SON DAKİKA



Haber > Gündem > Nafaka süresi 5 yıla iniyor! Diğer ülkelerdeki naf

Nafaka süresi 5 yıla iniyor! Diğer ülkelerdeki naf

19 Mart 2019 Salı - 14:59




TÜRKİYE'deki 'ömür boyu nafaka' için yeni bir yasa teklifi hazırlandı eğer TBMM'de bu kabul edilirse nafaka süreli olacak.





Medeni Kanun'un 175'inci maddesi cinsiyet ayrımı gözetmeden eşit kusurlu boşanmalarda taraflardan birinin muhtaç olan tarafa süresiz nafaka ödemesine imkan tanıyor. Bir çok kişi aradan 15 yıl geçtikten sonra bile yüzünü dahi hatırlamadığı eski eşine nafaka ödüyor. Peki hangi ülkede nafaka ne kadar süreyle ödeniyor, bizdeki süre ne kadar olacak? İşte yeni teklif bu 'ömürlük' nafakaya sınır getiriyor. 
 
Nafaka 5 yıl olacak
 
MHP tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulacak teklifle ömür boyu nafaka süreli olacak. Süresiz nafakayı insan hakları ihlali olarak gördüklerinin belirten MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, "Bu teklifle ömür boyu nafakayı kaldırıyoruz ve 5 yıl sınırı getiriyoruz" dedi.
 
Nafaka için evlilik süresi 

MHP'nin nafaka teklifinde nafaka için evlilik süresine bakılmayacak. 1 yıl yada 10 yıl evli kalınmış da olsa 5 yıl nafaka ödenecek. Evliliğin uzunluğu ya da kısalığına göre nafaka süreci uzayıp kısalmayacak. 
 
5 yıldan sonra devlet ödeyecek 

Eğer nafaka alan tarafın yoksunluk nafakası şartları ortadan kalkmamış ise bu devlet tarafından tespit edilecek. Nafaka alma şartları devam ediyorsa bu ödemeyi devlet devam ettirecek. Bu durumda süre olmayacak. Ekonomik şartların iyileşmesi konusunda devlet takipçi olacak.

Peki diğer ülkelerde nafaka süresi ne kadar? Ömür boyu nafaka bizim dışımızda ABD'nin bazı eyaletlerinde var. İşte ülke ülke nafaka durumu: 

ALMANYA’DA nafakanın süresi; yaş, sağlık durumu, iş, eğitim, müşterek çocuğun bakımı ve hakkaniyet ilkesinin dikkate alınması sonrasında belirleniyor ve süreli veya süresiz olabilir. Nafaka alan eş, meslek edinmekle sorumlu tutulabiliyor. 


BELÇİKA’DA yoksulluk nafakasının süresi, kural olarak, evlilik süresini geçememektedir. 

HOLLANDA’DA 5 yıldan az süren evliliklerde, nafaka evlilik süresiyle sınırlı. 5 yılın üzerindeki evliliklerin boşanmayla sonuçlanması halinde nafaka yükümlülüğü en fazla 12 yıl sürebiliyor.

AVUSTURYA’DA boşanmada kusur durumuna bakılıyor. Kusurlu veya ağır kusurlu taraf, belli şartlarda boşanmadan sonra nafaka ödüyor. Kural olarak, nafaka bir süreye bağlı olmadığı gibi nafaka miktarı da belli bir süre sonra indirilemiyor. Kusura dayalı olmayan boşanmalarda ise nafaka belli bir süreye tabi. 

ABD’ye Örneğin ABD'nin bazı eyaletlerinde "Hastalıkta ve sağlıkta, ölünceye kadar" yemini çiftler boşansa bile hakikaten ölünceye kadar geçerli oluyor. Çünkü süresiz nafaka, ancak taraflardan birinin ölümüyle son buluyor. New Jersey, Connecticut, Vermont, Kuzey Carolina, Batı Virginia, Florida, ve Oregon'da geçerli olan uygulamaya göre çalışamayacak durumdaki taraf ömür boyu nafaka alırken, yükümlü taraf emekli olduktan sonra ve hatta sosyal yardımla yaşasa bile ödemeye devam ediyor. 

Fransa : Genelde bir kereye mahsus olmak üzere yüklü bir miktar nafaka ödeniyor. Ödenecek tutarı mahkeme belirliyor. Bu toplu nafaka hakim taktiri ile 8 yıla kadar uzayabilen bir ödeneme planına bağlanabiliyor. Çok önemli istisnalar haricinde nafakayı ödemekle yükümlü kılınan tarafın maaşına sonradan zam yapılsa bile kesinlikle değiştirilmiyor.  


Polonya : Boşanma sürecinde çok kazanan taraf diğerine nafaka ödüyor. Buna ayrılık nafakası deniyor. Boşanma gerçekleştikten sonra nafaka ödemesi bitiyor. 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap