SON DAKİKA



Haber > Gündem > Milyonların kafasında aynı soru: AGİ kalktı mı?

Milyonların kafasında aynı soru: AGİ kalktı mı?

01 Şubat 2022 Salı - 19:44




AGİ'de (Asgari Geçim İndirimi) son durum vatandaşlar tarafından takip edilmeye devam ediyor. AGİ kaldırıldı mı? sorusu asgari ücret zammının belirlenmesinin ardından ilk maaşların ödendiği ocak ayı ile tekrardan gündeme geldi. Peki, bu yıl yani 2022'de AGİ kalkacak mı? AGİ bekar, evli ve çocuklu için ne kadar? Asgari ücret 2022 brüt ne kadar? sorularını sizlin için araştırdık. İşte detaylar...





AGİ kaldırıldı mı, sorusu asgari ücret zammının belirlenmesinin ardından ilk maaşların ödendiği ocak ayı ile gündeme geldi.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret 2022 yılı için yüzde 50 artışla 4 bin 253 lira olarak belirlendi. Tüm çalışanların eşit şekilde asgari ücret kadar vergiden muaf olmasını düzenleyen madde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Yapılan düzenleme ile tüm çalışanların asgari ücrete kadar olan kazançları vergi dışı bırakıldı. Kararın ardından AGİ (Asgari Geçim İndirimi) durumuna gözler çevrildi. Peki, Asgari ücrete AGİ dahil mi? İşte, 2022 AGİ ile ilgili ayrıntılı bilgiler.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin asgari ücrete yapılan zammı ve milyonların merak ettiği "AGİ kalkacak mı?" sorusuna yanıt verdi.

'AGİ DESTEĞİ ARTIK HERKESE VAR'

"Açık bir şekilde açıklayayım. AGİ aslında bir tip vergi iadesidir. Bir çocukluya, 3 çocukluya bir vergi iadesidir. Biz vergiyi kaldırdığımız için vergi iade etmiyoruz diyelim." açıklamasında bulunan Bilgin, cümlelerini "2825 liralık bir asgari ücret vardı ve bu AGİ ile birlikteydi. 4250 liranın içerisinde de AGi var. Verdiğimiz asgari ücret içerisinde bu AGİ desteği artık herkese var. Oransal olarak asgari ücrete yansıdı. Asgari ücretli olmayanlar için AGİ uygulaması devam edecek. Daha yukarda maaş alanlar için pozitif bir destek olarak değerlendirebilir. " dedi.


AGİ 2022 KALKTI MI?

Ücret gelirlerinin asgari ücrete kadar olan kısmından kesilen vergilerin kısmen veya tamamen iade edilmesi anlamına gelen Asgari Geçim İndirimi (AGİ ) Asgari ücretin üzerinde gelir alanlar için bundan böyle uygulanmayacak.

AGİ BEKAR, EVLİ VE ÇOCUKLU İÇİN NE KADAR?

AGİ'ye ilişkin kaldırılan eski sistemde, evli, eşi çalışmayan ve 3 çocuklu çalışanların asgari ücrete kadar olan kazançlarından kesilen verginin tamamı iade edildiği için pozitif ayrımcılık uygulanmış oluyordu. Fakat yeni sistemde tüm çalışanların asgari ücrete kadar olan kazançları vergi dışı bırakılıyor. Dolayısıyla, eşi çalışmayan ve üç çocuklu işçi ve memurlara uygulanan pozitif ayrımcılık yeni sistemle sona erdi. Böylelikle çocuklu çalışanlara vergi iadesi yoluyla avantaj sağlama durumu ortadan kalkmış oldu.

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ ŞUBAT AYINDA MAAŞLARA YANSIYACAK MI?

AGİ çalışanların ücret gelirleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin bir kısmının yine çalışana iadesi anlamına geliyor. Düzenleme ile devlet aldığı verginin bir kısmını çalışana medeni durumu ve çocuk sayısına göre iade ediyordu. Artık asgari ücret vergi dışında tutulduğundan ve ücretler üzerinden herhangi bir vergi alınmayacağından; asgari ücretli çalışana AGİ de ödenmeyecek.

AGİ'NİN KALDIRILMASI NET ÜCRETLE ÇALIŞANLARI ETKİLER Mİ?

Net ücretle çalışanların eline geçen para sabit kalırken, brüt ücretleri gelir vergisi dilimine göre değişiyor. AGİ tutarı ise bordroda ayrıca gösteriliyordu.

Bu yıl 4250 lira ve üzerinde net ücretle çalışan bir işçi gelecek yıl hiç ücret zammı almasa bile, aylık kazancının 5004 TL’ye kadar kısmının vergi dışı bırakılması nedeniyle medeni durumuna göre değişen tutarlarda artış yapılması gerekir. Artış tutarı bekâr veya eşi çalışan çocuksuz işçilerde 301 TL, eşi çalışmayan 3 çocuklu çalışanlarda 38 TL olmak zorunda. Gelir vergisi istisnasının bu şekilde net ücretle çalışanlara yansıtılmaması, rızası olmadan işçinin ücretinin düşürülmesi anlamına gelir. Bu da işçi açısından haklı fesih sebebi oluşturur. Ancak, işveren net ücrete 300 lira üzeri zam yaparsa, vergi istisnasından sağlanan avantaj bu zammın içinde eriyebilecek.


ASGARİ ÜCRET 2022 BRÜT NE KADAR?

AGİ (Asgari Geçim İndirimi) kaldırıldı. Asgari ücretin belli olmasının ardından asgari ücret ile çalışanlar maaşlarını yüzde 50 zamlı olarak başlayacak. 2022 yılı asgari ücret brüt 5 bin 4 TL, işverene maliyeti ise 5 bin 879 TL oldu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap