SON DAKİKA



Haber > Gündem > İbrahim Kahveci: Aylıklar geriledi, mutfaktaki yangın büyüdü!

İbrahim Kahveci: Aylıklar geriledi, mutfaktaki yangın büyüdü!

03 Mayıs 2022 Salı - 10:20




Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci yaşanan ekonomik krize ilişkin dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.





Ekonomideki krizin daha da derinleşmesi ve enflasyonun giderek artması sonrasında ortalama maaş 6 bin TL ile açlık sınırına geldi. Her türlü üründeki fiyat artışı, TL'deki değer kaybının en açık göstergesi oldu.

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci bu konuyu köşesine taşıyarak, "Ortalama ücret ile asgari ücret neredeyse birleşti. Aylıklar adım adım gerilerken mutfaktaki yangın büyüdü. İTO geçinme endeksine göre İstanbul'da fiyatlar son bir yılda yüzde 80 arttı. Bunun içinde en yüksek oran gıdada gerçekleşti. Sebze meyvedeki fiyatların ücret artışının üç katına ulaşması dikkat çekti. Rakamlara yansıyan gidişat Türkiye'nin önündeki en büyük sorunlardan birinin bu olduğunu ortaya koydu" ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası'nın 128 milyarlık rezervini yakan iktidara her ne kadar uygulanan yöntemin faydası olmadığı söylense de arka kapıdan döviz satışlarının devam ettiği görüldü. Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşcu, hükümetin kuru dizginlemek için aylık 12 milyar dolar sattığını savundu. Dövize Endeksli Mevduat’tan ve ihracatçılardan gelen dövize rağmen Merkez Bankası kasasında 22 milyar dolar açık olduğu dile getirildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre ocak-şubat ayı 16 milyon çalışanın ortalama brüt ücreti 7.735 lira olarak gerçekleşti. Bu verilerden yola çıkan Kahveci şunları yazdı;

"Buna göre özel sektörde bütün çalışanların aylık net ücretleri de 6.167 liraya geliyor.


Geçen yıl ocak-şubat aylarında özel sektör çalışanlarının ortalama brüt ücretleri 5.440 lira ediyordu. Bu hesaba göre ülkemizde son bir yılda ücret artışı %42,2 düzeyinde gerçekleşti. Oysa asgari ücretin yüzde 50,5 düzeyde arttığı görüldüğünde ortalama ücret artışının çok geride kaldığı anlaşılıyor."

Ortalama ücret ile asgari ücret yakınlaşmasını ise Kahveci şu şekilde gösterdi;

"Asgari ücret artışı %50,5 ve ortalama ücrete çok yakın. Bu demektir ki, asgari ücretin üzerindeki ücretler yüzde 40’ın da gerisinde bir artış yaşadı. Bu sayede ortalama ücret arışı %42,2 düzeyinde gerçekleşti.

2021 Ocak-Şubat ortalama net ücret:4.157 TL

2022 Ocak-Şubat ortalama net ücret: 6.167 TL


2021 asgari ücret 2.826 TL

2022 asgari ücret 4.253 TL

Ortalama ücret asgari ücret farkı;

2022 -%31,0

2021 -%32,0"


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap