SON DAKİKA



Haber > Gündem > NATO askerleri olay yerinde! İlk fotoğraflar

NATO askerleri olay yerinde! İlk fotoğraflar

01 Ağustos 2022 Pazartesi - 15:45




Dünya Kosova-Sırbistan sınırına kilitlendi, AFP olay yerine ulaşan NATO birliklerinin ilk karelerini dünyaya geçti. Fotoğraflarda barikatların yanı sıra dikkat çeken bayrak ayrıntısı da var.





Balkanlarda bir kez daha gerilim arttı, Kosova hükümetinin Sırbistan'la arasındaki sınır geçişleri için getirdiği yeni kararlara ülkedeki Sırp azınlık yolları kapatarak yanıt verdi.

Priştine yönetimi, 1 Ağustos Pazartesi gününden itibaren, Kosova'ya giriş yapan kişilerin ülkede kaldıkları süre boyunca, Sırp kimlikleri yerine geçici bir belge taşımak zorunda kalacaklarını duyurdu. Hükümet ayrıca, Sırbistan tarafından verilen araç plakalarına sahip Sırp azınlığın iki ay içinde plakalarını Kosova tarafından verilenlerle değiştirmek zorunda kalacağını da bildirdi.

Bu kararların ardından Pazar günü geç saatlerde Kosova'nın kuzeyindeki Sırp protestocular kamyonlar ve diğer ağır taşıtlarla Jarinje ve Bernjak sınır kapılarına giden yolları kapattı. Kosova polisi, bunun üzerine sınır geçişlerini kapatmak zorunda kaldıklarını açıkladı. Kosova polisi ayrıca, kendilerine ateş edildiğini ancak yaralanan olmadığını da kaydetti.

Polisin açıklamasında, protestocuların trafiğe kapatılan yollardan geçmekte olan çok sayıda Arnavut'u dövdüğü ve bazı arabalara saldırıldığı belirtildi.

Çoğunlukla Sırpların yaşadığı küçük Kuzey Mitrovica kasabasında hava saldırısı sirenleri üç saatten fazla çaldı.


Gerginliğin tırmanması üzerine devreye Avrupa Birliği (AB) ve ABD girdi. Kosova ile AB ve ABD arasındaki istişareler sonrasında hükümet planı bir ay erteleyeceğini ve 1 Eylül’de uygulamaya koyacağını açıkladı.

Avrupa Birliği (AB) Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, kararı memnuniyetle karşıladığını ve yollardaki barikatların hemen kalkmasını umduğunu açıkladı, iki ülkeye diyaloğu sürdürme çağrısı yaptı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap