SON DAKİKA



Haber > Gündem > İstanbul deprem risk haritası yenileniyor! 1 yıl içinde tamamlanacak

İstanbul deprem risk haritası yenileniyor! 1 yıl içinde tamamlanacak

08 Aralık 2023 Cuma - 12:02




İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Cenk Yaltırak, gerçek ve senaryo depremler üzerinden 120 bin farklı noktada 750 metreye 750 metre aralıklarla zemin davranışını ivmelerle hesaplayabilen fay haritası hakkında bilgi verdi.





Çalışme va algoritmayı harita üzerinen rastgele seçilen bir köy üzerinden anlatan Prof. Dr. Cenk Yaltırak, "Yaltırak, "Bakın bir köyün planına kadar gidebiliyorsunuz, köyün içinde bir ivme noktası görebiliyoruz, mesela bu 0.035, bizim ilerideki İTÜ'de başlayacak projemiz şu olacak, biz bu mesafeyi 100 metreye indireceğiz" dedi.

Prof. Dr. Yaltırak, "Böylece 100 metreye indirdiğimiz zaman bu köydeki bütün binaların hangi ivmelerle karşılaşma olasılığı var onu görebileceğiz." diye konuştu. Yaltırak, "Bu 100 metreye inme çalışmaları şimdi, İstanbul Teknik Üniversitesi girişimi başladıktan sonra 1 yıl içinde biz bütün Marmara Bölgesi için tamamlamayı düşünüyoruz ve farklı fay senaryoları için yeni bir algoritma oluşturma niyetindeyiz." dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Cenk Yaltırak, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde hazırlanan, İstanbul ve Marmara Bölgesi'nde 120 bin noktada 750 metreye 750 metre aralıklarla, gerçek ve senaryoyla oluşturulan depremlerde, zemin davranışını ve ivmeyi hesaplayabilen fay haritasını tanıttı. Yaltırak, haritanın yaklaşık 1 yıl içinde geliştirilerek 100 metreye 100 metre aralıklarla hesaplama imkanı sunabileceğini; haritanın kentsel dönüşümde öncelikli noktaların belirlenmesini hassas şekilde hızlandırabileceğini, olası depremde bina ve sokakların hangi ivmelerle karşılaşma olasılığı bulunduğunu gösterebildiğini belirtti. Çalışmanın, birçok farklı bilim insanının fay modelini içinde bulundurduğunu ve deprem önlemleri çerçevesinde katkı sunduğunu belirten Yaltırak, kentsel dönüşüm konusunda da eleştirilerde bulundu.

"BİNALARIN SADECE YAŞINA VE BETONUNA BAKARAK KARAR VEREMEYİZ"

Hazırlanan haritanın kentsel dönüşüm ile ilişkisine değinen Yaltırak, "Önceliklendirmek gerekiyor; yani binaların sadece yaşına ya da betonuna bakarak karar veremeyiz. Bu şuna benziyor. Yaşlı insanların hepsini öldürelim. Niye? Çünkü, yaşlılar. Halbuki yani adamın ömrü var yani yaşadığı yer de hiçbir risk taşımıyor, sağlığı da yerinde. O zaman işte onu tutmamız gerekiyor. Binaların depremde görecekleri en önemli şey maksimum ivmedir. Yani, bir deprem senaryosu yapıyorsanız önceliklendirme için önce o binanın görebileceği en büyük kuvveti bilmeniz gerekiyor. Onun için ivmeyi bilmeniz gerekiyor. Yani binayı, ivmeyi, bilirseniz binanın kütlesini biliyorsunuz, yapısını biliyorsunuz. Buradan da hangi kuvvette etkileneceğini de bilmeniz mümkün. Onun için bizim yaptığımız haritada en büyük depremde dahi, sıfır 0.1G (daha az riskli) değerinin altında kalan yerler var ve 0.1G'nin altında kalan yerlerin büyük bir çoğunluğunda da kent var. Buralarda da kentsel dönüşüm başladı, hatta sadece burada başladı. Çünkü, bu alanlar rantsal olarak da çok değerli alanlar ve bu bir kentsel dönüşüm göstermiyor. Çünkü 0.1G olan bir yerde eskimiş bir binanızı, hem kat sayısını artırıyorsunuz, hem değerini arttırıyorsunuz." dedi.


"DEVLETİN BİR ÖNCELİKLENDİRME YAPMASI LAZIM"

Haritanın kentsel dönüşüm konusunda öncelik tanınması gereken noktaları önceden işaret edebileceğini belirten Yaltırak, "Bizim yaptığımız harita şunu gösteriyor. Triyaj, örneğin bir trafik kazası oldu. Kim geldi hastaneye, kim önce tedavi olacak ? Kolu kopmuş adam mı, kaşı yarılmış adam mı? Bu harita senaryolarla, farklı deprem senaryolarında, yani bir tek bizim yaptığımız çalışma değil. Diyelim ki A, B, C bir sürü model var ortada. Her biri için yapılıyor ve her biri için yapıldığında, her birinde olacak en büyük ivmeleri hesaplıyor. En büyük ivmeleri hesapladığınız zaman siz bunu bir kent planının, kent haritasının, kent envanterinin üzerine koyarsanız o zaman göreceksiniz ki bazı yerler öncelikli değil, bazı yerler öncelikli. Yani Ihlamurdere öncelikli ama Ihlamurdere'nin tepesi, yamaçları, Dikilitaş öncelikli değil ama Ihlamurdere mi yapılıyor ? Hayır. Neresi yapılıyor? Dikilitaş yapılıyor. Herkes evini yaptırıyor çünkü inanılmaz bir değer artışı var orada. İnsanlar borç harç buluyor, yaptırıyor. Bu arada Fatih ne durumda? Duruyor. Eyüp ne durumda? Duruyor. Yedikule ne durumda? Duruyor. Zeytinburnu ne durumda? Duruyor. Çünkü, insanların orada o hamleyi yapacak paraları da yok. Onun için devletin bu işlerde bir önceliklendirme yapması lazım. Bu harita ve bu ivmeler hesaplar yani farklı farklı modeller ve senaryolar için ivme değerleri üretiyor ve burada önceliklendirme yapmak mümkün." şeklinde konuştu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap