SON DAKİKA



Haber > Gündem > İşte terörün Türkiye’ye maliyeti!

İşte terörün Türkiye’ye maliyeti!

05 Haziran 2015 Cuma - 09:35




IMF'nin Finans ve Kalkınma isimli dergisinde yayımlanan 'Terörün Bedeli' başlıklı raporda, terörün 122 gelişmekte olan ülkeye ekonomik maliyetleri ort





'Terörün Bedeli' başlıklı raporun verileri Türkiye'nin terörün bedelini çok ağır ödediğini ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, Türkiye 41 yıl içinde her yıl ortalama yurtiçi kaynaklı 40 terör, yurtdışı kaynaklı da 6 terör saldırısına maruz kaldı. Terör ve terörün yarattığı siyasi ve ekonomik etki olmasaydı, Türkiye 378 milyar dolar daha doğrudan yabancı yatırım çekebilirdi.

TERÖR BİRİNCİSİ PERU, TÜRKİYE 7.SIRADA

Üç ayda bir yayımlanan Finans ve Kalkınma dergisinin raporu, 1970-2011 arasını baz alıyor. 122 ülkeye ilişkin verileri içeren araştırmada, Türkiye ve terör mağduru diğer ülkelerin ödediği bedellere ilişkin şu çarpıcı tespitlere yer verildi:

-1970 - 2011 yılları arasında Türkiye yurtiçi kaynaklı olarak yıllık ortalama 40.55 ve yurtdışı kaynaklı olarak yıllık ortalama 6.50 terör saldırısına maruz kaldı. Türkiye bu rakamla, araştırmaya dahil olan 122 ülke arasında 7. sırada yer aldı. İlk sıralarda; Peru, Kolombiya, Hindistan, El Salvador, Pakistan ve Şili bulunuyor. Türkiye'yi ise Filipinler ve Sri Lanka takip ediyor.

TÜRKİYE DIŞ YARDIMLARDA 25. SIRADA


- Rapor, Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı sermayenin de terör faaliyetlerinden etkilendiğini ortaya çıkardı. 1970-2011 arasında 122 ülkeye yılda gelen doğrudan yabancı yatırım, ülkelerin GSYH'lerinin yüzde 2.09'u oranında gerçekleşti. Türkiye'ye ise bu orandaki yabancı sermayenin sadece dörtte biri kadar sermaye girişi oldu. Yani, son 41 yılda Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı yatırım 126.2 milyar dolarken, terörün yatırımları frenleme etkisi 378 milyar dolar oldu. Araştırma, Türkiye'de terör sorunu olmasa 41 yılda toplam 504 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırımı çekebileceğini ortaya çıkardı.

- Terör mağduru 122 ülkeye gelen dış yadımlarda ise Türkiye 25. sırada yer buldu. 122 ülke 41 yıl boyunca yılda ortalama GSYH'nin yüzde 6.74'ü oranında dış yardım alırken, Türkiye için bu oran yılda yüzde 0.37 oldu.

YUNANİSTAN VE İSPANYA DA ÖRNEK OLDU

- Terörizm, örneğin işçi ve tüketici güvenliğini sağlamak için alınan güvenlik önlemleri ya da daha yüksek sigorta primleri nedeniyle ekonomik işlem maliyetini artırıp dolaylı zarar veriyor.

- Zengin ekonomilerin bir sektörü terörden zarar görürse, diğer sektörler açığı kapatabiliyor, ancak gelişmekte olan ülkeler için bu mümkün değil. Zengin ülkeler terörle mücadeleye daha fazla kaynak ayırabiliyor, ancak diğerlerinin böyle bir esnekliği yok.


- Kaynağı kıt ülkeye karşı terör saldırısı etkisi daha büyük ve uzun süreli oluyor. Örneğin 11 Eylül saldırılarının ABD'ye tahmini zararı 80 milyar dolar. Ancak bunun ABD GSYH'sı içindeki payı yüzde 0.1'den az.

- 1970'lerin ortalarından 1991'e kadar terör, İspanya'da doğrudan yabancı yatırımı yüzde 13.5, Yunanistan'da yüzde 11.9 azalttı

 

(Kaynak: Sabah)

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap