SON DAKİKA



Haber > Gündem > İran’la hedef 35 milyar dolar ticaret

İran’la hedef 35 milyar dolar ticaret

19 Eylül 2014 Cuma - 19:42




Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ile İran arasında imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşmasına ilişkin, 'İran ile 35 milyar dolar olan ticaret hacmi





Türkiye ile İran arasında imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşmasının Resmi Gazetede yayımlanması üzerine açıklamalarda bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci “İran ile Ülkemiz ile Tercihli Ticaret Anlaşmasını, Sayın Cumhurbaşkanımızın İran ziyaretinde, İran Ticaret Bakanı ile birlikte Ocak ayında imzalamıştık. Anlaşma, geçtiğimiz hafta TBMM Genel Kurulunda görüşüldü ve onaylandı. Bu anlaşma ile ülkemiz firmaları için çok büyük potansiyeller taşıyan İran pazarında çok önemli avantajlar sağlanmıştır. Bu sayede İran ile 35 milyar dolar olan ticaret hacmi hedefini kısa zamanda yakalayacağız” dedi. "TİCARET HACMİ 12 KATIN ÜZERİNDE ARTIŞ GÖSTERDİ" Açıklamasında Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşmasının ülkemizin Serbest Ticaret Anlaşmaları dışında taviz alış verişi yaptığı ilk anlaşma olduğunu ifade eden Zeybekci “Tercihli Ticaret Anlaşmasının yürürlüğe girmesi İran ile ticari ilişkilerimizde yeni bir dönemin başlangıcı niteliğindedir. Anlaşma ile ülkemiz, İran’dan ihracatımızda önemli sanayi ürünlerinde gümrük vergisi indirimi şeklinde tavizler almış, bazı tarım ürünlerinde de İran tarafına gümrük vergisi indirimi yapmıştır” dedi. Tercihli Ticaret Anlaşması ile tüm sektörlerde ortaya çıkacak ticari fırsatların değerlendirilmesi ve önümüzdeki dönemde yapılacak faaliyetlerde bu sektörlere ağırlık verilmesi amacıyla Ekonomi Bakanlığı tarafından bir çalışma yürütüldüğünü de vurgulayan Zeybekci, bu çalışmanın neticelenmesini müteakip çok sayıda işadamı ile birlikte önümüzdeki günlerde İran’ı ziyaret edeceğini belirtti. Zeybekci, “Amacımız, Komşumuz İran ile ticari ilişkilerde 35 milyar dolar olarak saptanan hedefin bir an önce yakalanabilmesidir.” Türkiye ile İran arasında 2002 yılında 1,2 milyar Dolar seviyesinde olan ticaret hacmi, 2013 yılı sonunda 14,5 milyar Dolar seviyesine ulaşarak 12 katın üzerinde bir artış gösterdi. TTA’nın yürürlüğe girmesi ile kısa zamanda 35 milyar Dolarlık ticaret hacmine ulaşılması hedefleniyor.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap