SON DAKİKA



Haber > Gündem > Marketlerde de satılıyor! Norveç somonlarında büyük tehlike

Marketlerde de satılıyor! Norveç somonlarında büyük tehlike

23 Temmuz 2023 Pazar - 15:28




Çukurova Üniversitesi'nde yapılan araştırmalarda Türkiye'deki marketlerde satılan Norveç somonlarında parazite rastlandı.





Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Balık Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Argun Akif Özak, incelemeye aldığı Norveç somonlarında ‘Lepeophtheirus salmonis’ cinsi parazite rastladı. Özak, bu parazitin Türk somonlarında tespit edilmediğini ancak taşınarak bulaşma riski olduğunu ifade etti.

Araştırma hakkında bilgi veren Prof. Dr. Özak, "Birden fazla markette satılan Norveç somonları üzerinde inceleme yaptık. Araştırmalarımız sonucunda ithal edilen somonların üzerinde 'Lepeophtheirus Salmonis' familyasından parazit olduğunu tespit ettik. Ayrıca Karadeniz'deki çiftliklerden aldığımız numuneleri de inceledik. Yaptığımız araştırmalarda bu cins parazite rastlamadık. Önümüzdeki yıllarda böyle bir problemin oluşmayacağının bir garantisi yok" dedi.

'ÜRETİCİLERİMİZLE İRTİBAT HALİNDEYİZ'

Türk somonu sektörünün her yıl biraz daha büyüdüğünü ve 2022 yılında 50 bin ton Türk somonu ihracatının yapıldığını hatırlatan Prof. Dr. Özak, "Hızla büyüyen Türk somonu sektöründe bu tarz problemlerin önüne geçebilmek için canlı balık ithalinin son derece kontrollü bir şekilde yapılması lazım. Üreticilerimizi uyarmak istiyorum. Yurt dışından canlı balık ithalinde bu parazitlerin taşınma olasılığı çok yüksek. Bizler üreticilerimizle irtibat halindeyiz. Bu parazitler, balıkların dış yüzeyine tutunup, balığın dış deri yüzeyine zarar veriyor. Bu tahribat, kan damarlarına kadar ulaşıp, balıktan beslenmeye başlıyor. Balığın üzerinde aşırı miktarda çoğaldıklarında ise ciddi anlamda ölümlere neden oluyor. Bu da çok ciddi miktarda ekonomik kayıp demek" diye konuştu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap