SON DAKİKA



Haber > Gündem > İstiklal İstiklal Marşı'nın kabulünün 100. yıl dönümü

İstiklal İstiklal Marşı'nın kabulünün 100. yıl dönümü

13 Mart 2021 Cumartesi - 12:54




İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yılı bu sene çeşitli etkinliklerle kutlanacak. İstiklal şairinin “korkma” diyerek başladığı marşın kabulünün üzerinden 100 yıl geçti. Peki, İstiklal Marşı ne zaman kabul edildi, şairi ve bestecisi kimdir?





İstiklal Marşı’nın TBMM’de kabul edilmesinin 100. yılı bu sene kutlanacak. Zafere olan inancın tam şekilde aktarıldığı marşta önemli ifadeler yer alıyor. Peki, bu marş TBMM’de ne zaman kabul edildi ve kim tarafından bestelendi?

İSTİKLAL MARŞI NE ZAMAN KABUL EDİLDİ, ŞAİRİ KİM?

Güftesi, Anadolu'da Millî Mücadele'nin devam ettiği sırada Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınmış şiirdir. Şairin Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, Hakk'a, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirir.

Okullarda Mi̇llî Eği̇ti̇m Bakanlığı Ortaöğreti̇m Kurumları Yönetmeli̇ği̇'nin 96. maddesine göre İstiklâl Marşı tablosu, Türk bayrağı, Atatürk portresi ve Gençliğe Hitabe tablosu yer almaktadır.

Şiir, 12 Mart 1921'de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir.


İSTİKLAL MARŞI BESTECİSİ KİMDİR?

Şiirin bestelenmesi için açılan ikinci yarışmaya 24 besteci katıldı. Ülkenin içinde bulunduğu zor koşullar nedeniyle sonucu belirleyecek bir değerlendirme yapılamadı. Bu nedenle güfte, ülkenin çeşitli yerlerinde farklı bestelerle okunmaya başlandı. Edirne'de Ahmet Yekta Bey'in, İzmir'de İsmail Zühtü Bey’in, Ankara'da Osman Zeki Bey'in, İstanbul'da Ali Rıfat Bey ve Zati Bey'in besteleri okunuyordu.

1924 yılında Ankara'da toplanan seçici kurul, Ali Rıfat Çağatay'ın bestesini kabul etmiştir. Bu beste 1930 yılına kadar çalındıysa da 1930'da değiştirilerek dönemin Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Osman Zeki Üngör'ün 1922'de hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe konmuş, toplamda dokuz dörtlük ve bir beşlikten oluşan marşın armonilemesini Edgar Manas, bando düzenlemesini de İhsan Servet Künçer yapmıştır.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
1
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap