SON DAKİKA



Haber > Gündem > Musul’da savaş, insanlık dramı başlamak üzere

Musul’da savaş, insanlık dramı başlamak üzere

23 Ekim 2016 Pazar - 10:55








Bilge kral Aliye İzzetbegovic'in güzel bir sözü ile başlayalım. Merhum lider Aliyebegovic, "Batı hiçbir zaman uygar olmamıştır ve bugünkü refahı, devam eden sömürgeciliği; döktüğü kan, akıttığı gözyaşı ve çektirdiği acılar üzerine kuruludur" demiştir. ‘Musul’ sorunu, Lozan barış görüşmeleri sırasında Türk-İngiliz ilişkilerinin düğüm noktasını teşkil etmiştir. İngiliz Dışişleri ve Savaş Bakanlığı, Musul vilayetinin İngilizlerin denetiminde kalması için 1922-1923 yılları arasında büyük çabalar harcamıştı. İngilizler bu sırada mümkün olan her türlü faaliyeti destekledikleri gibi, bölgede yürüttükleri istihbarat çalışmaları ile de yerli aşiretler üzerinde nüfus sağlamaya çalışmışlardır. Musul, Irak'ın vilayeti. Daha geriye gittiğimizde Osmanlı'nın eyaleti. Kürt, Arap ve Türk yoğunluklu bir şehir. ‘Musul’ ismi, ‘Mevsil’ isminden geliyor. Mevsil de ‘kavşak’ demekmiş. Anlamı kavşak olan Musul da herkes var. Araplar, Kürtler, Türkmenler, Hristiyan, Sünni, Şii, her mezhep. Amerika, İngiltere, İran, Fransa (sessiz) İsrail herkes orada. Sahi bunların hangisi Musul ile sınır? Amerika binlerce kilometre mesafeden “Irak sorunum var” diyor. Sahi, Dünya Amerika’sız yaşayamaz mı? Amerika belli ki sömürmemiş yaşayamıyor. Irak sorununu başlatan Amerika. Aslında dünyanın sorunu; sömürmek isteyen ülkelere karşı, onurlu milletlerin direnişi. 15 Temmuz akşamı direnişi gibi. Onurlu milletler veya devletler liderini de çıkarıyor. Recep Tayyip Erdoğan gibi. Aliye İzzet Begovic gibi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bütün İslam coğrafyasının lideri durumunda. Türkiye'ye rağmen hiçbir devlet istediğini yapamayacağının farkında.

NUCEYFİ EN ÇOK TARTIŞILAN KİŞİ

Musul ile devam edelim... Eski Musul Valisi Esil Nuceyfi, Ninova Muhafızları komutanı. Musul’da en çok tartışılan kişi. Sözleri ise oldukça ilginç: "Musul, bizim için son Sünni şehridir. Orayı kaybedersek, artık Irak'ta Sünnilerin yaşaması neredeyse mümkün olmayacak. Basra'yı, Bağdat'ı, Samarra'yı şiileştirenler, burayı da aynı şekilde tek mezhebe dönüştürecek. Bunun içinmantığını, aklını kaybetmiş, intikam duygusuyla dolu Haşdi Şabi Şii milislerini kullanacaklar. Bu , Musul’dan bir milyon insanın göçmesi ve gittiği yeri felç etmesi demek. Tüm zamanların en sorunlu toprakları... Dicle-Fırat arası, Mezopotamya coğrafyası yine kan kokuyor. Musul; kavgaların, ayrılıkların ve isyanların şehrinde, yine bir savaşın ateşi tutuşmak üzere. Eski Musul Valisi, Ninova Muhafızları komutanı ve şu anda Musul operasyonunun en çok tartışılan ismi. Türkiye'nin eğittiği 2 bin kişilik milis gücüyle Musul'a girmeye iki saat kala, Yeni Şafak'tan Kemal Öztürk'e anlattı bu sözleri. Kemal Öztürk ün bu konudaki yazısı her şeyi anlatıyor: “Haşdi Şabi korkusu dağları sarmış Ne tuhaf ki, Musul operasyonunda insanlar IŞİD'den çok Haşdi Şabi'yi konuşuyor, tıpkı Nuceyfi gibi. Bu milis ordusunun yarattığı korku IŞİD'i geçmiş. İnsanların kalbini, ciğerini söküp yiyen milislerin videosu cep telefonlarında gezdiriliyor. Öylesine korkunç görüntüler ki, izlediğinizde bile kalbiniz duracak gibi oluyor. İşte bu gözü dönmüş, aklını yitirmiş, kontrolü mümkün olmayan Haşdi Şabi, aslında Musul savaşının en kritik konusu. Eğer bu grup savaşa girerse, katliam yapacak. Bu bir tahmin değil. Bu milis ordusunun içinde yer alan ve korkunçluğu ile nam salmış, 'Ehli Hak' örgütü lideri Kays Gazali geçtiğimiz Cuma günü, “Musul'a girip Hz. Hüseyin'in intikamını alacağız” diye hutbe verdi. Irak'ta herkes bu hutbeden sonra adeta dondu kaldı. Çünkü en çok vahşice insan öldüren ve uzuvları yiyen örgüt, bu adama bağlı olan milislerden oluşuyor.

KÜRT YÖNETİMİNİN EN BÜYÜK KORKUSU

Irak'ta insanlar artık tüm rasyonel tutumlarını kaybetmiş durumda. Jeopolitik, mezhepler üzerinden okunuyor. Sünniler Haşdi Şabi yüzünden, Şiiler de IŞİD yüzünden birbirlerine güvenmiyor, nefret ediyor. İran tüm gücüyle Irak'ı Şiileştirmek, Kürtleri diz çöktürmek için mezhep kavgasına, adeta petrol kuyularını boşaltıyor. Erbil'in en yüksek tepesi Serereş bölgesinde, Türk kahvesi eşliğinde, Kürdistan yönetiminin üst düzey yetkilisi anlatıyor. ‘Irak ordusu içinde Kürt askerlerinin oranı %24'ten, %4 indi. Ordunun % 85'i artık Şiiler’den oluşuyor. Bu çok ürkütücü değil, çünkü Bağdat'a bağlılar. Ancak Haşdi Şabi ordusu 100-150 bin kişiden oluşuyor ve tamamı intikam dolu Şii milisler. Onlar Bağdat'a bağlı değil, emirleri de Tahran'dan, sadece Hamaney'den alıyorlar. İşte bu en tehlikelisi.’


MUSUL, BÜYÜK SAVAŞIN KAPISI

Irak'ta, Şii Sünni çatışmasının an meselesi olduğunu, bunun da tüm bölgeye yayılacağını ve büyük bir savaşın başlayacağını söyleyen insan o kadar çok ki, hepsi bunun ilk adımının Musul olduğunu söylüyor. Sayıları 1,5 milyon civarında olan Musul halkı ise ne yapacağını bilmez durumda. Şehirden çıkamıyorlar, IŞİD öldürmekle tehdit ediyor. Tepelerine ABD bombası yağıyor. Kapılarında intikam almak için yemin etmiş, kanlı Haşdi Şabi milisleri bekliyor. Kaderlerine ağlamaktan başka bir şey yapamıyorlar. İşte Musul'u anlamak için sadece kıyısına kadar gelmeniz bile yeterli. Burada büyük bir savaşın, bir insanlık dramının başlamak üzere olduğunu hemen anlarsınız. Musul'dan başlayacak bir göç dalgası önce Erbil'i, sonra Türkiye sınırlarını yıkıp geçecek. Buna kimsenin şüphesi yok. Türkiye'nin bütün derdi bu değil sadece. 15 Temmuz’da yapılmak istenen darbenin; Musul’u da, bütün İslam coğrafyasını da kapsamına aldığı daha iyi anlaşılıyor. Hepsinin üstünde şanlı direnişimizin yıllar sonra daha iyi anlaşılacağı gibi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap