SON DAKİKA



Haber > Gündem > KKTC'de, TL’deki değer kaybının etkisini gidermek için '93 milyon TL'ye kadar borçlanma' kararı

KKTC'de, TL’deki değer kaybının etkisini gidermek için '93 milyon TL'ye kadar borçlanma' kararı

22 Aralık 2021 Çarşamba - 14:06




KKTC’de hükümet, TL’de yaşanan değer kaybının 2021 yılı bütçesine etkisini azaltmak için Maliye Bakanlığı’na 93 milyon TL’ye kadar borçlanma yetkisi verdi.





Türk Lirasının değerindeki dalgalanma ve ekonomideki kriz Kıbrıs’ın kuzeyini derinden etkilemeye devam ediyor. Kriz nedeniyle Kıbrıslı Türkler çok zor günlerden geçerken, adanın kuzeyinde geçtiğimiz haftalarda kurulan seçim hükümeti borçlanma kararı aldı.

Kıbrıs Postası’nın geçtiği yeni bir habere göre Ulusal Birlik Partisi (UBP) – Demokrat Parti (DP) seçim hükümeti liranın döviz karşısında yaşadığı tarihi değer kayıplarının 2021 yılı bütçesine etkisini ekarte etmeye çalışıyor. Ekonomideki yeni sıkıntıların göğüslenmesi amacıyla, KKTC Hükümeti Maliye Bakanlığı’nı 93 milyon TL’ye kadar borçlanabilmesi adına yetkilendirdi.

21 Aralık tarihli Resmi Gazete’de yer alan bilgilere göre Bakanlar Kurulu, “devletin mali yükümlülüklerini yerine getirebilmesine olanak sağlamak” adına “2021 Mali Yılı Bütçe Yasası Limitleri” dahilinde aylık olarak ihtiyaç duyulan tutarlarda 93 milyon TL’ye kadar borçlanabilmesi için Maliye Bakanlığı’nın yetkili kılınmasına karar verdi.

ANKARA’DAN RANDEVU BEKLENİYOR

KKTC hükümetinin borçlanma kararı, Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun Ankara’da yetkililerle ekonomik krizi masaya yatırmaya hazırlandığı bir sürece denk geldi. Kıbrıs Türk basınına yansıyan son bilgilere göre, Sucuoğlu’nun Ankara’daki randevusu şu ana dek netlik kazanmış değil. 


Sucuoğlu’nun UBP liderliğine ve başbakanlığa geldiği süreçte Ankara’nın kendisine mesafeli yaklaştığı bilgisi Kıbrıs Türk basın ve siyaset kulvarlarında geniş yankı bulmuştu. 

MALİYE BAKANLIĞI HAREKETLİ

Öte yandan, Kıbrıs Türk basın kulvarlarında bir başka çarpıcı gelişme de yankı buluyor. Son bilgilere göre KKTC Maliye Bakanlığı önümüzdeki süreçte kamudaki maaşları ödeyebilmek için yoğun bir çaba sarf ediyor. Başta 13. maaş olmak üzere, kamunun vatandaşlar nezdindeki mali yükümlülüklerinin ekonomik kriz yüzünden aksamaması adına Maliye Bakanlığı yetkilileri ek kaynaklar bulmak için mesai sarf ediyor. 

KRİZ DERİNDEN ETKİLEDİ

Duvar’ın geçtiğimiz günlerde altını çizdiği üzere, ekonomik kriz Kıbrıs’ın kuzeyini derinden etkiliyor. Kriz nedeniyle adanın kuzeyinde akaryakıt krizi patlak verirken son haftalarda bazı temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarında büyük artışlar gözlemleniyor. 


Ekonomik kriz nedeniyle binlerce Kıbrıslı Türk Avrupa Birliği üyesi olan adanın güneyinde iş aramaya başlıyor. TL’nin değerinin erimesini fırsata çeviren Kıbrıslı Rumlar ise temel ihtiyaçlarını cazip fiyatlarla karşılamak için adanın kuzeyine adeta akın ediyor. 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap