SON DAKİKA



Haber > Gündem > NATO Liderler Zirvesi başladı! Gözler Brüksel'de

NATO Liderler Zirvesi başladı! Gözler Brüksel'de

24 Mart 2022 Perşembe - 13:13




Rusya-Ukrayna savaşının ele alınacağı NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi, Belçika’nın Brüksel kentinde başladı. Zirvede Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil ediyor.





Belçika’nın başkenti Brüksel, NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor. Zirvede Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Ömer Çelik, NATO Parlamenter Asamblesi (NATO-PA) Türk Delegasyonu Başkanı Osman Aşkın Bak, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın eşlik etti.

TÜRKİYE'NİN SÖYLEYECEKLERİ HAYATİ ÖNEMDE

NATO’nun en büyük ikinci ordusuna sahip olan, Ukrayna ile ilişkileri iyi olan ve Rusya ile görüşebilen tek NATO üyesi Türkiye’nin söyleyecekleri ise hayati önemde. George Mason Üniversitesi'nde Jeopolitika Danışmanı olan Richard Outzen'e göre; Türkiye hem Rusya hem de Ukrayna ile iyi ilişkilere sahip. Türkiye, Rusya ile iletişimi olan, aynı zamanda Rusya'yı caydırma yeteneği olan tek NATO üyesi. 
ERDOĞAN İLE MACRON GÖRÜŞTÜ

Zirveye katılmak için Brüksel’e gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Karargahı'na geçti. Erdoğan, daha sonra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ikili bir görüşme gerçekleştirdi.


AİLE FOTOĞRAFI ÇEKİLDİ

Kritik zirveye katılan devlet başkanları aile fotoğrafında bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Macron ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası aile fotoğrafında katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, fotoğraf çekimi sırasında en ön sırada İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın yanında yer aldı. Erdoğan, çekim öncesi liderlerle el sıkışarak kısa süreli sohbet etti.

NATO GENEL SEKRETERİ'NDEN AÇIKLAMA

Zirve öncesi açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının sonuçlarını ele alınacağını, Çin'in bu krizdeki rolünün tartışılacağını ve NATO'nun savunmasını güçlendirmek için atacağı adımlar hakkında yeni kararlar alınacağını belirtti. Stoltenberg, zirvede alınacak kararlar arasında Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya'da 4 yeni NATO savaş grubu ilan edilmesi, NATO'nun tüm kara, deniz, hava ve uzay alanlarında duruşunu güçlendirmesi, Ukrayna'ya ek destek sağlanması ve Rusya’nın saldırıları nedeniyle risk altındaki müttefik ülkelere desteğin artırılması kararlarının bulunduğunu ifade etti.


ZELENSKİY, NATO LİDERLER ZİRVESİ'NE HİTAP EDECEK

Genel Sekreter Stoltenberg zirve öncesi yaptığı açıklamada, “Zirvede savaş krizini birlikte ele alacağız. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy NATO liderlerine hitap edecek” dedi.

Liderlerin zirvede Ukrayna’ya olan desteğe odaklanacağını belirten Stoltenberg, “NATO'nun temel görevi, tüm müttefikleri korumak ve savunmaktır. İttifakın doğusundaki askeri varlığımızı artırdık. Yeni bir aciliyet durumumuz var ve NATO Zirvesi'nde liderlerin savunmaya daha fazla yatırım yapma taahhüdümüzü yerine getirmek için savunma yatırımlarını hızlandırmayı kabul etmelerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap