SON DAKİKA



Haber > Gündem > İstanbul'un göbeği! Şişli'de fay hattı var mı? Şişli deprem bölgesi mi? 7.5 deprem tahmin sonuçları...

İstanbul'un göbeği! Şişli'de fay hattı var mı? Şişli deprem bölgesi mi? 7.5 deprem tahmin sonuçları...

23 Şubat 2023 Perşembe - 12:30




Deprem gündemiyle mücadele eden Türkiye'de riskli bölgeler merak ediliyor. Herkesin aklında "buradan fay geçiyor mu" korkusu... Peki, İstanbul Şişli'de fay hattı var mı? Şişli deprem bölgesi mi? İşte risk durumu...





Kahramanmaraş depremi 84 milyonun kabusu oldu.

Binlerce canın yitirildiği deprem sonrasında herkes "evimin altından fay hattı geçiyor mu" sorusuna yanıt arıyor.

Diri fay hatları üzerinde yer alan Türkiye, geçmişte de büyük depremleri tecrübe etti. Gölcük ve Elazığ depreminin ardından Kahramanmaraş merkezli 11 ili yıkan depremler, 81 ili korkuttu.

Dünyada deprem riski en yüksek kentlerin başında, hem nüfus ve yapı yoğunluğu hem de fay hatlarına yakınlığı nedeniyle maalesef İstanbul geliyor.

İstanbul'u da büyük bir depremin beklediği haberleri her gün televizyonlarda yer alıyor. Yerbilimciler ve deprem uzmanları, vatandaşları sık sık önlem alınması konusunda uyarıyor.


İstanbul'un hangi ilçeleri deprem bölgesi, hangi ilçeleri düşük riskli açıklandı.

En kalabalık ilçelerinden biri olan ve İstanbul'un göbeği diyebileceğimiz Şişli de merak edilenler arasında. Birçok iş yeri, alışveriş merkezi ve konutun bulunduğu Şişli 25 mahalleden oluşuyor. Ciddi bir nüfusun bulunduğu Şişli ilçesinin deprem riski araştırılıyor.

Peki, Şişli deprem bölgesi mi? Şişli'den fay hattı geçiyor mu? İşte ayrıntılar... İstanbul'un göbeği! Şişli'de fay hattı var mı? Şişli deprem bölgesi mi?

Şişli deprem riski 2023

Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 2022 yılı raporuna göre Şişli, Türkiye'nin en gelişmiş 1. ilçesidir.


Şişli olası bir İstanbul depreminde, deprem riski düşük ilçeler arasındadır.

İBB tarafından yayımlanan 2019 deprem riski analiz raporuna göre;

7.5 büyüklüğündeki senaryo bir İstanbul depreminde; Şişli’deki binaların ortalama %72’sinin hasar görmeyeceği tahmin edilmektedir. Binaların ortalama %21’inin hafif, %5’inin orta, %1’inin ağır ve yine yaklaşık %1’inin de çok ağır hasar görmesi beklenmektedir. 

Ağır ve çok ağır hasarlı binaların aldıkları deprem hasarının, onarılamayacak boyutta olabileceği ve bu hasar seviyelerindeki binaların yıkılıp tekrar yapılması gereğinin ortaya çıkacağı öngörülmektedir.

Senaryo depreminde, Şişli’deki binaların ortalama %7’sinin (yaklaşık 1.283 bina) orta ve üstü seviyede hasar göreceği tahmin edilmektedir.


Yaklaşık 19.406 binanın ise, hasarsız veya hafif hasarlı olması beklenmektedir İstanbul'un göbeği! Şişli'de fay hattı var mı? Şişli deprem bölgesi mi?

Şişli ilçesi, 25 mahalleden oluşmaktadır:

·        19 Mayıs

·        Bozkurt

·        Cumhuriyet

·        Duatepe


·        Ergenekon

·        Esentepe

·        Eskişehir

·        Feriköy

·        Fulya


·        Gülbahar

·        Halaskargazi

·        Halide Edip Adıvar

·        Halil Rıfat Paşa

·        Harbiye

·        İnönü

·        İzzetpaşa

·        Kaptanpaşa

·        Kuştepe

·        Mahmut Şevket Paşa

·        Mecidiyeköy

·        Şişli (Merkez)

·        Meşrutiyet

·        Paşa

·        Teşvikiye

·        Yayla.

İstanbul'da deprem riski orta dereceli ilçeler ve semtler; Üsküdar Çukuru, Tarabya Çukuru, Tophane, Çayırbaşı Çukuru, Ortaköy'deki dolgu kısımlar, Kurbağalıdere, Alibeyköy, Moda Sahili, Silivri, Fatih, Gümüşyaka ve Topkapı

İstanbul'da deprem riski yüksek ilçeler ve semtler; Zeytinburnu, Küçükçekmece, Florya, Esenkent, Ispartakule, Ambarlı, Avcılar ve Haramidere

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
1
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap