SON DAKİKA



Haber > Gündem > Karadeniz'i vuran selden kötü haber! Kayıplar var

Karadeniz'i vuran selden kötü haber! Kayıplar var

28 Haziran 2022 Salı - 14:12




Batı Karadeniz'de kırmızı kodlu uyarının ardından başlayan sağanak etkisini sürdürüyor. Derelerin taştığı, köprülerin yıkıldığı bölgede birçok kişi tahliye edildi.





Meteoroloji'nin uyarılarının ardından şiddetli yağış Batı Karadeniz'de etkili olmaya devam ediyor. Sel ve su taşkınları sebebiyle Kastamonu ve Düzce'de kaybolan 2 vatandaşı arama çalışmaları devam ediyor.

Düzce'nin Kaynaşlı ilçesinde, sele kapılan kepçe operatörü Okan Bayrak'ın bulunması için ekipler seferber oldu. Bayrak'ın iş makinesi ile bölgedeki köprü üzerinden geçerken, köprünün çökmesi ile sele kapıldığı tahmin ediliyor. Bayrak için ekipler, Üçköprü mevkiinde arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.

Kastamonu Küre'de ise İkizciler köyünde yaşayan 22 yaşındaki Recep Bakırcı için kayıp ihbarı yapıldı. Bakırcı'yı bulmak için bölgede arama kurtarma ekiplerinin yanı sıra jandarma da çalışma başlattı.

BAKAN SOYLU SON DURUMU PAYLAŞTI

Soylu, köprü üzerinde yaptığı basın açıklamasında, hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini söyledi.


Düzce'nin Yığılca ve Kaynaşlı ilçelerinde yağmur sonrası hasar meydana geldiğini bildiren Soylu, "Maalesef Kaynaşlı'da bir operatör kardeşimiz bir müdahale esnasında iş makinesiyle beraber suya kapıldı. Onun arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Yine Kastamonu'da sel sularının 20 yaşında bir kardeşimizi köprünün üzerinde alıp götürdüğüne yönelik bir ihbar var. Bu dün akşama kadar teyide muhtaçtı. Sabah itibarıyla arkadaşlarımız tüm ekiplerle beraber arama kurtarma çalışmalarını ihbar yapıldığı andan itibaren devam ettiriyorlar." bilgisini verdi.

BUGÜN DE YAĞIŞ BEKLENİYOR

Bölgede bugün metrekareye 20-50 kilogram civarında yağmur beklendiğini belirten Soylu, "Burada tüm iş makineleri, arama kurtarma ekipleri ve yerel destek ekipleriyle beraber mücadele devam ediyor. Dükkanları da gezdik. Yapılan uyarılarla herkes sudan etkilenecek malzemesini ya bir yere kaldırmış ya da üst katlara çıkarmış." diye konuştu.

Valiler, kaymakamlar, DSİ, belediye başkanları ve Karayolları başta olmak üzere herkesin işinin başında olduğunu ifade eden Soylu şunları kaydetti:

"Birkaç köprü gitti. Özellikle yukarıda Şarköy'ün köprüsü var, orası gitti. Türk Silahlı Kuvvetleri'nden istedik, oraya bir köprü gelecek ve onu oraya koyacağız. Yine o köyle bir ulaşım yoktu, gece o da temin edildi. Biraz sonra da hava müsait olduğu zaman helikopterlerle de oraya birtakım desteklerde bulunulabilecek."


Kozcağız'da yapımı süren barajın hattını besleyen tarafta ciddi akıntı olduğunu aktaran Soylu, yağmur sularının baskısının azalmasının ardından burada da akıntının yavaşlayabileceğini düşündüklerini ifade etti.

Soylu, bölgede set oluşturan yığınakların, belediye ve ilgili ekiplerce toparlanmaya çalışıldığını kaydetti.

Bölgede yatırımlar yapılmadan önce çok daha büyük hasar, zayiat ve kayıpların söz konusu olduğunu dile getiren Soylu, "Şimdi hep beraber hem tedbir almaya çalışıyoruz hem bu konuda vatandaşlarımızı uyararak en az etkilenmelerini temin ediyoruz. Bu akarın, ırmağın her tarafında oluşabilecek birtakım birikintileri de mümkün olduğunca tüm ekiplerimizle beraber temizlemeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin bir afetler bölgesi olduğunu anımsatan Soylu, yangın, sel, heyelan, çığ düşmesi, kaya düşmesi gibi afetlere karşı en üst tedbirleri almaya çalıştıklarını söyledi.

Tüm illerde il risk afet azaltma planlarının tamamını hazırladıklarını aktaran Soylu, bütün kurumların afetlere karşı tedbir aldığını ve çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.


Bakan Soylu, daha sonra Yalı Meydanı'na geçerek incelemelerini sürdürdü.

Ardından Kozcağız ilçesindeki baraja giderek yetkililerden son duruma ilişkin bilgi alan Soylu, barajın yanında yıkılan evin sahibine geçmiş olsun dileklerini iletti.

Bakan Soylu'ya Bartın Valisi Nurtaç Arslan ve Belediye Başkanı Cemal Akın da eşlik etti.

BARTIN IRMAĞI YÜKSELDİ; 135 EV VE İŞ YERİNİ SU BASTI

Bartın'da 5 gündür etkili olan sağanakta, metrekareye son 24 saatte 80 kilogram yağış düştü. Kozcağız, Hasankadı ve Kumluca beldelerinden gelen ırmakla Ulus ilçesi ile Arıt bölgesinden gelen ırmak, dün akşam taşmaya başladı. Yalı mevkisi ve Kemerköprü Meydanı ile kentin birçok mahallesindeki ev ve iş yerlerinin alt katlarını su bastı. Sular Kemerköprü, Orduyeri ve Asma köprülerini aştı. Kent genelinde oluşan yoğunluk nedeniyle trafik ekipleri, Zonguldak-Karabük ve Kastamonu yollarından gelen sürücüleri, alternatif yollara sevk etti.


BAŞKAN AKIN: 1998'DEN BU YANA İLK KEZ TAŞTI

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, "Yaklaşık 5 gündür Bartın'da aralıksız yağan yağmur sonunda çok sayıda su taşkını yaşadık. Dünkü yağışın sonrasında Bartın kent merkezinden geçen ve 3 ayrı kolu olan Bartın Irmağı 1998 yılından bu yana ilk kez taştı. O yıllarda yaşanan sel afetinin sonrasında Bartın'da yapılan 3 baraj sayesinde büyük bir felaketten kurtulduk, diyebiliriz. Bartın Irmağı dün akşam saatlerinden itibaren yaklaşık 8 metre yükseldi. Birçok mahallede ev ve iş yerinin alt katını su bastı. Yalı mevkisi ve Kemerköprü meydanından akan Bartın Irmağı'nın etrafından bütün iş yerleri sular altında kaldı. Şu anda 135 ev iş yerine su girdi. Hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor. Devletimiz ve bütün ekiplerimizle çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

KOZCAĞIZ'DA 1 EV YIKILDI, 10 EV TAHLİYE EDİLDİ

Bartın’ın Kozcağız beldesindeki Kozcağız Barajı’nın tahliye tünellerinden sular bırakıldı. Kavaklık Mahallesi’nde gece sular yükselirken, Kemal Ünal’a ait 4 katlı bina ise çöktü. Bina daha önce tahliye edildiği için can kaybı ya da yaralanma olmadı. Mahallede bulunan 10 ev de tahliye edildi. Yağışlar nedeniyle Kozcağız'da 50 iş yeri ve evi su bastığı belirtildi.

'ALLAH'TAN EVDE DEĞİLDİK'


Binası yıkılan Kemal Ünal, “Dün çok yağmur yağmasından dolayı barajın tahliye tünellerinden çok su gelmesi nedeniyle ekipler evlerimizi boşalttı. Dün gece ev çöktü. Allah’tan evde değildik” dedi.

Öte yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, evin yıkıldığı bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Bakan Soylu, yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap