SON DAKİKA



Haber > Gündem > Kaşıkçı cinayetinde flaş gelişme

Kaşıkçı cinayetinde flaş gelişme

22 Haziran 2019 Cumartesi - 10:58




BM raporu, Suudi Arabistan'ın mahkemeye çıkardığı isimler arasında cinayet planının en önemli ismi Suud el-Kahtani ile infaz timindeki altı kişinin bulunmadığını gösteriyor. Eski İstanbul Başkonsolosu Uteybi de hakim karşısına çıkarılmıyor.





Birleşmiş Milletler'in (BM) gazeteci Cemal Kaşıkçı  cinayetine ilişkin hazırladığı rapor, Suudi Arabistan'da Kaşıkçı cinayetine  ilişkin görülen davada, cinayet planının en önemli ismi Veliaht Prens bin  Selman'ın eski danışmanı Suud el-Kahtani ile infaz timindeki çok sayıda kişinin  yargılanmadığını kesinleştirdi. 

Suudi Arabistan Başsavcılığı daha önce kamuoyuna, cinayetle ilişkisi  bulunan 11 sanığın 3 Ocak 2019'da Riyad'da ilk kez hakim karşısına çıktığını  açıklamış, isimlerini ise paylaşmamıştı.
BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard'ın önceki  gün yayımlanan Kaşıkçı cinayetine ilişkin hazırladığı raporda ise duruşmalara  katılan kaynaklardan aldığı bilgileri derleyerek sanıkların isimlerini paylaştı.
 Buna göre, Riyad'daki davada yargılanan 11 sanığın isimleri şöyle:



"Fahd Şebib A. el-Belevi, Türki Müşerref el-Şehri, Velid Abdullah M.  el-Şehri, Mahir Abdülaziz M. Mutreb, Salah Muhammed Abduh el-Tubeyki, Mensur  Osman M. Aba Hüseyin, Muhammed Saad H. el-Zahrani, Mustafa Muhammed el-Medeni,  Seyf Saad K. el-Kahtani, Ahmed Muhammed Asiri ve Muflih Shaya el-Muslih."
Bu kişilerden Başkonsolosluk çalışanı olduğu iddia edilen Muflih Shaya  el-Muslih ve eski İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed Asiri dışındakiler,  Kaşıkçı'yı öldürmek için İstanbul'a gelen 15 kişilik infaz timinde yer alan  kişilerden oluşuyor.

Cinayetin ele başı Kahtani listede yok




Ancak Suudi Arabistan'da yargılanan 11 kişi arasında Kaşıkçı  cinayetinde başlıca şüpheli olarak adı geçen Suudi Arabistan Veliaht Prensi bin  Selman'ın eski danışmanı Suud el-Kahtani'nin bulunmaması dikkati çekiyor.
Kaşıkçı için infaz timine "Bana o köpeğin kafasını getirin" dediği  bilinen Kahtani hakkında uluslararası basında İstanbul'a gönderilen suikast  timini denetlediği ve aynı zamanda ekibin İstanbul'daki lideriyle doğrudan  iletişim halinde olduğu şeklinde çok sayıda haber yer almıştı.
Kahtani, cinayet skandalının patlak vermesi üzerine görevden alınmış  ve yurt dışına çıkma yasağı getirilmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da  Kahtani hakkında ''tasarlayarak, canavarca hisle veya eziyet çektirerek kasten  öldürme'' suçundan yakalama kararı çıkarmıştı.

Başkonsolos Uteybi ve infaz timinden 6 kişi de yargılanmıyor




Cinayetin planlanması ve işlenmesinde parmağı olan ve cinayet öncesi  Riyad'dan gelen infaz timi için hazırlık yapan Suudi Arabistan'ın eski İstanbul  Başkonsolosu Muhammed el-Uteybi'nin de Riyad'daki davada yargılanmaması dikkati  çekiyor.

Türk güvenlik kurumları Uteybi'nin Kaşıkçı'nın öldürülmesi sırasında  Başkonsolosluk binası ve kendi konutu arasındaki trafikte rol aldığını tespit  etmiş ve bu durum BM raporuna da yansımıştı.
BM raporundan çıkan sonuca göre ayrıca, İstanbul'a gelen 15 kişilik  infaz timindeki Naif Hassan S. el-Arifi, Abdulaziz Muhammed M. el-Hawsawi, Halid  Aedh G. el-Taibi, Meshal Saad M. el-Bostani, Galib T. el-Harbi ve Bedr Lafi M.  el-Uteybi hakkında Suudi Arabistan makamları kovuşturma yapmadı.



Suudi Arabistan'daki duruşmalarda sanık avukatlarının, müvekkillerinin  kamu görevlisi olduğunu ve "üstlerinin emirlerine karşı gelemediklerini"  vurgulaması da dikkati çekti.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap