SON DAKİKA



Haber > Gündem > Notre Dame Katedrali'nde 850 yıllık tarih yandı

Notre Dame Katedrali'nde 850 yıllık tarih yandı

16 Nisan 2019 Salı - 11:48




Paris'in simgelerinden Notre Dame Katedrali'ndeki yangında 850 yıllık tarih de kül oldu. Yapımı 182 yıl süren ve pek çok badireler atlatan ünlü katedral için Parisliler başta olmak üzere tüm dünya adeta yas tuttu.





Fransa'nın başkenti Paris'in simge yapılarından Notre Dame Katedrali'nde çıkan yangının yankıları sürüyor.
Yaklaşık 850 yıldır ayakta olan ve pek çok badireyi atlatan katedralin alevler tarafından sarılmasını çaresizce izleyen ve Seine'in kıyısında diz çöküp dua eden, 'Ave Maria'yı (Selam Meryem) söyleyen Parislilerin üzüntüsü dünyada yankı buldu.

Seine Nehri'nin kıyısındaki Ille de la Cite Adası'nda bulunan katedral, Meryem Ana'ya ithafen ‘Bizim Hanımımız' diye adlandırıldı.




Katedralin temeli 1163'te atıldı ve tamamlanması tam 182 yıl sürdü.
VICTOR HUGO'NUN ROMANI HAYAT VERDİ

19. yüzyıl başlarında Paris şehir planlamacıları bakımsızlığından ötürü katedrali yıktırmak istedi.




Ünlü Fransız yazar Victor Hugo, halkın ilgisini çekmek için 1831 yılında Notre Dame'ın Kamburu adlı ünlü romanını yazdı. Romanın tamamlanması yaklaşık altı ay sürdü. Dünya klasikleri arasına giren bu roman, katedralin kurtarılması için kampanya başlatılmasını sağlayarak yenilenmesinde de büyük rol oynadı. Katedral, zamanla roman karakterleri Quasimodo ve Esmeralda ile de birlikte anıldı.
Katedral, aynı zamanda Napolyon'un imparator ilan edilmesi gibi tarihi olaylara da tanıklık etti.

Özellikle Fransız Devrimi döneminde ciddi zarar gören katedralde birçok kez restorasyon çalışması yapıldı.




ÇOK SAYIDA MİMAR FARKLI STİLLER YARATTI

Yapım süreci boyunca çok sayıda mimar çalıştığı için katedralde farklı stiller görmek mümkün. İlk gotik katedrallerden biri olan yapının giriş kısmı olan batı yakası birbirinden ayrılan üç parçadan oluşuyor.
Her yıl 13-14 milyon kişinin ziyaret ettiği katedralde Meryem Ana heykelinin yanı sıra, gül pencereler, çeşitli sanat eserleri, dev çanlar, kalıntılar ve Orta Çağ'dan kalma mobilyalar bulunuyor.








Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap