SON DAKİKA



Haber > Gündem > Kulis: Altılı Masa'dan Cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakan kararı

Kulis: Altılı Masa'dan Cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakan kararı

17 Kasım 2022 Perşembe - 15:48




Altılı Masa komisyonlarında görev yapan bir temsilciden kulis bilgisi geldi. Temsilcinin aktardığına göre Altılı Masa 'da konuşulan Cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakan kararı ortaya çıktı.





CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA ve Gelecek Partisi liderlerinin yer aldığı altı parti Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş amacıyla ilk olarak 12 Şubat 2022 tarihinde bir araya geldi. 28 Şubat’ta Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Mutabakat Metni’ni imzalayan Altılı Masa'da yer alan partiler, daha sonra seçim güvenliği, kurumsal reformlar, parlamenter sisteme geçiş sürecinde öngörülen anayasal ve yasal mevzuatın hazırlığı gibi birçok teknik konuda çalışmalar başlattı.

Ortak Cumhurbaşkanı adayını belirlemek için büyük önem taşıyan Geçiş Sürecinin Yol Haritası ve 9 ana, 60 alt başlıktan oluşan temel politika alanlarında ortaklaşmayı içeren çalışmada da sona yaklaşan Altılı Masa komisyonlarında görev yapan bir temsilciden kulis bilgisi geldi. 

İKİ TEMEL ÖNERİ ÖNE ÇIKIYOR

Edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanlığı seçiminin kazanılması durumunda Türkiye’nin nasıl yönetileceğini içeren geçiş süreci çalışmasında iki temel öneri yer alıyor.

CHP’nin savunduğu öneriye göre Altılı Masa’dan ortak bir Cumhurbaşkanı adayı belirlenmesi durumunda diğer liderlerin Cumhurbaşkanı Yardımcısı olması öngörülüyor. Bir diğer öneriye göre ise liderler arasında Meclis’te yer almayı tercih eden siyasetçi olursa bu durumda bazı kararların ve atamaların istişare ile alınmasını sağlayan bir “Danışma Kurulu” oluşturulabilir.


HER PARTİ CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI VE BİR BAKAN BELİRLEYEBİLECEK

Gazete Duvar'da yer alan habere göre geçiş sürecindeki yol haritasında Kabine’nin nasıl oluşacağı da bir gündem maddesi. Altılı Masa’nın ortak yönetim anlayışı doğrultusunda her partinin bir Cumhurbaşkanı Yardımcısı ile bir bakanı belirleyebileceği konuşuluyor. Sayısının artırılması beklenen diğer bakanların ise Altılı Masa’daki partilerin Meclis seçiminde aldığı oylara göre dağıtılabileceği kaydediliyor.

28 KASIM’DA İKİ TOPLANTI HAZIRLIĞI

Altılı Masa’nın son toplantısında Anayasal ve Yasal Reformlar Komisyonu’nun, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni doğrultusunda yapılması gereken Anayasa değişikliklerinin kodifikasyonunu tamamladığı, bu çalışmanın 28 Kasım tarihinde kamuoyuyla paylaşılacağı duyuruldu. Edinilen bilgiye göre 28 Kasım’da iki toplantı gerçekleştirilecek. İlk toplantı, duyurusu yapılan anayasa değişikliği teklifi için düzenlenecek. Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş için gerekli anayasa değişiklikleri ile başta yargı olmak üzere bazı temel konularda değişiklikler içeren 100 maddeyi geçen anayasa değişiklik teklifinin kamuoyu ile paylaşılacağı bu ilk toplantıya liderlerin katılması ama sunumu çalışmayı yürüten komisyon üyelerinin yapması planlanıyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap