SON DAKİKA



Haber > Gündem > Kimsenin yanında veya karşısında değiliz

Kimsenin yanında veya karşısında değiliz

01 Mart 2016 Salı - 11:57




Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, bireysel başvuru konferansında önemli açıklamalar yaptı





Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, bireysel başvuru konferansında yaptığı konuşmada, "son dönemdeki eleştirilerden bağımsız olarak" diye vurguladığı konuşmasında dikkat çeken açıklamalar yaptı. Arslan, "Ankara'da varlığımızı hatırlayanlar verdiğimiz kararlara göre hatırlıyor. Biz hep buradaydık, burada olmaya devam edeceğiz. Kınayanın kınaması da, övenin övgüsü de Anayasa Mahkemesi'ni etkilemez. Biz işimizi yapıyoruz. Bağımsız ve tarafsız bir yargı organı olarak kimsenin yanında ya da karşısında değiliz. Bizim şiarımız herkes için hukuk ve adalettir" dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan, bireysel başvuru sistemi konferansında konuştu. Arslan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Konferans tarihleri aylar, yıllar önce belirlendi. Bu konferans Türkiye'nin en hayati konularından birisi.Demokratik hukuk devletini yaşatan adalet, özgürlük, eşitlik, hoşgörü, çoğulculuk gibi değerler manzumesidir. Bu değer ülkeden ülkeye değişebilir ama özü evrenseldir.İnsan haklarına dayanan demokratik hukuk devletinin en önemli amacı farklılıkları bir arada yaşatmaktır. Bunun da ön şartı bizim gibi düşünmeyen, bizim gibi inanmayan, kısaca ötekilerle sağlıklı bir ilişki kurabilmektir. En temel sorun, öteki ile ontolojik ilişkinin sağlıklı bir zemine oturtulabilmesidir.Türkiye 3 milyona yakın mülteciye kapılarını ve yüreğini açarak ötekilere evsahipliği yaparak katkı vermektedir. Avrupa'da ise bu mülteciler virüs muamelesi görmektedir.Farklılıkların birlikte yaşaması tecrübesini Osmanlı Devleti'nde de bulabiliriz. Osmanlı'da idarenin yanlış işlerinden, mahkeme kararını tanımamadan, kanuna aykırı davranışlardan dolayı zarar görenler, devlet başkanına şikayette bulunabilirdi. Bu şikayetler üzerine haksızlığı gidermeye yönelik, padişah hükümleri şikayetçiye iletilmekteydi. Böylece sosyal barışa destek sağlanmaktaydı.Türkiye'de bireysel başvurunun kabul edilmesi çok önemli bir adımdır. Mahkememize toplam 56 bin 194 başvuru yapılmıştır. Bugün itibariyle bin 42 hak ihlali kararı verilmiştir. Bireysel başvuru Anayasa Mahkemesi'nde paradigma ekseninde değişime neden olmuştur. 3,5 yıldır verdiğimiz kararları kabaca analiz edenler bu değişimi nasıl gerçekleştiğini kolayca görebileceklerdir.

 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap