SON DAKİKA



Haber > Gündem > Karar üzerinden hükümete yüklendi

Karar üzerinden hükümete yüklendi

02 Haziran 2016 Perşembe - 18:22




TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Almanya Federal Meclisinin kararına ilişkin "Soykırım olduğuna ilişkin uluslararası mahkemelerde karar yok. Eskiden





CHP’nin TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Canan Arıtman ve dernek üyelerini kabul etti. Hamzaçebi, her yeni anayasanın daha iyiye ulaşma anlamına gelmediğini belirterek, 1961 Anayasası’nın Anayasa Mahkemesi’ni getirdiğini söyledi. Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesi yoluna gidildiğini kaydeden Hamzaçebi, "Parlamenter sistemde seçimle gelen iki kişi olmaz. Cumhurbaşkanı, Başbakan seçimle gelirse, ortada problem var demektir. Bu problem yeni Anayasa arayışlarının en büyük hareket noktası oldu. Ama yapılması gereken iki başlı sistemi tek başlı hale dönüştürüp, Türkiye’yi başkanlığa taşımak değil, tam tersine tekrar parlamenter sisteme Cumhurbaşkanlığı modeline geçmektir" ifadelerini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlık sistemi ve yeni anayasa konusundaki sözleri hakkında da konuşan Hamzaçebi, "Bir şey ihtiyaçtan doğar. Ben ortada başkanlık sistemine gidilmesini gerektiren bir ihtiyaç görmüyorum. Parlamenter sistem bir tıkanmaya mı uğradı, hangi yasal düzenlemeler eksik, böyle bir sorun yok. 1958 yılında Fransa’da anayasa yapılırken, yarı başkanlık sistemi tartışması olmuştur. Bir ihtiyaçtan doğmuştur" şeklinde konuştu.

Hamzaçebi, "Enflasyon yükselirse, bunun sorumlusu Merkez Bankası değil, siyasetçilerdir. Sorumlu olan siyasal sistem, siyasal kurum, hükümettir. Bürokrasiyi emirle hareket eden bir kurum olarak görmeyi de son derece yanlış buluyorum. Bürokrasi bilgi birikiminin olduğu alandır, kurumdur. Bürokrasi eğer uzmanlığını hükümetin siyasal çalışmalarını yansıtabilirse, bu kanallar açık tutulursa, o hükümet başarılı olur" diye konuştu.

"SOYKIRIM OLDUĞUNA İLİŞKİN ULUSLARARASI MAHKEMELERDE KARAR YOK"

Almanya Parlamentosunda, 1915 olaylarının soykırım olarak kabul edilmesini de değerlendiren Hamzaçebi, "Çok üzgünüm. 1914 yılında Birinci Dünya savaşı koşullarında çok acılar yaşamışlardır. Ama ülkelerin parlamentolarının bu tarihsel olayı bütün yönleriyle ortaya çıkarmak, tarihçilerin çalışma yapmasını sağlamak yerine doğrudan bir soykırım olarak nitelemeleri hukuken doğru değil. Soykırım olduğuna ilişkin uluslararası mahkemelerde karar yok. Hükümetin tutumunun üzüntü verici buluyorum. Olursa da çok önemli değil. Eskiden Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri bu kararların parlamentolarda çıkmasını engellerdi. Bugün o kararı alan ülkenin parlamentolarından çıkmasını engelleyecek siyasi güç yok" dedi.


Öte yandan ziyarette Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Canan Arıtman yeni anayasa ve başkanlık sistemi aleyhinde 33 şubesiyle 49 bin imza topladıklarını belirterek, bunları Hamzaçebi’ye teslim etti. Arıtman, halkın gündeminin başkanlık sistemi, yeni anayasa olmadığını belirterek, halkın gündeminin terör ve ekonomik kaygılar olduğunu ifade etti. Arıtman, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın istifasını istedikleri dilekçeyi de Meclis Başkanlığı’na teslim edeceklerini sözlerine ekledi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap