SON DAKİKA



Haber > Gündem > Motosiklet için HGS Nasıl Alınır?

Motosiklet için HGS Nasıl Alınır?

02 Şubat 2024 Cuma - 15:44








Köprü ve otoyollardan hızlı ve kolay bir geçiş sistemi sağlayan HGS, her gün çok sayıda taşıt tarafından kullanılmaktadır. Bunun için köprü ve otoyolları kullanan her taşıt sahibinin kendi adına bir HGS’ne sahip olması gerekmektedir. HGS alımı her bir taşıt için farklılık gösterebilmektedir. Motosikletler için alınan HGS de bunlardan biridir. Yani normal bir otomobil için alınan HGS yöntemi ile motosiklet için HGS alma yöntemi farklıdır.

Motosikletler için HGS satış ve bakiye yükleme işlemlerini; tüm PTT şubeleri, anlaşmalı GSM şirketleri, anlaşmalı bayilikler, anlaşmalı petrol şubeleri ve anlaşmalı bankalar aracılığıyla yapmak mümkündür. HGS olmadan köprü ve otoyollardan geçen tüm araçların kaçak giriş yapmış olduğu kabul edilmektedir. Bundan dolayı motosikletler dahil bütün araçların HGS satın almaları oldukça önemlidir.

Motosiklet için HGS satın almanın en kolay yöntemi PTT şubelerine başvurmaktır. HGS almak isteyen motosiklet sahibi, araç ruhsatı ya da ruhsat fotokopisi ve kimliği ile herhangi bir PTT şubesine giderek HGS etiketi almak istediğini ilgili şube görevlisine söylemesi yeterlidir. Ancak motor için HGS satın almak isteyenlerin büyük PTT şubelerini tercih etmesinde fayda vardır. Bunun nedeni motosiklet kullanıcılarının çok fazla HGS kullanmayı tercih etmemesinden ötürü bazı PTT şubelerinde motosiklet için HGS etiketi bulunamayabiliyor. Bu yüzden büyük PTT şubelerini tercih etmek daha doğru olacaktır.
HGS satın alırken bireysel başvuru için araç ruhsatı ya da ruhsat fotokopisi ve kimlik yeterli olurken, bir kurum adına HGS almak için araç ruhsatı ya da ruhsat fotokopisinin yanı sıra vekaletname ile başvuru yapılması gerekmektedir.

Motosiklet ile HGS’nden Kaçak Geçiş Yapmanın Cezası Nedir?

Motosiklet ile köprü ve otoyollardan HGS etiketi olmadan geçiş yapan sürücüler, kaçak geçiş yapmış olarak sayılmaktadır. Dolayısıyla HGS satın almak köprü ve otoyollardan geçerken herhangi bir problem yaşanmaması için önemlidir. Kaçak geçiş yapan motosiklet sürücülerinin plakaları okunarak geçiş ücreti yazılmaktadır. Sürücülerin, ceza yememesi için geçişten itibaren 15 gün içerisinde bir HGS alması gerekir. 15 gün içerisinde HGS alan sürücüye bir ceza uygulaması olmamaktadır. Aksi takdirde 15 günü geçtiği sürede ceza uygulaması yapılmaktadır. 15 gün içerisinde HGS alan sürücü sadece plakasına yazılan geçiş ücretini ödemekle sorumludur. 15 gün içerisinde bir HGS edinmeyen sürücü ise geçiş ücretiyle birlikte geçiş ücretinin 5 katı kadar ceza ödemesi gerekmektedir.

HGS Bakiye Sorgulama ve Bakiye Yüklemesi Nasıl Yapılır?


HGS kalan bakiyeyi sorgulamak için birkaç farklı yöntemle mümkündür. Bunlardan ilki E-devlet aracılığı ile yapmaktır. E-devlet uygulaması üzerinden PTT Genel Müdürlüğü sayfasına ulaşıp HGS Hesap Bilgileri Sorgulama sekmesine tıklayarak kalan bakiyenizi görüntüleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra 0 850 460 60 60 numaralı HGS çağrı merkezini arayarak 7 gün 24 saat HGS hesap bakiyesini sorgulamak mümkündür. HGS hesap bakiye PTT’nin resmi sitesi üzerinden de sorgulanabilmektedir. Son olarak anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak HGS kalan bakiye öğrenilebilir.
HGS motosiklet bakiye yüklemesi yapmak için mesai saatleri içerisinde PTT şubelerinden yükleme yapmak mümkündür. Bunun için illa PTT şubesine girmek gerekli değildir. PTT şubelerinin bahçelerinde yer alan yüklematiklerden hızlı ve kolay bir şekilde HGS bakiye yükleme işlemi yapılabilir. Günümüzde birçok kişi genellikle banka aracılığıyla HGS yüklemesi yapmayı tercih ediyor. Bunun nedeni ise daha pratik olmasıdır. Anlaşmalı bankaların internet bankacılığı üzerinden HGS bakiye yükleme işlemini gerçekleştirilebilir.


Arabada Kullanılan HGS Motosiklette de Kullanılır Mı?

HGS her aracın plakasına özel olarak verilen bir etikettir. Bir araca verilen HGS sadece o araca özgüdür ve başka hiçbir araçta kullanımı sağlanamaz. Bir araçta bulunan HGS başka bir araca takıldığında sistem buna izin vermemektedir. Ayrıca HGS her taşıt için farklı şekilde verilmektedir. Bunun nedeni ise her çeşit araç için geçişlerde farklı ödemeler alınmasıdır.

Motosikletin Satılması Durumunda HGS Etiketine Ne Olur?

Motosiklet satımı sonrasında HGS etiketi iptal ettirmek mümkündür. Bununla birlikte içerisinde bulunan bakiyeyi bir başka aracın HGS bakiyesine aktarmak mümkündür. Bu işlem 7 gün içerisinde gerçekleşmiş olur. İptali gerçekleşen motosiklet HGS içerisindeki bakiyeyi geri almak da mümkündür. Bunun için iptal zamanından 1 ay geçmesi halinde PTT şubelerine başvurulabilir.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap