SON DAKİKA



Haber > Gündem > Karadeniz halkının kabusu oldu! Gören derhal ihbar etsin

Karadeniz halkının kabusu oldu! Gören derhal ihbar etsin

11 Kasım 2019 Pazartesi - 13:06




Karadeniz Bölgesi'nin kabusu olan 'kahverengi kokarca' vatandaşın bahçelerine dadandı. Fındık ağaçlarının suyunu emip kökünü kurutuyor.





Bahçelerde yapraklarını yiyip, suyunu emdiği fındık ağaçlarını istila ettiği söylenen 'kahverengi kokarca', Doğu Karadeniz Bölgesi'nin baş belası oldu.

Yazın fındık bahçelerinde, kışın ise ev ve ahır gibi kapalı ortamlarda yaşamaya çalışan kahverengi kokarcalar, üreticileri tedirgin etmeye devam ediyor. Bu böcek türü için kimyasal mücadelenin yanı sıra biyolojik mücadelenin de başlatılması planlanıyor.

Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk, "Kahverengi kokarca, kışı evlerde saklanarak geçirmeye hazırlanıyor. Üreticiler, bu istilacıyı gördükleri yerde yok etsinler; ahırlar ve evlerinin çevresini ilaçlasınlar!" dedi.

Gürcistan'dan Türkiye'ye geldiği saptanan ve günde 30 kilometre yol kateden böcek türü, suyunu emdiği fındık ağaçlarının kökünün kurumasına neden oluyor.

Fındık bitkisinin kökünü 20 günde kuruttuğu belirtilen istilacı böceğe karşı kimyasal mücadelenin yanı sıra yurt dışından ithal edilecek 'Japonika' adlı arı türü ile biyolojik mücadele yapılması planlanıyor.


Yaz mevsiminde özellikle fındık bahçelerini mesken tutan zararlı böceğin, havaların soğuması ile ev ve ahır gibi kapalı ortamlarda yuvalanmaya başlaması ise üreticileri tedirgin ediyor.

Üreticiler, zararlı böcek için biran önce sahada biyolojik mücadelenin başlatılmasını istiyor. Bölgede, böcek türü ile ilgili ihbar hattı da oluşturulurken üreticilerin bahse konu böceğe rastlamaları halinde '444 0208' numaralı hatta ihbarda bulunması ve gördükleri yerde yok etmesi isteniyor.

Kışın kapalı ortamlara yönelecek böcek türü için ilaçlama uyarısında bulunan Arslantürk, "Kahverengi kokarca, Türkiye'de son 4 yıldır görülüyor. Son günlerde oldukça ihbar almaya başladık kahverengi kokarcalar, insanların artık evlerinde girmeye başladı." dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap