SON DAKİKA



Haber > Gündem > Kriz yok işinize bakın

Kriz yok işinize bakın

21 Ağustos 2015 Cuma - 14:43




Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'de ekonomik kriz olmayacağını belirterek, “Türkiye büyük, güçlü bir ülke. 'Vay şu olmazsa kriz gelir'. Gelmez a





Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ekonomisine kriz gelmeyeceğini öne sürerek, “Türkiye büyük, güçlü bir ülke. 'Vay şu olmazsa kriz gelir'. Gelmez arkadaşlar. Allah aşkına ben söylüyorum" dedi. Zeybekci, Sarıyer'de 11 milyon dolarlık yalı almasını açıkladı ve işadamlarını Nazım Hikmet'in dizeleriyle siyasete çağırdı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ESBAŞ Genişleme ve Süre Uzatım Protokolü ile Aliağa Serbest Bölgesi Protokolü'nü imza törenine katıldı.

Törende konuşan Bakan Zeybekci, "İzmir'i bir serbest bölgeler şehri yapmamız lazım. İzmir çünkü 5 bin yıllık tarihte ticaret kapılarının başladığı ve bittiği nokta, Asya'ya ve Ortadoğu'ya baktığımızda Çin'e kadar dünyanın en önemli ticaret merkezleri için o bölge için ipek yolunun bittiği nokta. Bu taraftan baktığımızda da İpekyolu'nun başladığı nokta. Tarih coğrafya her şey bize güzergahı ortaya koyuyor. İzmir'de bunun en başında elmas taç gibi duruyor" dedi.

 “SERBEST BÖLGELER KURALIM"

Ekonomi Bakanı Zeybekci, İzmir'in teşvikte 3. bölge olması nedeniyle rekabet edemediği yönündeki sitemleri haksız bulduğunu belirterek, “İzmir'e ilk geldiğimizde önemli şikayetlerden birisi İzmir'in teşvik bölgesinde 1. bölgede olmasıydı. Yakın bölgede başka şehirlerin 3. sırada olmasıydı. Bunun İzmirliler tarafından İzmir'e haksızlık olduğunu söylemiştim. Bunu dile getirmenin yanlış olduğunu ifade etmiştim. 'İzmir 1., başka şehirlerin 3. bölge olması nedeniyle onlarla rekabet edemiyoruz' demek İzmir'in zenginliğine birikimine haksızlık olur. Başka bölgelerle İzmir'in yarışması için 'böyle bir teşvikte ben ikinci, üçüncü bölge olamadığım için yapamıyorum' demek İzmir'in zenginliklerine gözü kapalı olmak demek. Rakamları gördüğünüz zaman inanın belki gözüne küçük gelebilir ama şu anda kapalı alan içinde şuradaki Ege Serbest Bölge içinde yapılan ihracat 1981 yılının Türkiye'nin ihracatına eşit. Ne iş olsa yaparım mantıkla değil uzmanlaşmış serbest bölgeler şehri olsun Ege Serbest Bölgesi, İzmir Serbest Bölgesi, Aliağa Serbest Bölgesi" dedi.

“KRİZ YOK İŞİNİZE BAKIN"


 Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ekonomisine kriz gelmeyeceğini öne sürerek, şöyle konuştu:

 “Türkiye büyük güçlü bir ülke. 'Vay şu olmazsa kriz gelir'. Gelmez arkadalar. Allah aşkına ben söylüyorum. Türkiye'nin toplam borcu 400 milyar dolar özel ve kamu. Özel sektörün kısa vadeli borcu 120 milyar dolar. Toplam kısa vadeli borç. Kamu özel. Çoğunluğu özel. Bankalarımızın sermaye yeterlilik oranı var. Dış ticaret açığı tarihi bir zirveye doğru gidiyor iyileşmede. Yıl sonunda 80'ler seviyesine gelecek. İhracattaki gerileme bütün hızıyla devam ederken ilk defa burada söylüyorum Ağustos ayında Türkiye olarak ihracatta o söylediğimiz iyileşme yani artı değeri bu ay bekliyoruz. Ben bunları söylüyorum. Türkiye'de kurun bu spekülatif zıplamaları ve hareketleri ve diğer tüm olumsuz yaratılan bu ortamın gerekçesi yoktur. 'Gerekçesi vardır' diyen bana biraz önce söylediğim rakamları aynısını söylemek zorundadır. 'Şu şu gerekçelerden dolayı şöyle bir olumsuzluk beklenmektedir' diye söylemek zorundadır. Ekonomi yorumcuları diye adı geçen ama finans yorumcuları borsa ve kur yorumcuları çıkıp da bu ülkede ne olur o spekülatörlere çanak tutmasınlar. Şu andaki normal midir durum değil midir. Ama dediğim gibi anormalliğin gerekçesi yoktur. Sadece ortam olarak son günlerde yaşadığımız hiçbirimizin istemediği gerek siyasi gerek terör gerekse toplumda yaratılmaya çalışılan olumsuzluktandır. Yani tabanı, gerekçesi yoktur. Onun için işinize bakın. Ülkemizin geleceğine bakalım. Biz ülkemizi 20 bin dolar seviyesine taşımadığımız sürece milli gelirde şu andaki bu çakallara bu vatan hainlerine muhatap olmak zorunda kalırız. Yapmamız gereken şey bu ülkeyi biran önce kalkındırmak. Koşarak kalkındırmak. Türkiye'nin büyümesini kalkınmasını istihdamını ihracatını bütün herşeyimizi. Tam bir seferberlikle bunu yapmamız lazım. Bu milli bir dava. Türkiye'ye bakın 1950- 60 arası sonra kayıp 10 yıl. 80- 90 arası kayıp on yıl. Kayıp 10 yıllardan artık kurtulalım."

 

 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap