SON DAKİKA



Haber > Gündem > Hükümetin Türk Lirası için ''yeni adımları'' belli oldu

Hükümetin Türk Lirası için ''yeni adımları'' belli oldu

28 Ocak 2022 Cuma - 16:43




Hükümetin vatandaşları TL’ye özendirmek için yeni finansal ürünleri piyasaya sürmeye hazırlandığı, Türkiye’den büyük ölçüde çıkan yabancı yatırımcıların ilgisini tekrar artırmak için de çalışma yapılacağı ortaya çıktı.





Eylül ayında başlayan faiz indirimlerinin ardından hızla değer kaybeden TL’yi toparlamak için ‘kur korumalı mevduat’ ürünü piyasaya sunulsa da, buna ilgi çok düşük kalmış, dövizden TL’ye dönüş neredeyse hiç sağlanamamıştı.

Ancak kamu kaynaklı döviz satışlarıyla 14’ün altında tutulabilen dolar/TL’ye aşağı yön vermek için son olarak şirket ve kurumların da döviz hesabını ‘kur korumalı TL’ye dönüştürebileceği bir düzenleme hazırlanmış, bu yolla 10 milyar doların dönüştürülmesi hedeflenmişti.

Öte yandan, bir diğer döviz kaynağı yabancı yatırımcılarsa Türkiye’deki varlıklarını hayli azalttı. Sermaye piyasalarına ilgisini 2021’in başlarında devam ettiren yabancılar, mart ayında geceyarısı kararnamesiyle Merkez Bankası başkanının görevden alınmasıyla yaklaşımlarını değiştirdi. 2019 sonunda yüzde 60’ın üstünde olan yabancı yatırımcıların hissedeki ağırlığı, 2021 yılı sonunda yüzde 40’ın altına gerildi.

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre hükümet bu gidişatı değiştirmek umuduyla birtakım adımlara hazırlanıyor.

Getirilen çözüm önerileri özetle şöyle:


- İhracata ve istihdama dönük adımlar atılacak. Kredi Garanti Fonu başta olmak verilen krediler sıkı takip edilecek. Daha önce verilen kredilerin yüzde 70’i amaç dışı kullanıldığı ifade edildi. Proje amacı dışında kullanılmasına izin verilmeyecek. görüşmeler yapılacak

- Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilgisinin artması için çalışma yapılacak. Yakın tarihte yurtdışına bazı ziyaretler yapılarak, yatırımcılarla görüşmeler düzenlenecek.

- Kur korumalı mevduat sistemine, şirketlerin de dahil edilmesine yönelik yasanın uygulama yönetmeliği yayınlanacak. Şirketlere ait 90 milyar Dolar civarında mevduat olduğu biliniyor. Bunun 10 milyar dolarının çözülmesini bekleniyor. Yeni uygulamalarla birlikte kurda gerileme olacak.

- Kamu bankalarının sermayelerine Hazine’den transfer yapılacak. Kaynak aktarımı ile kamu bankalarının kredi olanakları genişleyecek.

- Kamu gelirlerine dayalı ve altına dayalı sertifika çıkarılacak. Örneğin BOTAŞ veya diğer KİT’Lerin gelirlerine ilişkin Hisse senedi satışı olacak.


- Merkez Bankası aracılığıyla uzun vadeli repo uygulaması planlanıyor. Tasarrufların artırılmasını ve Türk lirasının cazip hale getirilmesi hedefleniyor.

- Sermaye piyasalarının büyütülmesi için vergisel iyileştirmeler olacak. Merkez Bankası bazı adımlar atacak. Uzun vadeli repo konusunda çalışma yapılıyor. Bankaların sanayicelere daha fazla kredi açmasına olanak tanınacak.

- Takvime dayalı program ilan edilmeyecek. Çalışmalar uygulamaya konuldukça kamuoyuna açıklanacak.

- Enflasyonu aşağı çekmek, öncelikli hedef olacak. Enflasyonun bir süre yüzde 40’lar civarında olması bekleniyor. Yaz aylarında bir miktar düşme olacak.

Yıl sonunda baz etkisiyle yüzde 30’ların altına indirilmesi hedefleniyor.


Beğendim
0
Sevdim
1
Beğenmedim
1
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap