SON DAKİKA



Haber > Gündem > Konut kredisi faiz oranları arttı!

Konut kredisi faiz oranları arttı!

14 Eylül 2020 Pazartesi - 09:58




Ev almak isteyen herkes merakla bekliyordu ve belli oldu. Konut kredisi faiz oranları arttı.Yeni fiyatlar belli oldu.





Kamu bankalarının haziran ayında başlattığı tarihin en düşük seviyeli konut kredisi faizlerinin uygulandığı kampanya ağustos itibarıyla sona erdi. Sıfır konutta yüzde 0.64, ikinci elde ise yüzde 0.74 oran sunan, bir yıl ödemesiz dönemli ve 180 ay vadeli kampanya konuta olan talebi harekete geçirmişti. Haziran ve temmuzda hem satış adetlerinde hem de kredi kullanımında rekor kırılmıştı. Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre kampanyanın sona ermesiyle konut kredisi faiz oranları yeniden psikolojik sınır olan yüzde 1 seviyesine geldi. Merkez Bankası’nın son verilerine göre, şu anda piyasada ortalama faiz oranı yıllık yüzde 13.31’e (aylık yüzde 1.1) yükseldi. Konut kredisi faiz oranları aylık yüzde 0.99-1.09 arasında seyrediyor. Özel bankalarda ise aylık yüzde 1.15 ile 1.80 arasında oranlar uygulanıyor.

Sıfırda avantaj
 
Faiz seviyesi, konut alıcısı için önemli bir etken. Faizler yükseldiğinde talep yavaşlıyor, faizler düştüğünde talep canlanıyor. Peki şu andaki seviyelere göre kredi kullanırsanız ödemeleriniz ne olur? Kamu bankalarından sıfır konutlar için yüzde 0.99 üzerinden 120 ay vadeli 100 bin lira kredi kullandığınızda aylık 1.427 lira taksit ödersiniz. 10 yılın sonunda toplam ödemeniz ise 171.333 lira olur.
 
İkinci elde durum
 
İkinci el konut için kredi kullandığınızda ise oranlar yükseliyor. Kamu bankalarında ikinci el konut için yüzde 1.05 oran uygulanıyor. Buna göre 120 ay vadeli 100 bin lira kredi kullandığınızda aylık 1.469 lira taksit ödersiniz. 10 yılın sonunda toplam ödemeniz ise 176.353 lira olur. Piyasadaki ortalama oran olan yüzde 1.1 üzerinden kredi aldığınızda ise aylık 1.504 lira, toplamda 180.591 lira ödersiniz.
 
Fiyat artışı sınırlı
 
Faiz oranları tarihi düşük seviyelere gerileyince bazı fırsatçılar ortaya çıkmış, fiyatlara fahiş zamlar uygulamıştı. Fiyatlar bir gecede 100’er bin liralara varan artışlar gördü. Ancak faizler yükselince kredinin maliyeti arttı, bu da talebi yavaşlattı. Talep durgunlaşınca fırsatçılar da piyasadan çekildi. Konut fiyatlarında aylık artışlar devam etse de artış geçen aya göre sınırlı kaldı.
 
37 günde satış
 
Ağustos ayında Türkiye genelinde ortalama konut satış süresi geçen yıla göre 30 gün, geçen aya göre de 1 gün azalarak 37 güne indi.
 
Yüzde 3.8 artış
 
Sahibinden.com’un verilerine göre, ağustosta fiyatlar temmuza göre yüzde 3.8 arttı. Temmuzda ise bir önceki aya göre artış ortalama yüzde 7 olmuştu. Sahibinden.com verilerine göre, İstanbul’da ağustosta ortalama satılık konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 3.3 arttı. Başkent Ankara’da da satılık konut fiyatları ağustosta bir önceki aya oranla yüzde 2.3 yükseldi. İzmir’de ise ağustos ayında satılık konut fiyatları temmuz ayına göre yüzde 3.2 artış gösterdi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap