SON DAKİKA



Haber > Gündem > HDP Meclis Başkanlığı'na başvurabilir!

HDP Meclis Başkanlığı'na başvurabilir!

19 Mayıs 2016 Perşembe - 18:06




HDP, dokunulmazlık teklifinin yarın yapılacak ikinci tur oylamasına da tam kadro ile katılacak.





Ak Parti'nin milletvekillerini açık oy kullanmaya zorladığı ve vekillerin kendi iradeleri ile oy vermediklerini öne süren HDP yönetimi, TBMM Başkanlığı'na başvuruyu değerlendiriyor.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan Anayasa değişikliği oylamasının gizli olması gerekirken Ak Partili milletvekillerinin oy verme sırasında kabindeki perdeyi kapatmadan zarfa koymadıkları pulları diğer milletvekillerine gösterdiklerini, bunun görüntü ile tespit ettiklerini ileri sürdü.

Dokunulmazlık konusunda yapılan ilk tur oylamanın sonucu ve ikinci turda izlenecek yöntemlerin belirlenmesi amacıyla HDP grubu bugün son kez toplanacak. İkinci tur öncesi yapılacak toplantıda ilk turda Ak Partili vekillerin açık oy kullanmaya zorlanması konusunda TBMM Başkanlığı'na itiraz edilmesi konusu değerlendiriliyor. Dokunulmazlığa ilişkin anayasa değişikliği oylamasının kapalı oy esasına göre yapılmasının esas olduğunu ancak Ak Parti yönetiminin fireyi engellemek için milletvekillerini oyunun rengini belli edecek bir yöntemle oy vermeye zorladiği değerlendirmesi yaptı.

İtirazı ele alacaklar

İlk turda oy kullanmak üzere kabine giren milletvekillerinin zarfa koymadığı pulları kabinin yanında bekleyen bazı milletvekillerine vermesine yönelik görüntüleri izleyen HDP yönetimi, bu durumun gizli oy usulü ve anayasada düzenlenen hükme aykırılık oluşturduğu tespitini yaptı. TBMM Başkanlığı'na itiraz ederek ikinci turda bu yönde bir girişimin yapılmasının önüne geçilmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını talep etmeyi değerlendiren HDP, milletvekillerinin kendi iradeleri doğrultusunda oy kullanmaması nedeniyle "evet" oyunun daha fazla olduğunu ileri sürdü. HDP'nin Meclis grubu ve MYK üyeleri, HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başkanlığında bugün toplanacak. Toplantıda, dokunulmazlık konusunda belirleyici olacak ikinci tur oylama öncesi son değerlendirmeler yapılacak. HDP ikinci tur görüşmelere de katılarak  değişiklik önergeleri üzerinde konuşma yapacak. HDP'li milletvekilleri ilk turda olduğu ikinci turda da tam kadro oylamaya katılacak.


"Gizli oylama olursa 330'u geçmez"

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan Ak Partili milletvekillerinin oy verme sırasında kabindeki perdeyi kapatmadan zarfa koymadıkları pulları diğer Ak Partili vekillere gösterdiğini ileri sürdü. Ak Partili milletvekillerinin bu davranışının anayasaya aykırı olduğunu belirten Paylan, çektiği görüntü ile bunu tespit ettiğini söyledi. Paylan, şöyle konuştu:

"Pek çok AKP milletvekilinin baskı altında olduğunu biliyoruz. Pek çok AKP milletvekili bu anayasa değişikliğinden rahatsızlar. Eğer gizli oy olabilseydi bu anayasa değişikliği geçmezdi, 330'un altında kalırdı. Cuma günü gizli oy verilmesi sağlanabilirse, her AKP milletvekili perdenin arkasında gizli olarak, özgür iradesiyle oyunu kullanabilirse, bu anayasa değişikliği 330'un altında kalır, geçmez. Bugün açık oylama ile anayasa değişikliğine yol verirsek, yarın başkanlığı da bu şekilde ele geçirirler. Bu da hakka, hukuka aykırıdır."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap