SON DAKİKA



Haber > Gündem > Obama "Yardıma hazırız" dedi

Obama "Yardıma hazırız" dedi

23 Mayıs 2014 Cuma - 13:51




Somalı madencileri kabul eden Başbakan Erdoğan, bu tür kazaların olmaması için her türlü tedbirin alınacağını, işçi ikramiyelerinin ödenmesinin yasal





Erdoğan, Cumhurbaşkanı Gül’ü arayan ABD Başkanı Obama’nın “Teknolojik destek de dahil her türlü yardıma hazırız” dediğini aktardı. BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, dün görüştüğü Somalı madencilere, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü arayan ABD Başkanı Barack Obama’nın, “Yardımcı olabileceğimiz bir şey var mı, teknolojik destek de dahil her türlü yardıma hazırız” dediğini anlattı. “Soma milat olacak, bundan böyle artık bu tür kazaların olmaması, en aza inmesi için her türlü tedbir alınacak” diyen Erdoğan, “Bakanlarıma gerekli talimatı verdim, iş güvenliği ve iş sağlığı konularında ABD, Almanya, Rusya ve Çin ile bilgi-birikim paylaşımı kapsamında gidip oradaki madenlere bakacaklar” dedi. İKRAMİYE MÜJDESİ Madencilere, işçi ikramiyelerinin ödenmesine yasal zorunluluk getirileceğinin müjdesini de veren Erdoğan, “Bunlar patronun insafına bırakılmayacak” dedi. Erdoğan, ölen madencilerin yakınlarına ilişkin çalışmanın da sürdüğünü belirterek, “geride kalan emanetlerini sahipsiz bırakmayacağız” diye konuştu. Madenciler, Erdoğan’dan önce de Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’le görüştü. Çelik, ölen madencilerin sivil şehit sayılmasına ilişkin önemli açıklama yaparak, “Bu kapsama bugüne kadar bütün maden kazalarında ölen işçilerimizi almak için çaba gösteriyoruz. Denetleyenleri de denetleyeceğiz” dedi. İşçiler de bakanlara, “Şartlar düzeltilmeden madene inmeyiz” dediler. Sendikadan şikayet ederek, “muhalefetsiz sendikacılık yapılıyor” diyen işçiler, baskılardan dolayı işi bırakan arkadaşlarının olduğunu belirterek, “Teftişlerden önce haber verilirdi, hatta müfettişler gelmeden önce üstleri başları toz olmasın diye üretim durdurulurdu. Eğitimler yeterli değildi, formalite icabı veriliyordu. Bu olaydan şirket de, sendika da, denetçiler de sorumludur” dediler. CHP, MHP, HDP İLE GÖRÜŞTÜLER Soma’dan gelen 10 madenci, Başbakan Erdoğan’ın ardından MHP, CHP ve HDP grup başkanvekilleriyle görüştü. Madencilerden Eren Malkoç konuşmalarda şunları söyledi: “İşyerlerimizde güvenlik önlemleri alınmadıkça, bizimle beraber tüm milletvekilleri o yer altına girmedikçe, biz o yer altına girmeyeceğiz. Ben her gün ölüm korkusuyla, çocuğumu son kez öperek o ocağa gitmek istemiyorum. Bu eli tutmak için size ihtiyacımız var. Bu eli tutar mısınız? Daha fazla ölmememiz için yasa çıkarmaya, 301 şehit için söz veriyor musunuz?”
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap