Dünya Kupası 2026
A+ A-
Yorum
10

Netflix'e Telif Şoku! Matematik Öğretmeni Açtığı Davayı Kazandı, Milyonluk Tazminat Kararı Çıktı

Yayın Tarihi: 12.06.2026 - 14:20
Netflix, matematik öğretmeni Mustafa Güler'in görüntülerini izinsiz kullandığı gerekçesiyle 1 milyon 950 bin lira tazminata mahkûm edildi.
Kaynak:MYNET

Matematik öğretmeni Mustafa Güler'in, görüntülerinin izinsiz kullanıldığı gerekçesiyle Netflix'e karşı açtığı dava sonuçlandı. Mahkeme, kişilik hakları ve telif haklarının ihlal edildiğine hükmederek yaklaşık 1 milyon 950 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi. Faizlerle birlikte rakamın 4 milyon lirayı aşabileceği belirtildi.

İzinsiz Kullanılan Video Mahkemelik Oldu

Uzun süredir devam eden davada mahkeme, matematik öğretmeni Mustafa Güler'in sosyal medya için hazırladığı eğitim içeriğinin izinsiz şekilde kullanıldığı yönündeki iddiaları değerlendirdi.

Karar kapsamında, dijital yayın platformu Netflix'in Güler'in görüntülerini gerekli izinleri almadan kullandığı gerekçesiyle maddi ve manevi tazminat ödemesine hükmedildi. Mahkeme, kişilik hakları ve görüntü kullanımına ilişkin hakların ihlal edildiği sonucuna vardı.

"Videomu Bir Dizinin Tanıtımında Kullandılar"

Kararın ardından açıklamalarda bulunan Mustafa Güler, ihlali bir öğrencisinin kendisine gönderdiği bağlantı sayesinde fark ettiğini söyledi.

Güler, içeriklerinden birinin kesilerek bir dizinin reklam ve tanıtım çalışmasında kullanıldığını belirterek, durumun kendisini rahatsız ettiğini ifade etti. Bunun üzerine avukatıyla birlikte hukuki süreci başlattığını anlatan Güler, davanın başından itibaren haklı olduğuna inandığını ve geri adım atmadığını vurguladı.

Telif haklarının korunmasının içerik üreticileri açısından büyük önem taşıdığını dile getiren Güler, davanın benzer mağduriyet yaşayan kişiler için emsal niteliği taşımasını istediğini söyledi.

Netflix e telif cezası: 1,95 milyon TL tazminat ödeyecek 2

Bilirkişi Raporu İhlali Tespit Etti

Mustafa Güler'in avukatı Ömer Uğur Yanar da dava sürecinde noter tespiti yapıldığını ve mahkeme tarafından oluşturulan bilirkişi heyetinin ihlal ile tazminat miktarına ilişkin değerlendirmelerde bulunduğunu açıkladı.

Mahkemenin verdiği karar doğrultusunda yaklaşık 1 milyon 950 bin liralık tazminata hükmedildiğini belirten Yanar, faizlerle birlikte toplam ödemenin 4 milyon lirayı aşabileceğini ifade etti.

Kararın, telif hakkı ihlallerine karşı verilen hukuk mücadelesinde önemli bir emsal oluşturabileceği değerlendirilirken, içerik üreticilerinin haklarının korunması açısından dikkat çekici bir gelişme olarak yorumlandı.

Etiketler