SON DAKİKA



Haber > Gündem > Öğrenciler yola çıktı ama kalacak yer yetersiz

Öğrenciler yola çıktı ama kalacak yer yetersiz

18 Eylül 2021 Cumartesi - 09:30




Her şehre açılan üniversiteler ile üniversite öğrenci sayıları hızla artıyor. Öğrenci sayısında yaşanan artışa rağmen Türkiye genelinde bulunan 768 yurtta 719 bin 520 kapasite bulunuyor.





Devlet yurtlarında bulunan kapasitesinin yetersiz kalmasından dolayı üniversite öğrencileri özel yurtlar ve öğrenci evlerine yönelmek zorunda kalıyor.

Öğrenciler bir buçuk yılın ardından okullara dönmeye başladı. 2019 yılının Mart ayında açıklanan ilk koronavirüs vakasının ardından ani kararla kaldıkları evleri ve yurtları apar topar boşaltmak zorunda kalan öğrenciler, uzun aranın ardından üniversitelerin yolunu tuttu. Yaşadığı şehirden başka bir ilde üniversite kazanan öğrenciler için zorlu bir süreç başladı. Öğrenciler eğitim hayatları boyunca kalacakları yurt ya da ev arayışında. 

YURT KONTENJANLARI YETERSİZ

Türkiye’de toplamda 209 üniversite bulunuyor. Öğrenci sayısı ise 2020 yılı verilerine göre 7 milyon 320 bin 449 devlet, 608 bin 123’ü vakıf, 11 bin 561’i vakıf meslek yüksekokullarında olmak üzere toplamda 7 milyon 930 bin 133 üniversite öğrencisi bulunuyordu. Türkiye’de Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı 768 yurt var. Yurtların toplam kapasitesi ise 719 bin 520. Yurt sayıları ile kapasitelerinde son yıllarda artış olsa da yeni açılan üniversite sayılarının yanında yetersiz kalırken, bu yıl üniversite tercihlerinde YÖK tarafından açıklanan kontenjan sayısı 1 milyon 38 bin 865. Üniversite sayısı ve kontenjanları hızla artsa da yurt sayısı eklemelere rağmen yetersiz kalıyor.

BAŞKA ŞEHİRDE OKUMANIN MASRAFI ARTTI


Üniversite öğrencileri için tek seçenek devlet yurtları değil. Devlet yurtlarında kalmak istemeyen veya yerleşemeyen öğrenciler özel yurtlara veya ev kiralamaya yöneliyor. Yaşadığı şehirden başka şehre okumaya gelen öğrenciler için bu durum maliyeti daha da artırıyor. Başka şehirde okuyan öğrencilerin maliyetleri ailelere ciddi bir masraf oluşturuyor.

EV KİRALARI ARTTI, ÖZEL YURTLAR DA ZAM YAPTI

Devlet yurtları maddi açıdan daha uygun. Devlet yurtlarında aylık ücretler 275 ile 450 TL arasında değişiyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı yaklaşık 4 bin özel yurt bulunuyor. Özel yurtların ücretlerine yapılan zamlar ciddi artışlara sebep olurken aylık bin TL ile 3 bin TL arasında fiyatlar değişiyor. Ev tutmak isteyen öğrencileri ise artan kira fiyatları karşılıyor. Öğrencilerin dönüşünü fırsata çevirmek isteyen emlakçılar ve ev sahipleri, tek göz oda için fahiş fiyatlar teklif etmeye başladı. Evlerin astarı yüzünden pahalı hale gelmesi nedeniyle özel yurtlara yönelen öğrenciler, bu sefer de yüksek yurt fiyatlarıyla karşılaşıyor.

PLANSIZLIKTAN DOLAYI SORUNLAR ORTAYA ÇIKIYOR

Üniversitelerde barınma sorunlarının plansızlıktan kaynaklı olduğunu belirten Bursa Uludağ Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Turan, öğrenci akışına göre yapılacak bir planda sorunların çözüleceğini kaydederek, “Türkiye’de yüksek öğretim öğrencilerinin barınma sorunlarına dair bir stratejik plan yok. Türkiye’nin son 10 veya 20 yılı içerisinde üniversiteye kaydolarak yurtta yaşayan öğrencilerin akış modeli çıkarılarak oranlarına göre planlaması yapılmalı. Şu an yapılan yurtların planı yok ihtiyaç duyulması halinde yurtlar açılıyor. Bu durumda da dağınıklığı ve yetersizliği ortaya çıkıyor” dedi.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap