SON DAKİKA



Haber > Gündem > Kulisleri sallayan yeni sistem iddiası: Meclis devre dışı bırakılıyor

Kulisleri sallayan yeni sistem iddiası: Meclis devre dışı bırakılıyor

19 Ağustos 2022 Cuma - 12:27




'AYM’nin Fiyat İstikrarı Komitesi’nin kuruluşuna ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ni, iptal etmesini köşesine taşıyan Barış Soydan'dan çarpıcı bir iddia geldi.





AYM’nin Fiyat İstikrarı Komitesi’nin kuruluşuna ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ni iptal etmesinin yankıları sürüyor.

Anayasa Mahkemesi (AYM), CHP’nin 29 Haziran 2021 tarihli ve 74 numaralı Fiyat İstikrarı Komitesi Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hakkında açtığı iptal davasını dün karara bağladı.

Söz konusu kararnamenin tümü yetki yönünden Anayasa’ya aykırı bulundu ve oy çokluğuyla iptaline hükmedildi.

Halk TV yazarı Barış Soydan, bugünkü köşe yazısında  AYM'nin kararını mercek altına aldı. Soydan, "Anayasa Mahkemesi iptal cesaretini nereden buldu?" başlıklı yazısında kulis bilgisine de yer vererek şunu kaydetti:

"Ankara’da parlamentoyu (TBMM) tümüyle devre dışı bırakacak bir sistem üzerinde çalıştığı konuşuluyor. Anayasa Mahkemesi iptal kararını yorumlayan bir kaynağım, ‘Acaba bu çabalara bir meydan okuma mı?’ diye soruyordu."


Aynı yazısında Soydan, "Ama iptal kararıyla ilgili en önemli ayrıntı, Anayasa Mahkemesi’nin buna cesaret edebilmiş olması. Normalde Anayasa Mahkemesi iptal kararını almamak adına yorumlarla bir açık kapı bulup CHP’nin başvurusunu reddedebilirdi. Mahkeme maliyeti ve etkisi çok yüksek olmayan bir konuda kitaba uygun hareket ederek aslında bir mesaj verdi. Seçim yaklaştıkça hukuka aykırılığı çok açık konularda artık eğip bükmeyeceği, hukuki karar vereceği mesajı" yorumunda bulundu.

Bilindiği gibi, Fiyat İstikrarı Komitesi toplantılardan bizzat Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati tarafından son dönemde paylaşılan karelerde Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ya bulunmuyor ya da üvey evlat gibi en kenarda oturuyordu.

Nebati Merkez Bankası’nın önemini yitirmesini “Politika faizini önemsizleştirdik” diye açıklamıştı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap