SON DAKİKA



Haber > Gündem > Muharrem Sarıkaya'dan YSK iddiası: O illerde vekil sayısı düşecek

Muharrem Sarıkaya'dan YSK iddiası: O illerde vekil sayısı düşecek

01 Mart 2023 Çarşamba - 14:45




YSK, 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla milletvekili sayısını kesinleştirmek için bugün toplanacak. İddialara göre iki ilde vekil sayısı bire düşüyor, Sakarya ve Kocaeli'ye eklenecek.





Yüksek Seçim Komisyonu (YSK)  bugün önemli bir karara da imza atacak. Kurul tarafından 31 Aralık 2022 tarihinden itibaren kanun koyucu sayısı belirlenecek ve kesinleşecek. Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, YSK'nın alacağı karara ilişkin çarpıcı iddialarda bulundu.

Milletvekili sayısının Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 4 ila 5. maddelerindeki usullere göre belirlendiğini hatırlatan Sarkaya, şöyle devam etti:

"Buna göre 81 ile önce birer milletvekili dağıtılıyor, geriye kalan ise son genel nüfus sayımı ile belli olan Türkiye nüfusu geriye kalan milletvekili sayısına bölünerek bir sayı elde ediliyor.

İl nüfusunun çıkan bu anahtar sayıya bölümü ile her ilin ayrıca çıkaracağı milletvekili sayısı tespit ediliyor.

KOCAELİ VE SAKARYA ARTACAK


YSK uzmanlarının bugünkü Kurul toplantısı için hazırladığı illerin milletvekili sayılarında ilginç bir tablo karşımıza çıkacak.

Yerel genel seçimde, hemşerilerinin kütüklerini aldırması dolayısıyla nüfusu artan ve milletvekili sayısı ikiye çıkan Bayburt, son nüfus sayımına göre yine bir milletvekiline düştü. Bayburt ile birlikte Tunceli de bir milletvekiline düşen iller arasında yer aldı.

Bu iki ilden düşen milletvekilleri ise nüfusları son sayımda artan Sakarya ve Kocaeli’ne eklenecek. Kocaeli’nin milletvekili sayısı 14, Sakarya’nın da 8 olacak…"

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0
YSK

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap