SON DAKİKA



Haber > Gündem > Mehmetçiğe 'yıldırım' kalkanı

Mehmetçiğe 'yıldırım' kalkanı

26 Mayıs 2016 Perşembe - 13:14




Meteoroloji Genel Müdürlüğünce (MGM) oluşturulan "Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi" (YTTS) ile kırsalda tatbikata, operasyona çıkan askeri birlikler y





Kırsalda gerçekleştirilen askeri eğitim faaliyeti, tatbikat ve operasyonlar sırasında yıldırım düşmesi nedeniyle zaman zaman şehit verildiğini ifade eden Karataş, bunun önüne geçmek amacıyla YTTS'yi hayata geçirdiklerini anlattı.

Karataş, pasif algılama sistemi olan YTTS ile atmosferdeki yıldırım ve şimşek hadiselerinin tespiti, takibi ve kısa vadeli Hava Tahmini için gerçek zamanlı ve yüksek çözünürlüklü Meteorolojik bilgi sağladıklarına işaret ederek, sistemin, yıldırımın ve şimşeğin yeri, yerden yüksekliği, akım şiddeti ve akımın yönü konusunda detaylı bilgiler sunduğunu anlattı.

"Cep telefonu veya e-mail adresine uyarılar gönderilebiliyor"

Karataş, "Sistem sayesinde yıldırım verisi ile uydu ve radar görüntüleri Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonlarının verileriyle üst üste bindirilerek aynı görüntüde gösteriliyor. Yıldırım hücresinin oluşturabileceği yağış miktarının tahmini yapılabiliyor, dolu oluşabilecek alanlar belirlenerek, görüntüler kaydediliyor ve alarm alanları tanımlanarak, cep telefonu veya e-mail adresine uyarılar gönderilebiliyor. Yıldırım ve şimşeğin ölümcül hadiselere sebep olmaması için bu sensörleri yerleştirdik." dedi.

YTTS kapsamında, yıldırım düşmesi olasılığına karşı tedbir almak için Türkiye'de meteoroloji istasyonlarına 34, KKTC'deki istasyona ise bir sensör yerleştirildiğini bildiren Karataş, sensörlerin, özellikle bu tür doğal olayların daha çok görüldüğü Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde belirlenen alanlara kurulduğunu söyledi.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap