SON DAKİKA



Haber > Gündem > İşte daha yüksek emekli maaşı almak için yapmanız gerekenler

İşte daha yüksek emekli maaşı almak için yapmanız gerekenler

30 Ocak 2024 Salı - 14:51




Çalışanlar için emeklilik kadar bu dönemde alacakları maaş da büyük önem teşkil ediyor. Emekli olduğunuz zaman alacağınızın ücretin miktarını belirlemek ise sizin elinizde. Peki, daha yüksek emekli maaşı almanın püf noktaları nelerdir? Emekli maaşı nasıl yükseltilir?





Yeni yılın gelmesiyle birlikte pek çok kişi emeklilik hesabına başladı. Peki yüksek emekli aylığı almanın formülü ne? SSK mı yoksa Bağkur’da mı emekli aylıkları daha yüksek? Asgari ücret üzerinden primi yatırılan bir kişi ne kadar maaş alır? Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, emekli aylıkları ile ilgili önemli detayları milliyet.com.tr’ye anlattı. İşte detaylar...
 
Normal şartlarda her yıl belli sayıda kişi emekli olurken, 1999 öncesi işe giriş tarihi olanların (EYT) yaş şartı aranmaksızın emekli olmasıyla birlikte emekliliği hak eden kişi sayısı arttı. EYT yasasının çıkması sonrasında 2 milyon kişi emekli oldu. Yaş ve prim şartını tamamlayanlar emekliliğe hak kazanıyor. Peki emeklilikte yüksek aylık almanın formülü ne? Emekli olmak için ödenen sigorta priminde taban ve tavan tutarlar ne kadar? Emeklilikte 3.5 yıl kuralı nedir? SSK mı yoksa Bağkur’dan mı emekli olunduğunda daha fazla maaş alınıyor?

EMEKLİ AYLIKLARI NASIL BELİRLENİYOR?

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıkladı. Yılmaz konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Çalışma hayatı boyunca emekliliğe yarayan uzun vadeli sigorta primleri ödenme tarihlerine göre farklı dönemler üzerinden değerlendiriliyor. Emekli aylıklarında hesaplamalar üç ayrı dönem üzerinden değerlendirilir. 1999 yılında 4447 sayılı ve 2008 Ekim ayında 5510 sayılı yasalar ile değişiklik arz etmektedir. Ülkemizde 2008 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) adı altında SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ile üç kurum birleşse de eğer bu dönemlerde çalışmalarınız mevcut ise kendi içlerinde prim ödemeleriniz olduğu için birbirinden farklılık gösteren aktüeryal ayrı bir hesaplama yapılmaktadır.

Emeklilikte 1999 öncesi aylık bağlanma oranları yüksek, 1999 ile 2008 arası biraz düşüktür ancak o dönemde de ülkenin büyüme katsayısı devreye alınmıştır. 2008 sonrası ise aylık bağlanma oranları önceki dönemden biraz daha düşük ve ülkenin büyüme katsayısında %30’luk dönemi alınarak bulunan prim günlerinin TÜFE yardımı vasıtası ile günümüze taşınarak ortalama günlük kazanç ve ortalama aylık kazançların çarpımı şeklinde olduğunu söyleyebiliriz.

YÜKSEK EMEKLİ AYLIĞI ALMANIN FORMÜLÜ NE?

Asıl olan sizin çalışma hayatınızdaki primlerinizdir. Eğer yüksek maaş üzerinden primleriniz ödendiyse aynı şekilde emekli maaşınıza da müsbet oranda katkısı mevcuttur. Mesela iki işte çalışıyorsanız buradaki maaşınızdan kesilen primleriniz toplanarak ortalamaları bulunmaktadır bu da emekli maaşınızı yukarıya çeken faktörlerden bir tanesidir.

Halk arasında askerlik doğum borçlanması dediğimiz 11 adet borçlanma yöntemi var. İlgili dönemlerde yüksek rakamlar üzerinden tercih edilerek borçlanma yapılması avantaj sağlayabilir. Tabi ki bunu işi bilen bir sosyal güvenlik müşaviri değerlendirmelidir. Böylelikle bir avantaj sağlanabilir.

ASGARİ ÜCRETTEN PRİMİ YATIRILAN BİRİNİN MAAŞI NE OLUR?

Burada 3 dönem üzerinden hep asgari ücretten ödeme mevcut ise özelikle 1999 dönemi prim ödemeleri az, sonrasında prim ödemeleri daha çok ise kanundan gelen şartları da taşıyorsanız 7.000 TL civarında günümüz itibarıyla emekli maaşı bağlanmaktadır.

‘TAVAN ÜCRETTE AYLIK EMEKLİ MAAŞI 40 BİN TL CİVARINDA’

Tabi bu rakamın tavan ücret üzerinden ödemelerinde ise 40.000 civarında emekli maaşı bağlanabilmektedir. Buradaki 7000 TL taban aylığı dediğimiz alt sınır aylığı olan kişinin maaşı 10.000 TL altında kaldığı için devlet burada maaşı 10 bin TL’ye tamamlamaktadır.

EN DÜŞÜK VE EN YÜKSEK ÖDEME TUTARI NE?

Asgari ücretli bir çalışan için sigorta primi kesintisi brüt asgari ücretin (20.002,50) %37,5’i kadarıdır. Bu durumda ödenmesi gereken sigorta primi 7.500,93 TL’dir.

Sigorta primi tavanı 56.257,09 TL’dir. Sigorta primini işveren ödüyorsa ve hiç prim borcu yoksa burada yüzde 5’lik bir indirim mevcuttur.

ÇALIŞMA HAYATININ SON YILLARINDA YÜKSEK ÖDEME YAPILIRSA MAAŞ ARTAR MI?

Emeklilik maaş hesaplamasında ödemelerin hepsi asgari ücretse ve sonrasında yükselmişse, burada son 5 yıl önemlidir. Eğer son 5 yılda yüksek ücret yatırılırsa bunun katkısının olduğunu söyleyebiliriz.

  

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap