SON DAKİKA



Haber > Gündem > Kredi kartı limiti 25 bin TL'nin altında olanlar dikkat!

Kredi kartı limiti 25 bin TL'nin altında olanlar dikkat!

22 Kasım 2023 Çarşamba - 12:56




Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin verilerine göre, 25 bin TL ve daha düşük limitlere sahip kredi kartlarında limit kullanımında bir artış gözlemleniyor. Bireysel kredi kartı aktif kullanıcı sayısı ve kişi başı borç tutarı gün geçtikçe artıyor.





Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın analizine göre, bireysel kredi kartı borçlarındaki kişi başına artış, yavaşlamış olsa da devam ediyor.  Finansal İstikrar Raporu'na göre, düşük limitli kartlarda, limit kullanım oranları yükseliyor. 

Bloomberg'deki habere göre, bireysel kredi kartı aktif kullanıcı sayısı ve kişi başı borç tutarı artıyor. İhtiyaç kredilerindeki faiz artışının ardından, hanehalkı kredi kartı kullanımına yöneldi.

Limit kullanım oranı yükseliyor

Analize göre, gelir artışları sonrasında yapılan limit güncellemeleri, kredi kartı kullanım kapasitelerini etkiliyor. Yüksek limitli kartlarda limit kullanım oranı azalırken, 25-100 bin TL arasındaki limitlere sahip kartlarda doluluk sınırlı bir artış gözlemleniyor. 25 bin TL ve altındaki limitlere sahip kredi kartlarında ise limit kullanım oranı artıyor. 

Kredi kartından faize bırakılan borç tutarı artmasına rağmen, bu tutarın toplam kredi kartı borcuna oranı tarihsel ortalamaların altında. Asgari ödeme oranı ve üzerinde ödeme yapılan kartlarda faize bırakılan borçların toplam kart bakiyesine oranı yüzde 12,6 iken, asgari ödeme oranının altında ödeme yapılan kartlarda gecikmeye bırakılan borçların oranı yüzde 8,1 olarak belirlendi. Gecikmeye bırakılan borcun toplam bireysel kredi kartı bakiyesine oranı ise yaklaşık yüzde 20 ile tarihsel ortalamaların altında. 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap