SON DAKİKA



Haber > Gündem > İstanbul depremi ile ilgili 'erken uyarı' iddiası

İstanbul depremi ile ilgili 'erken uyarı' iddiası

06 Ocak 2020 Pazartesi - 13:12




İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü eski öğretim üyesi Dr. Oğuz Gündoğdu, 26 Eylül'de merkez üssü İstanbul'un Silivri ilçesi olan 5.8 büyüklüğündeki deprem ile ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu. ‘Erken Uyarı Sistemi’nin Türkiye'de 30 Mart 2011'de devreye girdiğini belirten Gündoğdu, sistemin son yaşanan Marmara depreminde neden devreye girmediğinin açıklanmasını istedi





Türkiye'de deprem gerçeğinin çok çabuk unutulduğunu söyleyen Gündoğdu, beklenmedik deprem ile ilgili yeterli değerlendirmelerin yapılmadığı görüşünde. 

Gündoğdu, sarsıntının ardından Türkiye'nin yapısal bakımdan kötü durumda olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını belirtti, Kandilli'deki erken uyarı sistemine dikkat çekti:

Ne kadar hazırlıksız olduğumuz görüldü. Kandilli’nin aldığı erken uyarı anlamında sismograflar koydular. Bunlar güya sinyali 7-8 saniye alacak, erkenden elektrik, gazlar kesilecekti. Amaç buydu ama bir yerde bile elektrik kesilmedi. Başarısız bu sistem ama hiç kimse bunu soru haline getirmedi. Nerede kabahat var? Sinyali mi alamadılar, sinyal sisteminde arıza mı oldu? Ne olduysa; bir şeyler oldu. Telefonların işlemez hale gelmesinin dışında her şey normaldi. Ama bu kötü bir şey. Erken uyarı verilmedi, verilemedi.
Gündoğdu, erken uyarı sisteminin deniz dibi istasyonlarından gelecek sinyal sayesinde depremlerden ez az 8 saniye öncesinden harekete geçmesi gerektiğini ancak 5.8'lik depremde bunun işlemediğini söyledi.  

Söz konusu sistem doğalgaz dağıtım şebekesi, elektrik dağıtım şebekesi gibi ünitelerin emniyetli bir şekilde kapanmasını sağlıyor. 

Sistem Türkiye'de 30 Mart 2011'de devreye girdi. 


Bir başka deprem ülkesi Japonya'daki bir benzeri ise dünyanın en iyisi olarak kabul ediliyor. 

O uyarıs sistemleri sayesinde depremden neredeyse bir dakika önce haberdar olunuyor, olası felaketlerin büyümesinin önüne geçiliyor.

Gündoğdu 8 saniyelik kazancın ise çok önemli olduğunu vurguluyor.

Independent Türkçe'ye konuşan Gündoğdu, 5.8'lik depremin sistemin test edilmesi için önemli bir fırsat olduğunu ancak bunun başarılamadığını söyledi. 

İstanbul Deprem Acil Müdahale ve Erken Uyarı Sistemi ile ilgili Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara Denizi’ndeki Kuzey Anadolu Fayı’nın kıyıya çok yakın olduğu için uyarı zamanının da kısa kalıyor, aynı sistemi Japonya da işletiyor, orada belki 1-1,5 dakika süre var" demişti.


Beğendim
1
Sevdim
0
Beğenmedim
1
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap