SON DAKİKA



Haber > Gündem > İYİ Parti'den kanun tepkisi! İttifak sistemi tasfiye edilmek isteniyor

İYİ Parti'den kanun tepkisi! İttifak sistemi tasfiye edilmek isteniyor

14 Mart 2022 Pazartesi - 17:19




İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, "Seçime giderken seçim kanununu değiştiren bütün siyasal iktidarlar kaybetmiştir” dedi. Tatlıoğlu, ittifak sisteminin tasfiye edilmek istendiğine dikkat çekti.





İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında konuştu. Sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlayan Tatlıoğlu, sağlık çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesiyle ilgili teklifin geri çekildiğini hatırlattı. Türkiye'nin seçimden sonra kucaklayıcı bir siyasal iklime kavuşacağını belirten Tatlıoğlu, sözlerinin devamında AK Parti ve MHP'nin Meclis'e sunduğu seçim kanunu değişikliği teklifine değindi.

Türkiye'deki bütün çalışanların, ülkeyi yönetenlerle ilgili şikayetleri olabileceğine dikkat çeken Tatlıoğlu, "Bu dünyanın aklı başındaki bütün ülkelerinde böyledir. Bunu yapanların hiçbir şekilde ülke yöneticilerinden azar işitmeleri ve adeta kovulmaları vatandaşlığa da, millet sevgisine de, devlet yönetimine de uyan bir davranış tarzı değildir. Millet ev sahibidir, iktidar emanetçidir. Dolayısıyla mülkün sahibi millet ve milletin evlatlarıdır." dedi.

SIRA SİYASAL İKTİDARIN TASFİYESİNDE

Seçim kanunları açısından AK Parti döneminin Meral Akşener öncesi ve sonrası olmak üzere ikiye ayrıldığını savunan Tatlıoğlu, "2015'ten sonraki sürece baktığımızda Sayın Akşener ve İYİ Parti süreci ile 2017 ve 2018'de Türkiye'de önce ittifaklar sistemini kurmuşlar sonra da başkalık sistemini getirmişlerdir. İttifaklar sistemiyle ilgili kanunu da 2018'de yasalaştırmışlar ve yürürlüğe sokmuşlardır. Ama bilinmektedir ki, 2015 sonrasında referandumda büyük bir mücadele veren İYİ Parti ve Sayın Genel Başkanı'nın Türk siyasi hayatına girmesiyle 2018'de AK Parti, TBMM'deki gücünü kaybetmiştir. 2019'da da iktidar büyükşehirlerdeki siyasal gücünü kaybetmiştir. Şimdi sıra bu iktidarın, Cumhur İttifakı'nın, Türkiye'deki siyasal iktidarın tasfiyesidir. Bu görünmektedir." dedi.

SEÇİME GİDERKEN KANUN DEĞİŞTİRENLER SEÇİMİ KAYBETTİ


Çok partili sisteme girildikten sonra Türkiye'de farklı seçim sistemlerinin denendiğini hatırlatan Tatlıoğlu, "Seçime giderken seçim kanunun değiştiren bütün siyasal iktidarlar seçimi kaybetmiştir. AK Parti ve MHP'nin birlikte getirdiği seçim kanunu değişikliğinin neticesinde akıbetin aynı olacağı kesindir." değerlendirmesinde bulundu.

İTTİFAK SİSTEMİ TASFİYE EDİLMEK İSTENİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Oyun başladıktan sonra kurallar değişmez" sözünü hatırlatan Tatlıoğlu, Başkanlık Sistemi ile ittifak düzenlemelerine dikkat çekti.

"Şimdi görülmektedir ki, bu ittifak sistemi tasfiye edilmek istenmektedir" diyen Tatlıoğlu, "Kendi düştükleri oy oranını taban alarak bir baraj düzenlemesi yapıp, ittifaklar sistemini tasfiye etme amacı taşımaktadırlar. Aynı ihale süreçleri gibi kapalı kapılar ve karanlık odalarda bir düzenleme intibahı uyandırmaktadır." şeklinde konuştu.

İŞİN STANDARDI KAÇMIŞ DURUMDA


Bir kaç ay sonra "İktidar ve Tayyip Erdoğan'a verilmeyen oylar geçersiz" şeklinde bir teklifle de gelebileceklerini ifade eden Tatlıoğlu, "Çünkü bu işin kuralı ve standardı kaçmış durumda. Bizzat bu ittifakı yapanlar ittifakı tasfiye etmektedirler. Ve neticesinde inşallah hep beraber göreceğiz; kurmaya çalıştıkları tek adam sistemi de tasfiye olacaktır. Şartlar ne olursa olsun Türkiye seçime gidecektir. Önümüzdeki en kısa sürede seçime gidilmesi taraftarıyız. Seçimde bugünkü siyasal iktidar ve işbirliği kaybedecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Elindeki Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem metnini göstererek "Şartlar ne olursa olsun seçimi kazanacak olan budur" diyen Tatlıoğlu, sürecin tak adam rejiminin tasfiyesi ile sonuçlanacağına işaret etti.

"Detaylarına baktığınızda seçim kanununun arızası çoktur" diyen Tatlıoğlu, hukukun tasfiye edildiği bir düzenin İYİ Parti'nin mevcudiyetinde mümkün olmayacağını vurguladı.

RUSYA’YA ÇAĞRI: UKRAYNA TOPRAKLARINDAN ÇIKIN

Rusya'nın Ukrayna işgaline değinen Tatlıoğlu, diplomatik çözüm arayışlarını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
Sorunun uluslararası hukuk ve insan hakları çerçevesinde çözülmesini arzu ettiklerini kaydeden Tatlıoğlu, "Bu kapsamda Rusya'yı, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenlik haklarına saygıya çağırıyor ve Rusya'yı işgal ettiği topraklardan bir an önce çıkmaya davet ediyoruz." dedi.


"Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin verilmesine sessiz kalınması, bugünlere gelinmesinde en önemli etken olarak karşımıza çıkmaktadır" diyen Tatlıoğlu, Türkiye'nin bölgesel istikararını birinci derecede önemsemesi gerektiğine işaret etti.

Suriye ve Libya ile başlayan istikrarsızlığın, Türkiye'ye yönelik ekonomik ve sosyal maliyetler getirdiğini savunan Tatlıoğlu, "Türkiye de her aklı başındaki ülke gibi bölgesinden kavgaları ve istikrarsızlığı kovmak durumundadır." dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap