İBB davasında ara karar: 15 sanık hakkında tahliye kararı verildi
Yayın Tarihi: 30.04.2026 - 16:46
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yolsuzluk davasında ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, 15 sanığın tahliyesine karar verdi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılarak tutuklanan Ekrem İmamoğlu’na yönelik yürütülen ‘Yolsuzluk’ soruşturması tamamlanarak 11 Kasım 2025’te 3 bin 809 sayfalık iddianame hazırlandı. İddianamede 'Örgüt lideri’ olarak adı geçen Ekrem İmamoğlu’nun; ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurma’, ‘Rüşvet’, ‘Suç gelirlerinin aklanması’, ‘Kamu kurum ve kuruluşları zararına dolandırıcılık’, ‘Kişisel verilerin kaydedilmesi’, ‘Kişisel verileri ele geçirme ve yayma’, ‘Suç delillerini gizleme’, ‘Haberleşmenin engellenmesi’, ‘Kamu malına zarar verme’, ‘Rüşvet alma’, ‘Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’, ‘İrtikap’, ‘Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama’, ‘İhaleye fesat karıştırma’, ‘Çevrenin kasten kirletilmesi’, ‘Vergi usul kanununa muhalefet’, ‘Orman kanununa muhalefet’ ve ‘Maden kanununa muhalefet’ suçlarını işlediği iddia edildi. İmamoğlu’nun 142 eylem nedeniyle 828 yıl 2 aydan 2 bin 352 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.
DURUŞMALARDA SEKİZİNCİ HAFTA
İlk duruşma 9 Mart Pazartesi günü görüldü. Davanın ilk duruşmasından bugüne kadar 37 kişinin savunması alındı. Cuma günü duruşma görülmezken duruşmalara haftanın 4 günü devam ediliyor.
Mahkeme heyeti bugüne kadar sanıklardan 18'inin tahliyesine karar verdi.
'BU TALEBİ UYGUN GÖRMEDİK'
Ekrem İmamoğlu 'nun söz istemesi üzerine mahkeme başkanı 'Bir ayrıcalık tanımayacağız' dedi. İmamoğlu ise, "Dosyanın başına 'İmamoğlu suç örgütü' yazacaksınız. Ben özgürce gezen birisi değilim, 16 milyonun seçilmiş belediye başkanı olarak buradayım. Düzeni kurarken fikirleri almak sizin kararınıza katkı sağlayacaktır. O zaman çelişki yaratırsınız. Başka tek bir kişinin bile İmamoğlu’nun konuşmasından rahatsız olacağını sanmıyorum" dedi. Mahkeme başkanının, 'Size ayrıcalık yapamam' sözleri üzerine İmamoğlu, "Ayrıcalığı iddianame yapmış zaten. Dosya üzerinden" yanıtını verdi. Başkanın "Ekrem Bey, bu şekilde bağırmaya devam ederseniz sizi salondan çıkarmak zorunda kalacağım" sözleri üzerine İmamoğlu, "Bu dava böyle yürümez. Başka bir motivasyonla mı buradasınız siz. Ben burada yaşanan duyguları size aktarmak ile yükümlüyüm" dedi. Mahkeme başkanı ise, "Niye başka bir yere çekiyorsunuz. Her sanık için ne uyguluyorsak onu uyguluyoruz" dedi. İmamoğlu ise cevap olarak, "Bu insanlara tek tek mahkeme yapsanız farklı bir şekilde yargılanacaklar. Ekrem İmamoğlu üzerinden yaptığınız için yargı enflasyonu oluyor. Bizim bu duyguyu buraya yansıtmamamız halinde adil yargılama açısından da sıkıntılar doğacak" dedi. Mahkeme başkanı ise, "Ekrem Bey, biz bu talebi değerlendirdik, uygun görmedik" yanıtını verdi.
'İMAMOĞLU’NUN DİNLENMESİNİN SİZE BİR ZARARI YOKTUR'
İmamoğlu, "Siz bana uygun gördüğünüzü söylemediniz. Daha fazla eylem dinlemeyeceğimizi bugün söylüyorsunuz. Dünden beri hazırlık yapanlar var. 15 dakika İmamoğlu’nu dinlememek sizi kamuoyunda kötü gösterir. Sizin kendi iradenizin bana burada söz hakkı vermeye uygun olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı Başkan ise, "Bu cümleyle neyi kastediyorsunuz. Böyle devam ederseniz sizi salondan dışarı alacağım" dedi.İmamoğlu, "15 dakika İmamoğlu’nu dinlememenin sizin mahkemenize hiçbir zararı yoktur. Sizin burada bir sanık sıfatımız var; bu yargılamaya nasıl devam edeceksiniz şeklinde tehditvari cümleler kullanmayın, ısrarla bir uyarıda bulunuyorum. Sizin bu kadar diyaloğa bile girememeniz lazım. Ekrem İmamoğlu, "Ben size bunu 3 defa ilettim Sayın başkan, şimdi bana hayır diyorsunuz. Benim sizden istediğim sadece burada tutsak olan arkadaşlarımızın sürece dair niye tutsak olmamaları gerektiğine dair katkıda bulunmak.15 dakika Ekrem İmamoğlu’nu dinlememenin mahkemenize bir faydası yoktur" dedi.
'SİZİN DİĞER SANIKLARDAN FARKINIZ YOK'
Mahkeme başkanı, "Sizin diğer sanıklardan farklı hiçbir sıfatınız yoktur. Sizin burada bir sanık sıfatınız var; bu yargılamaya nasıl devam edeceksiniz şeklinde tehditvari cümleler kullanmayın, ısrarla bir uyarıda bulunuyorum. Sizin bu kadar diyaloğa bile girmemeniz lazım" dedi. İmamoğlu ise "Nasıl yoktur. Siz iddianameye bakmamışsınız, bütün sıfatlarım farklı. Örgüt lideri olarak tanımlamışsınız beni. Ben size bunu 3 defa ilettim Sayın başkan, şimdi bana hayır diyorsunuz. Benim sizden istediğim sadece burada tutsak olan arkadaşlarımızın sürece dair niye tutsak olmamaları gerektiğine dair katkıda bulunmak. 15 dakika Ekrem İmamoğlu’nu dinlememenin mahkemenize bir faydası yoktur" şeklinde cevap verdi. Mahkeme başkanı, "Ekrem Bey, uyarıyorum, devam ediyorsunuz. Bu diyalog bu şekilde devam edemez. Böyle devam ettiğimiz taktirde CMK 203’ü uygulamak zorunda kalacağım. Söz hakkı vermek konusunda kimseye bir sınırlama yapmıyorum. Soru hakkınızı kullanmak isteyip soruların öncesinde her şeyi anlatıyorsunuz. Zaten biz orada bile müdahale edip kesmiyoruz. Sadece soru sormuyorsunuz, salonda herkes bunun farkında. Ayrıca savunma sıramız geldiğinde de zaten özgür bir şekilde istediğiniz kadar savunma yapabilirsiniz. Şu an mevcut bir uygulamaya karar verdik. Neden bunun istisnai olarak size söz hakkı vereceğimi anlayamadım. Tahliyeye ilişkin bu şekilde bir hak vermeyeceğiz. Pazartesi girişte söz hakkı veririz" dedi.
'MİLLET İÇİN KATKI SUNACAĞIM’
Ekrem İmamoğlu ise, "Burada 90’a yakın insan tutsak. Bu iddianameye göre Ekrem İmamoğlu’nun kendi adına konuşmayacağını, buradaki insanlar adına konuşacağını biliyorsunuz. Bugün alacağınız karara katkı sunacak İmamoğlu’nun size beyan edeceği 15 dakikalık bir konuşma, insan haklarına da katkı sunacaktır. Bugün vereceğiniz bu karar sizinle gelir, eksik olur. Niçin katkı sunacağım biliyor musunuz millet için. Kararınızı değiştirmenizi umuyorum" dedi.
15 SANIĞA TAHLİYE
Savcılık tutuklu sanıklardan 9'u hakkında tahliye talep etti. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, 15 sanığın tahliyesine karar verdi.