SON DAKİKA



Haber > Gündem > Meclis'te reddedilen güvenlik soruşturması teklifi yeniden oylanacak

Meclis'te reddedilen güvenlik soruşturması teklifi yeniden oylanacak

01 Nisan 2021 Perşembe - 19:17




TBMM'de dün reddedilen teklif için oylamanın yenilenmesi yönünde karar çıktı. Güvenlik teklifinin oylaması 6 Nisan'da yapılacak. Görüşmeler sırasında Meclis'te tansiyon yükseldi, sesler yükseldi.





Meclis'ten güvenlik soruşturması teklifinin yeniden oylanması kararı çıktı. 

Meclis Genel Kurulu'nda dün akşam güvenlik soruşturması teklifinin oylamasına ilişkin gerilim AK Parti'nin itirazı üzerine Başkanlık Divanı'na taşınmıştı. Divanda alınan kararı Meclis Başkanı Mustafa Şentop açıkladı.

Şentop, çıkan tartışmaları manipülatif olarak değerlendirdi. Şentop, ''Sorun olduğunda gereğini yapmak benim görevim. Oylamanın yenilenmesi yönünde karar çıkarsa tekrarlanır '' dedi.

Meclis'te tekrar oylanan güvenlik soruşturması teklifi maddeleri yeniden oylanacak.

CHP, AYM'YE GİDECEK 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel konuya ilişkin, "Başkanlık divanındaki çoğunluk kullanılarak darbe yapılmaktadır. 10 gün içinde eylemli içtüzük ihlalinden Anayasa Mahkemesine gideceğiz" açıklamasını yaptı. 

GERİLİMİN NEDENİ


Meclis Genel Kurulu'nda dün akşam kamu görevine başlayacaklar için güvenlik soruşturmasına ilişkin kanun teklifinin maddelerine geçilecekti. Ancak salonda daha çok muhalefet milletvekili vardı ve oylamada maddelere geçilmesi reddedildi.

''TEKLİF DÜŞTÜ, GEREĞİ BUDUR''

AK Parti oylama yöntemine itiraz ederek konuyu başkanlık divanına taşıdı. CHP, İYİ Parti ve HDP ise "teklif düştü, içtüzüğün gereği budur" görüşünde.

REDDEDİLEN TEKLİF SALI GÜNÜ GÖRÜŞÜLECEK

Genel Kurul 6 Nisan'da tekrar toplanacak. Teklifinin tekrar oynamasınbın 6 Nisan'da olması bekleniyor  


ŞENTOP KONUŞTU

TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında yapılan TBMM Başkanlık Divanı toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Şentop, TBMM Genel Kurulu'nda dün, kamu görevlilerine yönelik güvenlik soruşturması uyulamasında değişiklik getiren 'Güvenlik Soruşturması ve Arşif Araştırması Kanun Teklifi'nin maddelerine geçilmesinin, muhalefetin oylarıyla reddedilmesi ve AK Parti, elektronik oylama yapılmadığı gerekçesiyle sonuca itiraz etmesi ile ilgili konuştu.

"BU İTİRAZIN HAKLI HAKSIZ OLDUĞUNA BAŞKAN KARAR VEREMEZ"

Şentop, Genel Kurul’da oylamaya ilişkin ilgili İç Tüzük maddelerini anımsatarak, bunun TBMM'de ilk kez karşılaşılan bir durum olmadığını belirtti. Şentop, "2015 yılında, 1997 yılında, 1988’de, 1978’de benzer şeylerle karşılaşılmış. İç Tüzük 141'inci maddesi 'başkan ile kâtip üyeler birlikte sayar' diyor. İtiraz yoksa başkan sonucu açıklar; ama varsa elektronik oylamaya geçiliyor. Bu itirazın haklı haksız olduğuna başkan karar veremez. İtiraz varsa ki TBMM TV'nin yayınını sosyal medyada paylaşanlar oldu, itiraz var. Dolayısıyla elektronik oylamaya geçilmesi gerekiyor" dedi.

TARTIŞMA OYLAMANIN KENDİSİYLE İLGİLİ


Şentop, İç Tüzük 13'üncü maddesine göre Başkanlık Divanına itiraz hakkı bulunduğunu söyleyerek, "Başkanlık Divanı'na itiraz ediliyor, bir karar alınıyor, Genel Kurul oyuna sunuyor. Çıkan sonuca göre yeniden oylama yapılıyor. Aynı günde toplanması meselesi; HDP'li arkadaşların talebi üzerine 3 Mart 2015'te, aynı gün içinde karar verilmiş. Meclis iradesi bağlamındaki tartışmaları tamamen manipülatif tartışmalar olarak görüyorum. Meclis iradesi dediğimiz şey oylamaya yansıyan şeydir. Tartışma oylamanın kendisiyle ilgilidir. Bu tartışma aşılmadıkça Meclis iradesi şu yönde bu yönde demek yanlış olur" diye konuştu. 

Şentop, muhalefet partilerinin konuya ilişkin açıklamalarına değinerek, "Bazı grup başkanvekillerinin açıklamalarını gördüm. Anayasa ve İç Tüzük, Meclis Başkanı’na Genel Kurul yönetme yetkisi verir. Meclis Başkanvekilleri, Meclis Başkanı yerine yönetirler. Meclis Başkanı, sorumlu olur. Meclis Başkanı karar verebilir, görevlendirir, gününü, saatini değiştirebilir. Bu konuda yaşanan tartışma olduğunda benim bu tartışmaya dahil olmam görevimin gereğidir" ifadelerni kullandı.

PİŞMAN EDERİM

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in "Meclis Başkanı koşarak geldi, boncuk boncuk terlemiş" sözleriyle ilgili Şentop, "Bir arkadaşımızın yapmış olduğu tuhaf değerlendirmeler, ‘koşarak gelmiş, boncuk boncuk terliyor.’ Bir sıkıntı olduğunu fark ettiğim anda koşa koşa giderim bu benim görevimdir. Fakat bu Meclis’te insanların konuşmalarıyla, hareketleriyle, fizik durumlarıyla ilgili en son espri yapacak kişi bu arkadaşımızdır. Kendisine konuşurken aynaya bakmasını öneriyorum. Bunlar hoş şeyler değil. Fikirlerimizi tartışalım; ama birbirimizin halleriyle, durumlarıyla ilgili değerlendirme yapmaya kalkarsak en çok lafı işitecek olan bu arkadaşımızın kendisidir. Ben Meclis Başkanı olarak seviyeyi düşürmek istemem; ama bu işi çok daha iyi yapabileceğimi ifade etmek isterim. Pişman ederim. Toptancı usulü ile yanıt vermek istemiyorum. İnsanların fizik durumu ile yorum yapacak en son kişidir. Önce dönsün bir aynaya baksın. Meclis Başkanı olarak seviyeyi düşürmek istemem" dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap