi "hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısı tarafından" şeklinde değiştirildi.

Ayrı fıkrada yer alan "hakim tarafından" ibaresi yürürlükten kaldırıldı ve aynı fikraya "bilgilere ulaşılamaması" ibaresinden sonra gelmek üzere "ya da işlemin uzun sürecek olması" ibaresi eklendi.

Çözümü yapılan metinler iptal edilecek

Terörle mücadeleyi kapsayan yeni yasanın önerisine göre Cumhuriyet savcısı tarafından verilen kararlar 24 saat içinde hakim onayına sunulacak ve hakim kararını en geç 24 saat içinde verecek. Sürenin dolması veya hakim tarafından aksine karar verilmesi halinde çıkarılan kopyalar ve çözümü yapılan metinler derhal imha edilecek.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap