SON DAKİKA



Haber > Gündem > Milli elektromanyetik top seri atışa geçti

Milli elektromanyetik top seri atışa geçti

08 Ekim 2019 Salı - 12:34




Türk savunma sanayisi bünyesinde öz kaynaklarla geliştirilen yenilikçi elektromanyetik silah sistemi ŞAHİ-209 Blok2, sahada askeri ve sivil yetkililere, gelişmiş özellikleri ve performansından seri atışlarla örnekler gösterdi.





Savunma ve güvenlik kuruluşlarına yönlendirilmiş enerji sistemleri ve  teknolojileri konusunda sistem, alt sistem, ürün, proje ve danışmanlık çözümleri  sunan Yeteknoloji AŞ, 2008'den bu yana elektromanyetik top sistemlerine yönelik  çalışmalar yürütüyor.
ŞAHİ-209 Blok2 ile 10 mega jul, 50 kilometreye erişebilecek bir  sistemi ortaya koyan şirket, bunu operasyonel hale getirmek için yoğun bir test  süreci izliyor.
 
Saha testlerinden elde edilen çıktılarla, dünyayla aynı anda oldukça  yeni olan bu teknolojiye yönelik sistem doğrulamaları yapılıyor, alt sistemler ve  mühimmat tasarımına yönelik geliştirmelere gidiliyor. Böylelikle ŞAHİ-209  Blok2'nin operasyonel görevlere hazır hale getirilmesi amaçlanıyor.
 



Yeteknoloji AŞ, gelecek yılın ilk yarısında ufuk ötesi hedefler  üzerinde etkili bir mühimmatla güvenlik güçlerinin operasyonel ihtiyaçlarını  karşılayacak bir sistemi ortaya koymayı hedefliyor.

Yetkililerin karşısına çıktı
 
Şirket, son olarak Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, Türk  Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Makina  ve Kimya Endüstrisi Kurumu, OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi, OSTİM Teknik  Üniversitesi uzmanlarından oluşan geniş kapsamlı bir heyete sunum yaptı.



 
Mühimmat ve tapa geliştirmek için bu yılın şubat ayında başlayan  çalışmalar sonunda, seçkin uzmanlardan oluşan askeri heyete fonksiyonel tapası  ile çalışan mühimmatlarla başarılı gösterimler yapıldı. Bu testlerde daha yüksek  güçlerde ve seri atışlar gerçekleştirildi.
 
Türkiye'de ilk defa geliştirilen 1 kilogramın üzerinde, 35 milimetre  kalibrede, hipersonik atılabilen, fonksiyonel tapası olan ve çeşitli imha  görevlerini yerine getirebilecek elektromanyetik top mühimmatının hedefte infilak  eden ilk örnekleri atışlarda kullanıldı.
 



Gösterimde ayrıca sistemin mobil ve modüler bir sistem halinde hızlı  şarj olabildiği ve art arda seri atış yapabildiği ortaya konuldu. Bu da hem  mühimmat hem de yeni darbeli güç kaynağıyla yüksek kapasiteli şarj sisteminin  gerçekleştirilmesiyle mümkün oldu.

1 yılda operasyonel hale gelecek
 
Elektromanyetik top, talep halinde 1 yıl içinde kara platformunda  operasyonel hale getirilebilecek, yine 1 yıl içinde gemi üzerinde topun  testlerine başlanabilecek.



 
Hipersonik mühimmatı geliştirmeye devam eden Yeteknoloji AŞ, bu konuda  Türkiye'deki diğer kabiliyet ve imkanlara sahip kurumlarla iletişim halinde  bulunuyor.
 
İstenilen büyüklükte ve özelliklerde darbeli güç kaynakları üretebilen  şirketin, bu anlamda ölçek ve kapasite sorunu bulunmuyor.




"Elimizi çabuk tutmalıyız"
 
Yeteknoloji AŞ Genel Müdürü Fazıl Hızal, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, savunmada paradigma değişiklileri yaşandığını, bu değişikliklerin  zamanında yakalanması durumunda Türkiye'nin dünyanın sayılı ülkeleri arasına  girebileceğini söyledi.
 
Bunun en güzel örneğinin silahlı/insansız hava araçlarında görüldüğünü  ifade eden Hızal, şöyle konuştu:
 
"Benzeri bir durum elektromanyetik top sistemlerinde de söz konusu.  Elimizi çabuk tutup sahada kullanıma yönelik mesafe almamız ve askerimizden  gelecek geri beslemelerle operasyonel olacak mükemmel sistemlere hızla erişmemiz  gerekiyor. Bürokratik işlemlere takılıp zaman kaybetmemiz durumunda bu şansı  kaçıracağımız açık. İnsanlı uçaklar, motorlar, hava savunma füzelerinde  yaşadığımız geriden gelişi ve bundan dolayı dışa bağımlılığımızı durdurmak, bunu  öğrenilmiş çaresizlik olmaktan çıkarmak, birer birer milli sistemlerimizle hem  kendi silahlı kuvvetlerimiz hem de dünya silah pazarı için var olmamız  gerektiğini vurguluyoruz. Artık hikayeler yarım kalmasın, Nuri Demirağ'lar,  Vecihi Hürkuş'lar gibi kadrini bilmediğimiz pek çok değerimiz gibi bir de  ŞAHİ-209 arkasından methiyeler dizerek ağıtlar yakmayalım."
 
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap