SON DAKİKA



Haber > Gündem > IMF’den Erdoğan’a 6.4 milyar dolar kıyak! Para bugün geliyor

IMF’den Erdoğan’a 6.4 milyar dolar kıyak! Para bugün geliyor

23 Ağustos 2021 Pazartesi - 15:15




IMF’nin taahhüdüne göre 6.4 milyar dolar bugün itibariyle hükümetin eline geçecek. Ekonomist Evren Devrim Zelyut Erdoğan'ın dört gözle beklediği dolarların işe yaramayacağını ifade etti.





Her fırsatta IMF’yi eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan ekonominin kötü gidişatını engellemek adına IMF’den gelecek parayı bekler hale geldi. 

Dünya Bankası’nın (IMF) üye ülkelere göndereceği 250 milyar dolarlık koronavirüs yardımından Türkiye’nin payına düşen 6.4 milyar dolar bugün Türkiye’ye gönderilecek. Merak edilen ise IMF’den gelecek paranın ülkeyi ekonomisine yarar sağlayıp sağlamayacağı oldu. Bu soruya ekonomist Evren Devrim Zelyut cevap verdi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan bir dönem Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik buhran ve dolar kıtlığı nedeniyle IMF’den başka çaremiz kalmadı diyen finans uzmanlarına "Boşuna avucunuzu ovuşturmayın. Biz o kapıları kapadık. IMF bizden 5 milyar dolar istedi.

O zamanki bakan 'bu borcu verelim mi' dedi. 'Verelim' dedim. Bugün borcu alan yarın talimat alır" ifadelerini kullanmıştı. IMF’nin Türkiye ekonomisine verdiği zararın aşikar olmasına rağmen yeniden IMF’nin yardımına muhtaç hale geldik.

IMF, koronavirüs salgınının kendisine üye ülkelerin rezervlerinde meydana getirdiği erimeleri azaltmak, Merkez Bankası’ndakli rezervleri takviye etmek amacıyla Ağustos ayında 650 milyar Dolar yardım yapacağını duyurmuştu. IMF’de yüzde 1’lik paya sahip olan Türkiye’nin payına 6.4 milyar dolar düşerken bu paranın bugün gönderileceği duyuruldu. Yeniçağ gazetesi ekonomi yazarı Evren Devrim Zelyut ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da genel seçimleri kazanmak adına dört gözle beklediği bu paranın ekonomide kısmi bir rahatlama sağlayacağını fakat sorunları çözmede etkili olmayacağını belirtti.

IMF'NİN GÖNDERDİĞİ 6.4 MİLYAR DOLAR NE İŞE YARAYACAK?


Ekonomist Evren Devrim Zelyut gönderilecek parayla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Ne garip bir tesadüf değil mi? Erdoğan'ın IMF hakkında o kadar atıp tutmasından sonra, şimdi 6,4 milyar dolar eminim ki kapı kapı gezip swap (borç) arayan Merkez Bankamız'a ilaç gibi gelmiştir.” Sözleriyle yüklenirken hükümetin yanlış ekonomi politikalarıyla Türkiye’ye olan güvenin çok düştüğünü, firmalara olan dolar borcunun çok yüksek olduğunu ve IMF’de gelecek 6.4 milyar dolar paranın çok da bir şey ifade etmediğini analiz etti

Zelyut yazısının devamında şunları söyledi

Netice itibarıyla IMF parası; dolar/TL'de yaşadığımız kanamaya yaz aylarında yapılan son pansuman olacak. Çin Merkez Bankası swap (borç) anlaşması, gurbetçi dövizleri, turizm gelirleri, kaynağı belli olmayan girişler derken Türkiye son kartını da oynuyor.  Ancak bu ilaçlar tedavi edici değil. Anlık rahatlık sağlıyor. Türk ekonomisinin sorunu, 'yüksek teknoloji ihracatına dayalı bir büyüme modeli' yerine, 'tüketim ve betona dayalı, düşük teknoloji içeren malları üretip satması'. Böylece rezervleri dolmuyor. Ürettikçe dışarıdan yarı mamul aldığı için sürekli dolar/Euro kaybediyor… Dışa bağlı sakat sistemi değiştirmek için artık çok geç. Seçimlere çok az kaldı. O zaman ne yapacak AKP? Şunu demiştik: Kredi basarak piyasayı şişirip, dış rekabet şansı olmayan, çoktan ölmüş 'Zombi Firmaları' hayatta tutmaya çalışacak.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
1
Üzgün
1
İnanılmaz
0
IMF

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap