SON DAKİKA



Haber > Gündem > İsmail Demir'den Milli Muharip Uçak müjdesi: HÜRJET hangardan çıkacak

İsmail Demir'den Milli Muharip Uçak müjdesi: HÜRJET hangardan çıkacak

31 Ocak 2022 Pazartesi - 17:43




Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, savunma sanayinin 2021'de gerçekleştirdiği projeler ve 2022 hedeflerine ilişkin toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. İsmail Demir, "Milli Muharip Uçak'ta imalat başlıyor. Milli Muharip Uçak motoru ile ilgili bir risk beklemiyoruz." açıklamasında bulunarak, HÜRJET'in hangardan çıkacağını ve yer testlerinin başlayacağını söyledi.





Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, HAVELSAN'da yapılan "2021 Değerlendirme ve 2022 Hedefler Toplantısı'nda basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Türkiye'nin son yıllarda en büyük sıçramalardan birini de savunma sanayisinde yaptığına dikkati çeken Demir, özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Başbakanlığı döneminde Mayıs 2004'te yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesinde alınan kararlarla savunma sanayisinde dış alım yerine yerli ve milli projeler dönemi başladığını vurguladı.

Demir, yerli ve milli savunma sanayisindeki dik duruş ve kararlılığın, ambargolara karşı da projeleri hızlandırdığına işaret ederek, SSB'nin, harekat sahasında ortaya çıkan ihtiyaçları karşılamak için yürüttüğü projelerde bir yandan teknolojik ilerlemeleri yakından takip ederek, diğer taraftan ülke sanayisinin geliştirilmesi yönünde faaliyetlerini sürdürdüğünü anlattı.

'BU HEDEFİ DAHA DA BÜYÜTECEĞİZ'


Sektörün 1600'den fazla firma ve 80 bin kişilik çalışanıyla ülke ekonomisine en yüksek katkıyı veren sektörlerden biri haline geldiğine işaret eden Demir, "Bu kapsamda yürütülen 750'yi aşkın sayıda proje ve bu proje faaliyetleri sonucunda gelinen noktada, sektör cirosu yıllık 10 milyar doların, ihracat da yıllık 3,2 milyar doların üzerine çıktı. Bu hedefi daha da büyüteceğiz." diye konuştu.

Demir, savunma sanayisi ürünlerinin ihraç edildiği ülke sayısının 170'i, İHA ve SİHA'lar, kara araçları, deniz platformları başta olmak üzere ihraç edilen ürün çeşidinin 230'u bulduğunu söyledi.

'2021'DE HEDEFLERİN YÜZDE 80'İ GERÇEKLEŞTİRİLDİ'

Geçen yıl belirlenen hedeflere büyük oranda ulaşıldığının altını çizen Demir, 2021'de paylaşılan 40 hedefin yüzde 80'ini gerçekleştirdiklerini aktardı.

Demir, karada, havada, denizde, siber alanda güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını yerli ve milli olarak karşılamak için yeni teslimatlar gerçekleştirdiklerini ve yeni projelere başladıklarını belirterek, "İnsansız hava araçlarında artık dünyanın en iyi ürünlerini üretir ve kullanır hale geldik. Akıncı TİHA ve AKSUNGUR SİHA'nın ilk teslimatlarını güvenlik güçlerimize yaptık. ANADOLU gemimizde kullanacağımız Bayraktar TB3 SİHA projesi başlatıldı. Milli Muharip Uçak projemizde parça üretimlerine başladık, son teknolojiyle donattığımız Mühendislik Merkezimizi, projede çalışacak 2300 mühendisimizin hizmetine aldık. HÜRJET projemizde parça üretimi ve montajı başladı." ifadesini kullandı.


Türkiye'nin uzay programına en büyük katkıyı savunma sanayisi sektörünün verdiğine dikkati çeken Demir, geçen yıl GÖKTÜRK-1 uydusunun yenilemesine dair projeyi başlattıklarını ve bu konuda uzaya erişecek roket teknolojileriyle ilgili çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

Demir, hava savunma sistemleri Hisar A ve Hisar O sistemlerinin tüm unsurlarıyla TSK'ye teslim edildiğine işaret ederek, Sungur portatif hava savunma sistemlerinin teslimatlarının başladığını kaydetti. Demir, uzun menzilli hava savunma sistemi SİPER'in test atışlarının başarıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

'MOTOR PROJELERİMİZDE DE KRİTİK SAFHALARI BAŞARIYLA GEÇTİK'

ATMACA deniz füzesi ve AKYA eğitim torpidosunun ilk kez teslim edildiğinin altını çizen Demir, şunları kaydetti:


"Makineli Tüfek PMT 7.62'nin ilk teslimatlarını gerçekleştirdik. Lojistik destek, test ve eğitim gemimiz UFUK hizmete girdi. İlk İ Sınıfı Fırkateynimiz TCG İstanbul gemisini denize indirdik. Özellikle insansız sistemlere ayrı bir parantez açtık. İHA'larda edindiğimiz tecrübeyi uygulamaya çalıştığımız insansız deniz ve kara araçlarında denizaltı araçlarında uygulamak üzere çeşitli projeler başlattık, hatta bazılarının kullanıma sunulduğunu 2021 yılında ilk kez yaşadık.

Elektronik harpte yeni sistemleri devreye aldık. SANCAK, VURAL, ILGAR gibi çeşitli özellikte elektronik taarruz sistemleri artık TSK'nın kullanımında. Motor projelerimizde de kritik safhaları başarıyla geçtik. 1000 beygir gücündeki ilk motor ve ilk çapraz tahrikli transmisyonumuz UTKU'nun çalıştırması başarılı şekilde gerçekleşti. 1500 beygir gücündeki ilk motorumuz BATU'nun ateşlemesi başarılı şekilde gerçekleşti. Yeni Turbojet motoru ARAT Projemizi başlattık. Savunma sanayisinde bir yatırım fonu kurduk. Bu yatırım fonu da faaliyetlerine başlıyor olacak."

'BAYRAKTAR TB3 SİHA İLK UÇUŞUNU YAPACAK'

Demir, 2022 yılının da geçmişte başlayan projelerin tamamlandığı bir yıl olmasının yanında, yeni sistemlerin güvenlik güçlerine teslim edildiği, ihtiyaçlara göre yeni projelerin başlayacağı bir yıl olacağını belirterek, "Özgün helikopterimiz GÖKBEY'in ilk teslimatlarını Jandarma Genel Komutanlığına gerçekleştireceğiz. Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı HÜRJET hangardan çıkacak ve yer testleri başlayacak. Mini İHA-D sistemleri ve mühimmat bırakan mini İHA BOYGA'lar ilk kez kullanıma girecek. Kısa pistli gemilere iniş kalkış yapabilecek Bayraktar TB3 SİHA ilk uçuşunu yapacak. Son A400M uçağının teslimatı yapılarak 10 uçaklık A400M filomuz tamamlanacak." dedi.


'BOZDOĞAN VE GÖKDAĞAN'IN İLK TESLİMATLARI YAPILACAK'

Hava - Hava Füzesi (Göktuğ) Projesi kapsamında BOZDOĞAN görüş içi füzeler ve GÖKDOĞAN görüş ötesi füzelerin ilk teslimatlarını yapacaklarını belirten Demir, şöyle devam etti:

"Gökdeniz Yakın Hava Savunma Sistemi ilk kez İSTANBUL fırkateynine entegre edilecek. SUNGUR Portatif Hava Savunma Füzelerinin ilk teslimatlarını gerçekleştireceğiz. KARAOK füzemiz ilk kez envantere girecek. PARS 6x6 Mayına Karşı Korumalı Araçların ve Zırhlı Amfibi Hücum Aracı ZAHA'nın ilk teslimatını yapacağız. Modernize edilmiş ve insansız silah kulesi entegre edilmiş ilk Zırhlı Muharebe Aracı-ZMA'yı teslim edeceğiz. M60T tanklarındaki atış kontrol sistemlerinin yerli ve milli Volkan-M sistemiyle yenilenmesine başlayacağız. Çeşitli sınıflarda muhtelif tip ve özelliklerde yeni insansız kara araçlarının geliştirme ve teslimatlarını yapacağız.

Türk Tipi Hücum Botu Projesi (TTHB) kapsamında prototip geminin inşasına yönelik süreci başlatacağız. Çok Amaçlı Amfibi Hücum Gemisi ANADOLU'ya, Bayraktar TB3 SİHA entegrasyonu çalışmalarına başlayacağız. Yeni Tip Denizaltı Projesinde 2. denizaltıyı havuza çekeceğiz. Yeni insansız deniz araçları projeleri başlatacağız. SOM ve ATMACA füzelerinde kullanılacak KTJ3200 Turbojet motorunu artık teslim edeceğiz. Turboşaft motorların testlerinin yapılacağı test altyapısı hizmete girecek."

'EYDEP KAPSAMINDA 200'Ü AŞKIN FİRMAYI DESTELEMEYİ HEDEFLİYORUZ'


Demir, elektronik harp ve radarda çok fazla yeni sistemin devreye gireceği bir yıl olmasını beklediklerinin altını çizerek, "Erken İhbar Radar Sistemi, Alçak İrtifa Radar Sistemi, Taşınabilir Elektronik Taarruz Sistemleri gibi sistemler güvenlik güçlerimizin kullanımına sunulacak. Ayrıca İnsansız Hava Araçlarında Kullanılacak Elektronik Harp Sistemlerinin Geliştirilmesi (İHASOJ) Projesi'ni başlatacağız. İnsansız hava araçlarımıza çeşitli kabiliyetler kazandıracak projeler de devreye girecek. Haberleşme ve bilgi teknolojileri, siber güvenlik, çeşitli alanlarda AR-GE projelerimizi başlatacağız. Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı (EYDEP) kapsamında 200'ü aşkın firmayı desteklemeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

Bu yıl 8 uluslararası savunma sanayisi fuarına milli katılımın gerçekleştirileceğini belirten Demir, Anadolu'nun savunma sanayisi potansiyelini yerinde görmek ve yeni yatırım alanları oluşturmak için il buluşmaları yapmaya devam edeceklerini bildirdi.

Demir, TEKNOFEST, ROBOİK ve siber güvenlik yarışmalarıyla gençlere ve yeni girişimcilere desteklerinin devam edeceğini kaydetti.

KARA KUVVETLERİ SİMÜLASYON SİSTEMLERİ PROJESİ İMZALANDI

Konuşmaların ardından HAVELSAN ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında, Kara Kuvvetleri Simülasyon Sistemleri (KARASİM) sözleşmesi imzalandı. Proje 15 simülatör sistemi paketini kapsıyor.

İSMAİL DEMİR SORULARI YANITLADI

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Demir, SAMP-T hava savunma sistemi konusunda müzakerelerin sürdüğünü belirterek, "Eğer karşı taraf bu yol haritasının devamıyla ilgili ciddi niyetini göstermeye devam ederse bu yolculuk devam eder, burada geri durmayız. İş birliği konusu her zaman açık ve masada. Karşı tarafın istek ve arzusuna bağlı olarak gelişmeleri göreceğiz." diye konuştu.

'ALTERNATİF ÇALIŞMALARIMIZ VAR'

İsmail Demir, Milli Muharip Uçak (MMU) için TUSAŞ tarafından iddialı ancak gerçekleştirilebilir bir hedef konulduğunu belirterek, bu konuda çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini anımsattı.

MMU'nun motoruna ilişkin de bir tedarik riskinin bulunmadığının altını çizen Demir, "İlk parti siparişlerimizin de teslimatları başlamışken bir risk olmasını beklemiyoruz ama yine de alternatif çalışmalarımız var. Bu konuda risk yönetimi yapıyoruz, zamanı gelince duyuracağız." ifadesini kullandı.

Demir, devam eden Rusya-Ukrayna krizine yönelik de riskleri çalıştıklarına dikkati çekerek, "Risk yönetiminde son zamanlardaki gelişmelerden çok riskleri hesaplayıp alternatif kaynaklar oluşturmak üzere ve yerli ürün konusunda da hızlıca adım atıp yerli ürünleri bir an önce hayata geçirmek üzere faaliyetlerimiz var." sözlerini sarf etti.

Savunma sanayisi alanında planlanan Ar-Ge çalışmalarına değinen Demir, "Ar-Ge'de temel hedefimizde, mevcut ürünlerde dışarı bağımlı olduğumuz bazı temel teknolojileri ve araştırma konularını içeren ve Türkiye'de olmayan konuların bir an önce Ar-Ge ve Ür-Ge boyutuyla hayata geçirilmesini amaçlayan başlıklar var." değerlendirmesinde bulundu.

Geleceğin teknolojilerine yönelik bazı başlıklarda Ar-Ge projeleri de olacağını vurgulayan Demir, insansız sistemler, entegre çalışan insanlı-insansız sistem platformları, veri akışı, veri analiz ve yapay zekayla malzeme ve elektronik sistemler, yurt dışına bağımlılık bulunan yarı iletken ve çip gibi konularda projeleri olacağını söyledi.

'İZİN SÜREÇLERİ UZUYOR'

Demir, Türkiye'ye açık olarak ambargo koyan ülke sayısının çok fazla olmadığını ancak özellikle ihraç edilen ürünlerde izin süreçlerinin çok uzatıldığını dile getirdi.

"Elimizdeki F-16'ların kabiliyetleri son derece yetkin hale gelmeye hazır"

Türkiye'nin F-16 Blok 70 talebi konusundaki süreçten bahseden Demir, kendisinin de aralarında bulunduğu bazı Başkanlık personeline uygulanan CAATSA yaptırımları dolayısıyla sürecin dışında olduklarını anımsattı.

İsmail Demir, görüşmelerden ilk haberlerin olumlu sinyal verdiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Ancak nihai onayın (ABD) kongreye gideceğini düşünürsek beklentilerimizi ona göre dengede tutmamız gerektiğini düşünüyorum. Savunma Sanayii Başkanlığı olarak F-16 modernizasyon işlemlerini hızla devam ettirmek üzere projeler yürüttüğümüzü belirtmek isterim. Yani elimizdeki F-16'ların kabiliyetleri son derece yetkin hale gelmeye hazır. Bu konuda bir teknoloji eksiğimiz yok."

PAKİSTAN'A ATAK İHRACATI

Atak helikopterinin Pakistan'a ihracatı konusunda Pakistanlı bakanların ciddi arzuları olduğunu söyleyen Demir, "Buradaki konu Pakistan tarafına ait değil. Yine o durum ihraç onay sürecinin uzaması, ret cevabı gelmiş değil ancak süreç oldukça uzadı. Onlar da ihtiyaçlarına binaen belirli bir süre bekleyebilirler. Ondan sonra karar değiştirmeleri gündeme gelirse de onun ana müsebbibi aslında uzayan süreçtir." görüşünü paylaştı.

SİHA'LAR İLGİ GÖRÜYOR

Demir, savunma sanayisinin ulaştığı yerlilik oranlarında önemli olan konunun rakamlar olmadığının altını çizerek, bütün kademelerle stratejik ürünlerde yerli alternatif oluşmasını önemsediklerini anlattı.

Savunma sanayisi ihracatında son zamanlarda SİHA'ların ilgi gördüğüne değinen Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun yanında zırhlı muharebe araçları, personel taşıyıcılar, deniz platformlarına ilgi var. Hafif mühimmatlar, silahlar, roketler, bunlar yine ilgi gören ürünler arasında. Çeşitli elektronik ürünler, karıştırıcılar, mayın dedektörleri de bunlar arasında sayılabilir. Coğrafya olarak da geniş bir kesime hitap etmek iddiasındayız. Afrika ülkelerinden potansiyel olarak beklentilerimiz büyük. Uzak Doğu, Güneydoğu Asya ve Orta Doğu'da bazı ülkeler... Avrupa'dan gelen talepler var. Ürünlerimizin kalitesi görüldükçe çok sayıda talep geldiğini söylemek mümkün."

'10 YIL SONRA ŞU ANKİ İHRACAT RAKAMLARININ 10-20 KATINA ÇIKARIZ'

Demir, savunma sanayisi ihracatı ve ilişkilerinin hiçbir zaman ticari bir ilişki olmadığına dikkati çekerek, "Özellikle savunma sanayisi alışverişinde çok çeşitli parametreler var. Ticari faktörlerden daha başka faktörler ortada. Bir de bu konuda dünyada hegemonya kurmuş yapılar var. Bunu yıkmanız gerekiyor." dedi.

Savunma sanayinin 10 yıl sonra çok farklı bir noktada olacağına inandığını bildiren Demir, 10 yıl sonraki rakamların şu anki rakamların 10-20 katında olacağını belirtti.

Demir, Türkiye'de pistonlu ve gaz türbinli motorların tarihçesinin eski olmadığını vurgulayarak, "Dünya bunları 60 yıldır olgunlaştırarak bir yere getirdi. Biz ise 60 yıldır gelinen noktayı 6 yılda almaya çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

Atak helikopterinin motoruna ikame edecek motorun testlerini başlattıklarını bildiren Demir, havacılıkta kullanılacak bir motorun testlerinin 3-4 yıl sürdüğünü ve bu konuda biraz sabredilmesi gerektiğini dile getirdi.

'ELEKTROMANYETİK SİLAHLAR KONUSUNDA ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR VAR'

Demir, teknoloji transferinin Türkiye'ye altın tepside sunulmadığına dikkati çekerek şunları kaydetti:

"İlişki çerçevesinde siz, neyi, ne kadar alabileceğinize bakmanız gerekiyor. S-400'de 2'inci safha görüşmelerinin bu kadar uzun sürmesinin sebebi, bu konuda karşı tarafın tutumu ve bizim ona ulaşmak için yaptığımız görüşmeler. Bu açıdan bu uzun süre aldı. Masaya daha ilk günlerden (S-400'ler) 2 parti için oturduk. Bütün görüşmelerimiz bu çerçevedeydi."

F-35'e parça üreten firmalarının üretimlerinin kısa zaman sonra bitmesini beklediklerini ifade eden Demir, bu durumun savunma sanayisi ihracat rakamlarında büyük etki yapmayacağını söyledi.

Demir, Türkiye'de elektromanyetik silahlar ve yetenekler ile lazer yetenekler konusunda önemli çalışmaların olduğunu aktardı. Ülkenin elektromanyetik silah konusunda dünyadaki diğer ülkelerle aynı noktada olduğunu ifade eden Demir, Türkiye'nin lazer konusunda çok iyi noktada olduğunu vurguladı.

HAVELSAN'nın hava, deniz ve kara aracı simülatörlerinde oldukça etkin ve önemli bir yere sahip olduğunu belirten Demir, bu konuda ihracat çalışmalarının başladığını anımsattı. Sivil havacılık alanında da simülatör yapma işleminin HAVELSAN tarafından başarıldığını ifade eden Demir, bu konuda şirketin Türk Hava Yolları ile iş birliği içinde olduğunu anımsattı.

Demir, 15 simülatör sisteminin Kara Kuvvetleri personeline, nişancılık, atış, taktik gibi konularda eğitim alma imkanı sunacağını sözlerine ekledi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap