SON DAKİKA



Haber > Gündem > Mustafa Akıncı'dan Türkiye'ye 'iç hat' tepkisi: Sevinecek halimiz mi var?

Mustafa Akıncı'dan Türkiye'ye 'iç hat' tepkisi: Sevinecek halimiz mi var?

18 Ocak 2022 Salı - 12:46




KKTC'de Başbakan Faiz Sucuoğlu'nun Binali Yıldırım'la yaptığı görüşme sonrası başlayan 'Ercan Havalimanı'nın iç hatlar kategorisine alınması' tartışması büyüyor.





KKTC Başbakanı Faiz Sucuoğlu'nun son Türkiye ziyareti sonrasında gündeme damgasını vuran, 'Ercan Havalimanı’nın Türkiye’deki iç hatlar kategorisine alınması' tartışması büyüyor. Muhalefetin tepkisi sürerken, KKTC’nin eski ulaştırma bakanı Tolga Atakan 'iç hatlar fikrinin uygulanamayacağını' söyledi. KKTC'nin eski Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, "Türkiye’yi Avrupa kurumlarından tümüyle dışlanma noktasına hızla yaklaştırmakta olan bir yönetim Ercan’ı iç hat yapacak ve vilayetleştirme sürecinde bir adım daha atacak diye sevinecek halimiz mi var?” dedi.

SUCUOĞLU NE DEDİ?

Tartışmanın arka planında, Sucuoğlu'nun Ankara ziyaretinde AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım'la yaptığı görüşme sonrasındaki açıklamaları bulunuyor. Kıbrıs merkezli Genç Tv’ye konuşan Sucuoğlu, Ankara temasları sırasında Yıldırım'la Ercan Havaalanı’nın iç hatlar kapsamına alınması konusunu görüştüklerini, bu konuda ciddi bir çalışma olduğunu söyledi.

“Binali Bey uzun süre Ulaştırma Bakanlığı yapmış bir isim. Kendisi de ‘bu işi çözmek gerekiyor' dedi” ifadelerini kullanan Sucuoğlu, şöyle devam etti: "Bazı konularda adım atacaksak, bazısı diplomatik, bazı diplomatik değil, beni ilgilendirmez. Ben vatandaşın cebinden çıkan paraya bakarım. Ben 200’e uçacağım yere 2000 verirsem olmaz. Bu konuda nihai sonuca varılmasını istiyorum. Seçimlerden hemen sonra yapılacak çok şey var”.

AKINCI: VİLAYETLEŞTİRME SÜRECİ


Başbakanın bu açıklamalarına KKTC'nin eski cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı sert tepki gösterdi. Akıncı “Cumhurbaşkanlığı seçimimize tarihimizdeki en ağır müdahaleyi yapan, hiçbir hukuki dayanağı olmadan keyfi kararlarla sakıncalı addettiği insanlarımızı hava alanlarından geri çeviren antidemokratik anlayış, Selahattin Demirtaş’ın yanı sıra Osman Kavala’yı yine haksız yere hapiste tutmaya devam ediyor" diyerek şöyle devam etti: "Bu gidişle Türkiye’yi Avrupa kurumlarından tümüyle dışlanma noktasına hızla yaklaştırmakta olan bir yönetim, Ercan’ı iç hat yapacak ve vilayetleştirme sürecinde bir adım daha atacak diye sevinecek halimiz mi var?"

'KONUYA VAKIF OLMAYANLARIN SÖYLEM HATASI'

Ercan’ın Türkiye’deki iç hatlar kategorisine alınması olasılığı ile ilgili olarak KKTC'nin eski Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan da değerlendirmede bulundu. “Türkiye’den KKTC’ye yapılan uçak seferleri statü olarak 'iç hat' statüsüne alınamaz zaten bu ortada. Belli ki bu noktada bir kavram kargaşası, konuya vakıf olmayan ağızların sergilediği bir söylem hatası mevcut” diyen Atakan şunları vurguladı: “Gelgelelim ülkemize yapılan uçuşlar fiyatlandırma veya vergilendirme kapsamında iç hat uygulamasına tabi tutulabilir mi, bu da pratikte mümkün olmaz zira şu an ülkemize yapılan uçuşların kalkış meydanları ‘yap işlet devret’ modeli çerçevesinde işletilen ve belli bir yolcu başı/uçuş başı tarife üzerinden ücretlendirilen meydanlardır. Bu tarifeler Türkiye Cumhuriyeti tarafından kimi meydanlarda “garanti” altına alınmıştır, Fark oluşursa devlet tarafından ödenir”.

'BALON SÖYLEM'

Atakan son olarak şunları belirtti: “Bu aşamada iki devlet arasında bir sübvansiyon anlaşması mı yapılacaktır ? Oluşacak olan farkın karşılanması gerçekleştirilecek midir ? Bu uygulama hangi güzergahlarda planlanmaktadır ? Planlanan model nedir ? Bu noktada muhattap hangi kurum veya kurumlardır? Kısacası bu “iç hat” çıkışı seçime 3 kala ortaya atılmış, altı doldurulmamış, teknik çalışması yapılmamış bir “balon” söylemden ibarettir. Pratikte karşılığı yoktur”.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap