SON DAKİKA



Haber > Gündem > NASA yanlış komut gönderdi! Mesafe 19 milyar kilometre

NASA yanlış komut gönderdi! Mesafe 19 milyar kilometre

01 Ağustos 2023 Salı - 11:32




Yıldızlararası boşluğun derinlerine savrulan Voyager 2'nin antenindeki yüzde 2'lik değişiklik irtibatı kopardı, NASA şimdi Avustralya'daki dev çanak antenle başıboş sinyalleri yakalamayı deniyor.





1977 yılında, Florida eyaletindeki Cape Canaveral Üssü'nden yalnızca 15 gün arayla uzaya fırlatıldılar. Uzay boşluğunda 61 bin kilometre hızla hareket ediyorlar. Uzay araçlarında, Dünya'dan sesli notların kayıtlı olduğu altın plaklar var. Uzaya gönderilen plaktaki 55 dilden biri de Türkçe. Mesajdaki ses, "Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayrolsun" diyordu.

1970'lerin teknolojisiyle üretilen Voyager 1 ve Voyager 2, gezegenlerin nadir görülen diziliminin ortaya çıkarttığı itiş gücünü kullanıyor. Bu sayede Jüpiter, Satürn ve ötesini keşfediyor. Güneş sisteminin en büyük gezegeni Jüpiter'in eşsiz fotoğraflarını çeken Voyager 1 ve Voyager 2, Satürn'ün halkalarını fotoğraflayıp uydularını keşfetti.

Voyager 2, Neptün ve Uranüs'ün fotoğraflarını da Dünya'ya gönderdi. 1990 yılında Dünya'yı sonsuzluğun ortasında küçük bir nokta olarak gösteren unutulmaz kareyi çekti.

Voyager 1 ve Voyager 2 araçları, 2010’lu yıllarda Güneş’in etrafındaki heliosfer denilen sıcak gaz bölgesinden ayrılıp, diğer yıldızların yarattığı manyetik alan, toz ve parçacıkların yoğunlukta olduğu yıldızlararası ortama girerek tarih yazdılar. Voyager 1, 2013'te çevresindeki plazma çınlamalarını kaydetti.

'KESİN BİR SIÇRAYIŞ'


Kardeşi Voyager 1'den altı yıl sonra, 16 milyar kilometrelik yolculuğun ardından Güneş Sistemi'nden ayrılan Voyager 2 ise, yıldızlararası uzaydaki ilk bulguları 2019'da Dünya'ya yolladı.

 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap