SON DAKİKA



Haber > Gündem > Karadeniz Bölgesi'nin İlk ve Tek Kızılcık Bahçesi

Karadeniz Bölgesi'nin İlk ve Tek Kızılcık Bahçesi

23 Ağustos 2012 Perşembe - 10:44




Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinde tesis edilen ve Karadeniz bölgesinde ilk ve tek olma özelliğine sahip 12 dekar kapama kızılcık bahçesinde hasat başlad





Hasada Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz ile Trabzon İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sabri Topbaş da katıldı. İl Müdürü Sabri Topbaş yaptığı açıklamada “Karadeniz Bölgesi’nde birçok meyve yetiştirilmektedir. Ancak bunlardan bazıları yöresel ürün olma özelliğine sahiptir. Kızılcık bunlardan birisidir. Doğal olarak yetişmektedir. Bu gün hasadını yaptığımız bu bahçelerde ise aşılı çeşitler kullanılmıştır. Dekara 1,5- 2 ton civarında verim elde edilen kızılcığın 4 - 5 liradan pazara sunulduğunu göz önüne alınırsa oldukça ciddi bir kazanç elde edilebilir. Fındık bizim milli ürünümüzdür. Ancak bu tür ürünlerde fındığın yanında hem çeşitliliği artıracak ve hem de işletmelerin kazancını arttıracaktır” dedi. Ordu Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz ise konuşmasında “İl ve ilçe müdürlüğü çalışanlarını tebrik ediyorum, bölgemizde bir ilki gerçekleştirmişler, bölgemizde ilk kızılcık kapama bahçesinin kurulmuş olması bizleri fazlasıyla memnun etti. İçinde bulunduğumuz bölge kızılcığın tabi olarak yetiştiği bölge, kızılcık yöremizin öz meyvesidir. Fındık ve çay bölgemizde ana ürün, ancak bunların yanında mutlaka ek ürünlere yer vermemiz gerekiyor. Kızılcık yöresel meyvelerimiz arasında ön plana çıkmaktadır. Yürütülen proje kapsamında seralarda çoğaltılan Ceviz, Karadut ve Kızılcık fidanlarını yörede kapama bahçeler kurmak üzere üreticilere dağıtılması planlanabilir” diye konuştu. Öte yandan kapama Kızılcık bahçesi için fidan dağıtımı yapılacağını duyurulurken, kapama bahçe oluşturmak amacı ile dağıtılması düşünülen kızılcık fidanlarının anaçları Vakfıkebir İlçesi Yalıköy beldesindeki kızılcık bahçesinden temin edilmesi amaçlanıyor. Elde edilecek fidanlar Trabzon ve İlçelerinde üreticilere ücretsiz olarak dağıtılması planlanıyor. Bu sayede kapama kızılcık bahçelerinin kurulması hedefleniyor.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap