SON DAKİKA



Haber > Gündem > Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'ndan rezerv açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'ndan rezerv açıklaması

02 Aralık 2021 Perşembe - 11:34




Döviz piyasasında sağlıksız fiyat oluşumu olduğunu belirten Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, "Merkez Bankası yüksek volatiliteye müdahale edebilir" dedi.





Son zamanlarda döviz kurlarında rekor seviyelerin görülmesiyle gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCBM) çevrilmişti.

Kurlardaki seyrin ne yönlü olacağı merak konusu olurken Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu bugün yatırımcı ve ekonomistlerle bir araya geliyor.

Şahap Kavcıoğlu, ilk görüşmesine saat 11.00'de yerli yatırımcılarla başladı.

Video konferans yöntemiyle gerçekleşen kritik toplantıda önemli mesajlar verildi.

"PİYASALARDA SAĞLIKSIZ FİYAT OLUŞUMU VAR"


Son zamanlarda döviz kurlarında peş peşe görülen rekor seviyelere değinen Şahap Kavcıoğlu, "Döviz piyasasında gerçekçi olmayan, sağlıksız fiyat oluşumu var.

"MB YÜKSEK VOLATİLİTEYE MÜDAHALE EDEBİLİR"

TCMB yüksek volatiliteye müdahale edebilir." ifadelerini kullandı.

MB dün döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle 7 yıl aradan sonra piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale etti. MB son olarak doğrudan döviz müdahalesini Ocak 2014'te 3,15 milyar dolarlık satışla yapmıştı. Şahap Kavcıoğlu ndan döviz kurlarına ilişkin açıklama #1

CARİ İŞLEMLER DENGESİ


Kavcıoğlu, konuşmasının devamında firmaların yatırım iştahı ve istihdam beklentilerinin geçmiş yıllara göre oldukça yüksek seviyelere geldiğini de belirtti.

Bununla beraber cari denge tarafına değinen Kavcıoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Cari işlemler dengesi ağustos ve eylül aylarında fazla verdi ve yıllıklandırılmış cari işlemler dengesindeki iyileşme belirginleşerek devam etti. Artan emtia fiyatları ve tedarik zinciri kaynaklı unsurlar ortadan kalktığında enflasyon gerileyecektir. Ticari krediler büyüme oranı yıllık yüzde 8 ile geçmiş yıl ortalamaların oldukça altında seyretmektedir.

MEVCUT PARA POLİTİKASI

Mevcut para politikası duruşumuzun 2022 yılının ilk yarısında birikimli etkilerini gözlemleyeceğiz. Cari işlemler dengesinde kalıcı bir iyileşme için yatırımları destekleyecek, ihracatı artıracak ve ithalatı sınırlayacak uygulamaları ve politikaları önemli görüyoruz. Reeskont kredilerinin sağladığı imkanlar da bu alanlara destek verecektir.


Şahap Kavcıoğlu ndan döviz kurlarına ilişkin açıklama #2

REZERV MESELESİ

Rezervlerimiz son dönemde istikrarlı bir artış eğilimine girdi. Kararlı bir şekilde rezervlerimizi artırmaya devam edeceğiz."

İKİNCİ GÖRÜŞME YABANCI YATIRIMCILARLA

Öte yandan Kavcıoğlu, saat 16.00'da ise yabancı yatırımcılarla toplantı gerçekleştirecek.

YÜKSEK VOLATİLİTE NEDİR


Volatilite, finansal piyasalarda belirli bir ürünün belirli bir zaman içerisinde fiyatında yaşanan oynaklığıdır. Genellikle standart sapma ile ölçülmektedir. Genellikle belirsizliğin arttığı dönemlerde volatilite yüksek olur.

Beğendim
1
Sevdim
0
Beğenmedim
1
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap