Şikayetçi olan Alman vatandaşı K.P. ve M.B.'nin para aklama, dolandırıcılık ve tehdit iddialarıyla başlayan soruşturmada finansal çark bir kez daha gözler önüne serildi.
Alman vatandaşların beyanına göre, Emir Sarıgül'e ait ekspertiz değeri 32 milyon euro olan yalının satışı karşılığında hesaba yurt dışından 100 milyon euroluk havale çıkarıldı; ancak yabancı banka bu işleme bloke koydu.
TEKNE DEVRİ İLE ÇÖZÜM ARANDI
Yazıda, 100 milyon euroluk havale üzerindeki blokenin kaldırılması amacıyla İngiliz siciline kayıtlı bir teknenin devreye sokulduğu aktarıldı. Müştekiler, 1,5 milyon euro değerindeki teknenin Emir Sarıgül'e devredildiğini, ancak devir bedelinin ödenmediğini ve 100 milyon euroluk havaledeki blokenin de çözülmediğini ileri sürdü.
1 MİLYAR EUROLUK FON VAADİ
1 milyar euroluk fon iddiası ise sevk yazısındaki en dikkat çekici maddelerden biri oldu.
Mustafa Sarıgül ve özel bir bankanın Şube Müdürü Cavidan Tanrah Artuner'in katıldığı çevrim içi toplantıda, Sarıgül'ün sahip olduğu kamu gücünü kullanarak 1 milyar euroluk fonu kredi yöntemiyle yurt dışına getirmeyi vadettiği ifade edildi.
Alman vatandaşları; Mustafa Sarıgül, Emir Sarıgül, Ömer Sarıgül, Aylin Kotil ve Volkan Aslanbaş'ın kaynağı belirsiz kayıt dışı parayı Türkiye'ye sokmak ya da resmî yollarla yurt dışına çıkarmak için kendileriyle irtibat kurduğunu iddia etti.
TEHDİT ARAMALARI
Görüşmeler neticesinde yurt dışında kurulan bir şirketler grubunun, şüphelilerle doğrudan bağlantılı olan North Gayrimenkul İnşaat A.Ş. ile 80 milyon euroluk yatırım sözleşmesi imzaladığı belirtildi.
Sözleşme yükümlülüklerinin yerine getirilmediğini belirten Alman müştekilerin, ellerindeki delil ve ses kayıtlarını gazeteci Murat Ağırel'e verdikleri; Ağırel'in belgeleri Mustafa Sarıgül'e iletmesinin ardından ise sürekli tehdit telefonları aldıklarını savcılığa bildirdikleri aktarıldı.