SON DAKİKA



Haber > Gündem > İran ile yeni sınır kapısı gündemde

İran ile yeni sınır kapısı gündemde

24 Ocak 2024 Çarşamba - 23:47




Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-İran İş Forumu'nda açıklamalarda bulundu. "Kirman'daki terör saldırıları doğrudan sadece İran'ı değil bölgemizin huzurunu hedef almaktadır."





Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Türkiye-İran İş Forumu’nda açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Kirman'daki terör saldırıları doğrudan sadece İran'ı değil bölgemizin huzurunu hedef almaktadır. Kandan beslenen kaos tüccarları hedeflerine ulaşamayacaktır." dedi.

Erdoğan, "İki komşu ülke olarak İran'la ticaretimizin gelişmesi için sınır bölgelerinde altyapıya önem atfediyoruz. İran'la yeni sınır kapıları açılması konusu gündemimizde" ifadelerini kullandı. Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde: Heyetler arası toplantımızı yaptık, Sayın Reisi ile bu toplantıya iştirak etmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Kirman'daki terör saldırılarında hayatını kaybeden İranlı kardeşlerimizi Allah'tan rahmet diliyorum.

Bu eylemler doğrudan sadece İran'ı değil bölgemizin huzurunu hedef almaktadır. Kaos tüccarları emeline ulaşamayacak. Bugün burada düzenlediğimizi etkinliğin Türkiye ve İran için hayırlı olmasını ümit ediyorum. İran ülkemizin Asya'ya açılan kapılarından biriyken, Türkiye de İran'ın Avrupa'ya açılan kapısıdır. Ticaret ve yatırımlar başta olmak üzere ilişkilerimizi ileriye taşıma irademizi koruduk. Görüşmelerde işbirliği geliştirme irademizi yeniden teyit ettik. 10 anlaşma imzaladık. Bölgemizde güvenlik istikrar ve refahın hakim kılınmasında bölgesel işbirliğin önemi vazgeçilmezdir. Türkiye ve İran, istikrar için iktisadi işbirliğini mutlaka ilerletmelidir. 30 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşma kararlılığımızı devam ettiriyoruz. 22 milyar dolara ulaşan ikili ticaretimizin son yıllarda gerilemeye sahne olmaktadır. Salgın geride kalmakla birlikte yaptırımların etkisi hala sürüyor. Tek taraflı yaptırımları tasvip etmediğimizi her zaman dile getirdik. Yaptırımlar İran'la iş ilişkilerimizde sorunlara yol açıyor. Sorunların çözüme kavuşturulmasını ümit ediyoruz. İki komşu ülke olarak İran'la ticaretimizin gelişmesi için sınır bölgelerinde altyapıya önem atfediyoruz. İran'la yeni sınır kapıları açılması konusu gündemimizdedir. Sınır ticaret merkezleri tesis edilmesi çalışmaları devam ediyor. Müteahhitlik firmalarımız İran'da toplam 4,6 milyar dolarlık 56 proje üstlendi. Firmalarımızdan bazılarının karşılaştığı sorunlar karşısında somut adımlar atılmasını bekliyoruz. Firmalarımızı kazan kazan anlayışı çerçevesinde İran'da daha fazla yatırım yapmaya teşvik edeceğiz. Tahran-Van yolcu tren seferlerinin yeniden başlatılmasında fayda görüyoruz.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap