SON DAKİKA



Haber > Gündem > Karadeniz’de bulunan doğalgaz Rockefeller'in şirketine pazarlandı

Karadeniz’de bulunan doğalgaz Rockefeller'in şirketine pazarlandı

11 Haziran 2021 Cuma - 17:56




Karadeniz'de bulunan doğalgaz yatağının 2 ABD kökenli şirkete verileceği kulislerde konuşulurken bir ajansın iddiaları ortalığı karıştırdı.





İngiliz haber ajansı Reuters'in yayımladığı bir haber gündeme bomba etkisi oluşturacak. Karadeniz'de doğalgaz ve petrol arama çalışmalarını sürdüren Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı  540 milyar metreküp doğalgaz barındıran Sakarya sahası hakkındaki teknik verileri olası işbirliği olanaklarının araştırılması için ABD’li özel enerji şirketleri Chevron ve Exxon Mobil'e verdiği ortaya çıktı. Gelecek hafta Erdoğan- Biden görüşmesinde konunun masaya yatırılacağı belirtildi.

ESKİ ABD BAŞKANI'NIN ŞİRKETİ DE BULUNUYOR

Türkiye'deki sahayı almak isteyen  ABD’li şirketler dünyanın en zengin enerji şirketleri arasında bulunması dikkatlerden kaçmadı. Irak’ı işgal kararını veren ABD Başkanı George Bush ve ailesinin Chevron’da büyük hisseleri vardı. Bush’un döneminde Chevron hisseleri yüzde 157 oranında artış göstermişti. Bush’un danışmanı Condelezza Rice da Chevron’un eski yöneticisiydi. Chevron’un Condelezza isimli bir tankeri de bulunuyordu.

Reuters’ın haberinde yer alan kaynağa göre, “Exxon Mobil ve Chevron bu keşiflerle birlikte TPAO ile görüştüler ve buraya dair verileri aldılar. Türkiye orada çok daha yüksek miktarda gaz olduğunu ve yeni keşiflerle birlikte buradaki miktarın çok daha yüksek seviyelere ulaşacağını düşünüyor” dedi. Bu şirketler ABD müesses nizamının organlarıydı. Irak’ın işgalinde de büyük rol oynadılar, şimdi Venezuela’da da darbenin yüklenicisi konumundalar.Önce başkan Trump da diğer başkanlar gibi Chevron’un çıkarlarını gözetiyordu. Zaten 2016’ya kadar onun da bu şirketlerde hisseleri vardı. Chevron Trump’un kampanyasına 500 bin dolar vermişti.

İŞİN İÇİNDEN ROCKEFELLER ÇIKTI


Eski ABD Başkanı Trump’ın eski Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un CEO’su olduğu EXXON da Venezuela’da at koşturan petrol şirketleri arasında. Şirket doğrudan John D. Rockefeller'in Standard Oil Company şirketinin kökeninden geliyor.Exxon Mobil 2013 itibarıyla dünyanın piyasa değeri en büyük şirketlerinden biri olarak gösteriliyor. Şirket 2013 Forbes Global 2000 listesinde ise 5. sırada bulunmaktadır. Exxon Mobil rezervlerinin 2007 yılı sonunda 72 milyar varil petrol olduğu hesaplanmış. 21 ülkedeki 37 petrol rafinerisi ve günlük 6,3 milyon varil ham petrol işleme kapasitesi ile Exxon Mobil dünyanın en büyük rafinerisi.Enerji Bakanlığı konu hakkındaki sorulara yanıt vermedi. Chevron sözcüsü şirketin ticari konular hakkında yorum yapmadığını söylerken, Exxon Mobil sözcüsü sorulara cevap vermedi. Kendisine ait neredeyse hiç doğalgaz kaynağı olmayan Türkiye, Rusya, Azerbaycan ve İran başta olmak üzere yılda ortalama 45 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor. Enerji Bakanlığı’nın tahminlerine göre saha ilerleyen yıllarda tam ölçekli üretime geçtiğinde yurtiçi tüketimin üçte biri ile yarısı arasında bir bölüm sahadan karşılanabilecek.Sahadan şebekeye ilk gaz sevkiyatının cumhuriyetin 100. yılı olan 2023’te başlaması hedeflenirken, bunun için yoğun bir altyapı inşası gerekecek. Derin denizde bulunan kuyulardan kıyıya yaklaşık 160 kilometre boru hattı döşenmesi, kıyıda gazın işlenmesi ve son olarak şebekeye kontrollü şekilde verilmesi için altyapı kurulması gerekecek. Bunlar için gereken yatırım bütçesi ise henüz açıklanmadı. Sahanın 2023’te üretime başladıktan sonra birkaç yıl içinde 2027-2028’den itibaren tam ölçekli üretime geçmesi, şu anki tahminlere göre 25 yıl işletilmesi planlanıyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap